De mucoïd cyste kan de volgende klachten geven:

  • pijn;
  • lekken van helder gele gelei uit de cyste;
  • ontsteking van de cyste of het onderliggende gewrichtje.

Als u grote cysten heeft, kunt u hier last van hebben bij uw dagelijkse bezigheden.

Oorzaak

De cyste wordt veroorzaakt door een (lichte) slijtage van het onderliggend gewricht. Dit is vaak op een röntgenfoto te zien. Door de slijtage kan
een lek optreden van gewrichtsvloeistof. Deze hoopt zich dan op vlak onder de huid: de mucoïd cyste. Deze cysten komen meestal op oudere leeftijd voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De cyste komt het meest voor op de wijs- en middelvinger van de hand die het meest wordt gebruikt.

Behandeling

Een mucoïd cyste wordt alleen behandeld als u er last van heeft en als de cyste niet spontaan verdwijnt. De cyste wordt operatief verwijderd. De operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De cyste wordt verwijderd, inclusief de steel, die tot in het gewrichtje loopt. Als dat nodig is wordt het gewrichtje schoongemaakt. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten. Er blijft wel altijd een kans dat de cyste terugkomt.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een verband om de vinger. Let erop dat het verband niet nat wordt. Na 2 dagen mag u het verband zelf verwijderen. Hierna mag de wond wel nat worden. De hechtingen worden na 10 - 12 dagen op de polikliniek Plastische Chirurgie verwijderd.

Terug naar boven