Afdelingen & Specialismen

De huid van uw baby is geel. Daarom heeft de kinderarts met u besproken om fototherapie thuis te geven. Dit is lichttherapie via een speciaal matras met blauw licht.

 

Geelzucht

Ongeveer de helft van de baby's wordt een paar dagen na de geboorte een beetje geel. Dat is normaal. Het lichaam maakt namelijk steeds nieuwe rode bloedlichamen aan en breekt oude af. Bij die afbraak komt een gele galkleurstof (bilirubine) vrij. Meestal gaat de gele kleur na een paar dagen vanzelf weer weg.

 

Soms wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed te hoog. Dan is fototherapie nodig. Dit kan ook thuis gegeven worden.



Wat is fototherapie thuis?

U krijgt een soort matras mee naar huis dat blauw licht geeft. We noemen dit een bilicocoon. Het matras legt u in het bedje van uw baby.

 

Via een klein kastje wordt er blauw licht naar het matras gestuurd. Dit blauwe licht helpt om de bilirubine in het bloed van uw kind sneller af te breken.



Deze behandeling kan ook in het ziekenhuis plaatsvinden. Uw kind ligt dan tijdens de behandeling in het ziekenhuis onder een blauwe lamp.

 

Maar met de bilicocoon kunt u dus uw kind thuis

fototherapie geven.



Hoe installeert u de bilicocoon?

Scan de QR-code en bekijk het instructiefilmpje:

 

QR NL

 

Nederlands

Engels

U krijgt van ons ook een kaart met foto’s mee, zodat u kunt zien hoe u de bilicocoon moet gebruiken. Uiteraard kunt u oefenen in het ziekenhuis voordat u naar huis gaat.



Over de bilicocoon

 

  • U legt de bilicocoon in het bedje van uw baby. Leg een laken over de bilicocoon en maak het bedje op met dekens.
  • Let op dat er geen knik in de kabel van het kastje komt.
  • Een kruik gebruiken mag, maar meestal is dit niet nodig. Baby’s hebben het vaak warm in de bilicocoon. Uw baby kan zelfs een beetje gaan zweten. Maak de Bilicocoon dan open. Dan is ook geen deken nodig. De kraamhulp kan u helpen met de temperatuur.
  • De bilicocoon is aangesloten op een klok. Deze klok zetten wij op op 99 uren als u met de bilicocoon naar huis gaat. Zodra de klok is afgelopen gaat de lamp uit. Het is belangrijk dat uoplet of de lamp nog brandt. Wij geven u instructies hoe u de klok weer op 99 uren zet.
  • Haal het lichtsnoer niet los van de lamp. Gebeurt dit wel, dan kunnen de onderdelen warm zijn.

De behandeling

Voor de behandeling
Uw baby draagt alleen een luier. Zo komt de huid het meest in contact met het blauwe licht.
Het licht van de bilicocoon is fel. Daarom draagt uw baby een brilletje, die de ogen beschermt. Kijk zelf ook zo min mogelijk in het licht.

Tijdens de behandeling

  • Uw baby moet zo veel mogelijk uur per dag in de bilicocoon liggen. Ook ’s nachts of tijdens het voeden. Uw kind mag af en toe wel uit de ‘cocoon’, bijvoorbeeld om in bad te gaan. Gebruik in het water of na afloop geen bodylotion of olie. De lampen kunnen huidirritatie veroorzaken.
  • We behandelen uw baby tot de bilirubine in het bloed laag genoeg blijft. Hoeveel dagen dit zijn, hangt af van de leeftijd, het gewicht en hoe het met uw baby gaat.
  • U kunt de bilicocoon schoonmaken met een vochtig doekje. De hoes mag u verschonen. U krijgt twee hoezen mee naar huis. Meer hoezen kunt u ophalen in het ziekenhuis.

Controle
Bij fototherapie thuis prikt de verloskundige iedere dag bloed bij uw baby. Zo controleren we de hoeveelheid bilirubine in het bloed. Dit gebeurt iedere dag tot het bilirubinegehalte laag genoeg is. De verloskundige overlegt dagelijks met de kinderarts van Alrijne.

Na het stoppen van de behandeling kan nog bloed geprikt worden. Zo controleren we of het bilirubinegehalte laag blijft.

Mogelijke bijwerkingen
Uw baby kan een lichtere verkleuring van de huid krijgen. Dit is normaal. Door de fototherapie verdwijnt de bilirubine sneller uit de huid. Zodra de fototherapie stopt verdwijnt de gele verkleuring uit de huid.

Na de behandeling

De kinderarts besluit wanneer de behandeling klaar is. U heeft de bilicocoon in bruikleen. Deze moet zo snel mogelijk terug naar het ziekenhuis. Dan kan een ander kind hem gebruiken.
U levert de bilicoon in op de couveuseafdeling. U ondertekent een formulier als u de bilicocoon meeneemt en als u hem weer terugbrengt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan uw kraamverzorgende of uw verloskundige. Zij kunnen contact opnemen met (de kinderarts van) Alrijne.

Tot slot

Denkt u eraan dat u bij ieder (poliklinisch) bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) bij u heeft.
Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de hal van het ziekenhuis.
Ook uw baby heeft al snel een eigen legitimatiebewijs nodig bij bezoeken aan de polikliniek.

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.