Alrijne Alphen aan de Rijn heeft een kleinschalige Dialyseafdeling waar u zichzelf kunt behandelen met hemodialyse. Hierbij maakt u gebruik van een machine (een kunstnier) die buiten het lichaam uw bloed spoelt, zuivert en afvalstoffen afvoert.

Op de Low-care dialyseafdeling hebben we een huiselijke sfeer gecreëerd, waardoor het 'ziekenhuisgevoel' zoveel mogelijk buiten de deur blijft. Op deze locatie zijn acht dialyseplaatsen beschikbaar. De behandeling vindt plaats terwijl u in een dialysestoel zit.

Voorbereiding

Wanneer u kiest voor de low-care dialysevorm krijgt u vooraf een gedegen opleiding. U leert hoe u de machine opbouwt en hoe u de behandeling zelf uitvoert. Als het nodig is, krijgt u daarbij assistentie van een (dialyse)verpleegkundige.

Behandeling op maat

Doordat u weet wat wel en niet met dialyse kan, bent u in staat de behandeling uit te voeren op de manier die het beste aanvoelt en bij u past. U kunt zelf bepalen hoe laat u met de behandeling begint. Zo kunt u de dialyse zo goed mogelijk in uw dagelijks leven inpassen.

Openingstijden

Dialyse is momenteel mogelijk op maandag, woensdag en op vrijdagochtend. Zodra meer vraag is naar deze vorm van dialyse zal ook op andere dagen behandelen mogelijk zijn. Ook onderzoeken we de mogelijkheid tot vakantiedialyse.

Vervoer en vergoedingen

U kunt zelf bepalen hoe u voor de dialyse naar de Low-care dialyseafdeling komt. De meeste patiënten kiezen voor de taxi. Uw ziektekostenverzekeraar vergoedt voor een groot deel de taxiritten vanuit huis naar de Dialyseafdeling en weer terug. Als u dat wilt, kunt u met uw eigen auto komen. Bedenk wel dat de kans bestaat dat u zich na de dialyse niet helemaal fit voelt. Dan kan zelf autorijden moeilijk zijn. Wanneer u met eigen vervoer komt, kunt u waarschijnlijk een kilometervergoeding krijgen. Bij de secretaresse van de Dialyseafdeling en bij de maatschappelijk werker kunt u navragen voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

Terug naar boven