Afdelingen & Specialismen

U heeft besloten een sterilisatie door middel van een vasectomie te laten doen. In deze folder leest u alle informatie over deze ingreep. Om de ingreep goed te laten verlopen, is uw medewerking nodig. Lees deze informatie daarom geruime tijd voor de ingreep goed door en volg de adviezen van de uroloog nauwkeurig op.


Indicatie

Er zijn verschillende manieren om een ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld met het gebruik van de anticonceptiepil, het condoom en het spiraaltje. Er is een groot verschil tussen deze methoden en een sterilisatie. Een sterilisatie is een definitieve anticonceptiemethode en is in principe onomkeerbaar. Daarom is het verstandig alleen voor sterilisatie te kiezen, wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Wij gaan ervan uit dat u de beslissing tot een sterilisatie met uw partner en uw huisarts heeft besproken. Bij een sterilisatie worden de beide zaadleiders tussen de zaadballen (testikels) en de prostaat onderbroken. Een sterilisatie is een eenvoudige ingreep en is niet van invloed op uw seksuele leven. Het is een zeer veilige vorm van anticonceptie.



Een klein percentage van de mannen dat is gesteriliseerd, komt terug op deze beslissing en heeft opnieuw kinderwens. Er kan dan eventueel een hersteloperatie (vaso-vasostomie) worden uitgevoerd, waarna een deel van deze mannen weer vruchtbaar is.



Locatie

Dit onderzoek/deze ingreep vindt plaats op onderstaande locaties van Alrijne Ziekenhuis:


  • Locatie Alphen aan de Rijn: volg routenummer 25
  • Locatie Leiden: volg routenummer 24

Een afspraak maken

Als u een afspraak wilt maken zijn hiervoor twee mogelijkheden:

  1. Een afspraak voor de sterilisatie
    Als u de beslissing heeft genomen om de sterilisatie te laten doen en u heeft deze beslissing met uw huisarts doorgesproken, kunt u meteen een afspraak maken voor de ingreep. U bezoekt de uroloog in dat geval niet apart voorafgaand aan de sterilisatie. U komt één keer naar de polikliniek; tijdens dit bezoek zal de uroloog de ingreep uitvoeren. Heeft u nog vragen, die u voor de ingreep aan de uroloog wilt stellen, dan is daar zeker gelegenheid voor.

    Er bestaat er een kleine kans dat als u voor de sterilisatie naar het ziekenhuis komt, u van de uroloog te horen krijgt dat sterilisatie onder plaatselijke verdoving niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat één van de zaadleiders niet gemakkelijk te vinden is bij onderzoek. In dat geval zal de uroloog u voorstellen om de sterilisatie onder regionale verdoving (ruggenprik) te laten uitvoeren. De sterilisatie kan dan niet op dezelfde dag plaatsvinden, u krijgt hiervoor een nieuwe afspraak mee naar huis.
    Als u in het verleden een operatie hebt gehad aan de lies of balzak, dan is een afspraak voor een gesprek voorafgaand aan de sterilisatie noodzakelijk. De uroloog kan dan onderzoeken of een sterilisatie onder lokale verdoving mogelijk is. Ook als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dient u eerst een afspraak bij de uroloog te maken. Tijdens dit gesprek worden er dan afspraken gemaakt over het stoppen met het innemen van deze bloedverdunnende medicijnen.
  2. Een afspraak maken voor een gesprek
    Als u voor deze mogelijkheid kiest, krijgt u een afspraak om de polikliniek te bezoeken voor een gesprek met de uroloog. Tijdens deze afspraak zal de uroloog u ook lichamelijk onderzoeken. Als hierbij blijkt dat de uroloog één van beide zaadleiders niet gemakkelijk kan vinden in de balzak, dan zal hij voorstellen om de sterilisatie niet onder plaatselijke verdoving te laten plaatsvinden, maar onder regionale verdoving (ruggenprik). U komt dus twee keer in het ziekenhuis: de eerste keer alleen voor een gesprek, de tweede keer voor de ingreep.

Belangrijk!

Op de laatste pagina van deze folder staat een vragenlijst. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst van vooraf invult en deze opstuurt naar de polikliniek Urologie.

Deze ingevulde vragenlijst kunt u opsturen naar:
Alrijne Ziekenhuis Leiden
t.a.v. Polikliniek Urologie
Antwoordnummer 10339
2300 WB Leiden

Een postzegel is niet nodig.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de vasectomie dient u de volgende voorbereidingen te treffen:
  • Om de kans op een wondinfectie te verkleinen is het belangrijk om zelf de balzak te ontharen met een wegwerpscheermesje (niet elektrisch!). U mag dit tot 48 uur voor de ingreep doen, daarna niet meer. Het scheert makkelijker wanneer u de huid strak trekt en droog scheert. De huid moet in die 48 uur voor de ingreep kunnen herstellen van eventuele wondjes, die bij het scheren zijn ontstaan. Eventuele stoppels op de dag van de ingreep leveren geen probleem op. Het scheren van de balzak zorgt ervoor dat de ingreep zo steriel mogelijk kan plaatsvinden.
  • Neem een nauwsluitende (strakke) onderbroek of zwembroek mee.
  • Wij raden u aan vooraf vervoer naar huis te regelen. Het is direct na de ingreep niet verstandig zelf een auto te besturen.
  • Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u kunt dus voorafgaand aan de vasectomie gewoon eten en drinken.

De ingreep

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken, de kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden. De verpleegkundige ontsmet de balzak. De uroloog controleert of de zaadleiders goed zijn te voelen in de balzak. De uroloog werkt 'kant voor kant’.

Ingreep


De uroloog verdooft aan de eerste zijde het gedeelte van de huid waar later een kleine snee wordt gemaakt. Via deze snee wordt een gedeelte van de zaadleider aan die zijde naar buiten gehaald. Er wordt een klein stukje van de zaadleider verwijderd en de uiteinden van de zaadleider worden dicht gebrand. Hierna gaat de zaadleider weer naar binnen en de snee wordt met oplosbare hechtingen dichtgemaakt. Deze hechtingen lossen na 5 tot 20 dagen vanzelf op. Vervolgens voert de uroloog dezelfde procedure (verdoven en steriliseren) aan de andere kant uit.

Ingreep2



Tijdens de ingreep kunt u een pijnlijk trekkend gevoel voelen, vooral in uw liezen of onderbuik. Dit komt doordat uw zaadleiders door uw lieskanaal lopen. Als de ingreep klaar is, verzorgt de verpleegkundige de wondjes en neemt met u de adviezen en maatregelen voor na de sterilisatie door. De ingreep duurt meestal tien tot twintig minuten. Als alles goed is, mag u na de ingreep meteen naar huis.

Complicaties

Bij elke operatieve ingreep bestaat een kans op complicaties zoals bloeding of infectie, dus ook bij een sterilisatie. Bij een sterilisatie zijn complicaties echter zeldzaam. Normale verschijnselen na de ingreep zijn:
  • Een geringe bloeduitstorting onder de huid van uw balzak en/of de basis van uw penis.
  • Een beetje vocht uit de wondjes.
  • Een beurs gevoel in uw zaadballen of liezen, pijn tijdens het lopen, gedurende 1 à 2 dagen.
Deze verschijnselen zijn tijdelijk van aard en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Bij (één van) de volgende verschijnselen is het raadzaam om direct contact op te nemen met het ziekenhuis:
  • koorts hoger dan 38,5ºC;
  • flink gezwollen balzak;
  • hevige pijn;
  • blijvende bloeding van de wondjes.
Binnen kantoortijden belt u de polikliniek Urologie van de locatie waar u de vasectomie heeft ondergaan. Buiten kantoortijden en in het weekend neemt u contact op met de verpleegafdeling Urologie. Telefoonnummers vindt u op de volgende bladzijde.

Weer thuis

  • U kunt na de ingreep het beste de eerste dagen een strakke onderbroek of zwembroek dragen.
  • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnlijk trekkend gevoel in het gebied van uw balzak en uw liezen voelen. Hiertegen kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol (2 x 500 mg per keer tot maximaal 4 x per dag 500 mg)
  • Wij raden u aan de eerste 24 uur na de operatie zo veel mogelijk rust te houden. De dag na de operatie kunt u weer gewoon douchen en in het algemeen weer aan het werk gaan, tenzij u zware lichamelijke arbeid verricht.
  • We raden u aan om de eerste 10 dagen na de ingreep niet te fietsen, sporten, zwemmen en/of zwaar te tillen.
  • Na 10 dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan. Het is hierbij echter wel noodzakelijk anticonceptie toe te passen. U bent na de ingreep niet meteen onvruchtbaar. De eerste periode komen er bij uw zaadlozing nog zaadcellen mee. Wij raden u aan anticonceptie te blijven toepassen tot de schriftelijke bevestiging van ons, na de zaadcontrole, dat u onvruchtbaar bent.
  • De hechtingen lossen binnen 3 weken vanzelf op.

De kosten

Op dit moment is een vasectomie niet meer opgenomen in de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel als u aanvullend bent verzekerd. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar. U betaalt een vast bedrag voor de sterilisatie. Dit is inclusief de spermacontrole. Op onze website vind u het actuele bedrag voor de sterilisatie (zoek op prijslijst).

Zaadcontrole

U bent pas onvruchtbaar als in uw sperma geen of heel weinig niet bewegende zaadcellen meer aanwezig zijn. Laat daarom uw sperma controleren. Dit kan na minimaal 3 maanden en 20 zaadlozingen na de ingreep. U kunt dit doen in de laboratoria van Atal Medial, te vinden op onze 3 ziekenhuislocaties. Meer informatie over de zaadcontrole kunt u vinden in de patiëntenfolder “Spermaonderzoek na vasectomie” op www.atalmedial.nl onder patiënt -> Doorverwezen naar Atalmedial? -> Informatiefolders.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek kunt u na 5 dagen na het inleveren van het zaad terugvinden op patiëntenportaal MijnAlrijne. De regie voor het controleren van de uitslag van het spermaonderzoek ligt bij u. Er is een zeer kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Er ontstaat dan opnieuw verbinding en dan bent u dus weer vruchtbaar. Dit komt bij 1 tot 3 op de 1000 gesteriliseerde mannen voor. In dit geval is het nodig opnieuw sperma-onderzoek te laten verrichten. Toch is sterilisatie de veiligste vorm van anticonceptie. Veiliger dan bijvoorbeeld de pil, het condoom of het spiraaltje.

Hoe kom ik in MijnAlrijne?

  • Ga naar www.alrijne.nl
    Klik rechtsboven op MijnAlrijne
  • Log in met uw DigiD
  • Als u bent ingelogd, klik dan op Dossier en behandelverslagen
De uroloog of arts-assistent beschrijft in uw dossier of de sterilisatie geslaagd is. Zodra u in MijnAlrijne bij de aantekening van de uroloog/arts assistent gelezen heeft dat de sterilisatie geslaagd is, kunt u ervan uitgaan dat de vasectomie geslaagd is. Als de sterilisatie niet geslaagd is, streven wij ernaar telefonisch contact met u op te nemen. Mocht u zien dat de sterilisatie niet geslaagd is en wij hebben nog geen contact met u opgenomen? Belt u dan alstublieft zelf naar de polikliniek Urologie voor het maken van een vervolgafspraak.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringpas mee te nemen. Indien u nog niet bekend bent in het Alrijne Ziekenhuis of uw gegevens ( verzekering, huisarts, etc) zijn gewijzigd kunt u dit laten aanpassen bij de patiëntregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Wij stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 517 8244.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is op werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060.

De polikliniek Urologie in Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn is op dagen dat wij spreekuur hebben tussen 08.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via 0172 467 060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met de locatie Leiderdorp of met het antwoordapparaat, waarop wordt verteld hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.

Vragenlijst

Vul deze vragenlijst in en stuur hem op naar de polikliniek Urologie.
Alrijne Ziekenhuis Leiden
t.a.v. Polikliniek Urologie
Antwoordnummer 10339
2300 WB Leiden

Kruis de antwoorden van uw keuze aan en vul uw gegevens in op de stippellijntjes.
Naam: _________________________________________________________________
Geboortedatum:_________________________________________________________

Vraag 1

Mijn reden om de sterilisatie door vasectomie te laten uitvoeren is:
  • een voltooid gezin: ik heb _____________ kind(eren)
  • andere reden, namelijk: ________________________________________

Vraag 2

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of pijnstillers of heeft u een ziekte met een verhoogd bloedingsrisico (bijvoorbeeld Von Willebrand)?
  • Nee
  • Ja, LET OP! Meestal dienen bloedverdunnende medicijnen gestopt te worden voor de ingreep. Maak eerst een aparte afspraak om met de uroloog te bespreken of en hoe lang tevoren u de medicijnen dient te stoppen.

Vraag 3

Bent u in het verleden geopereerd aan uw balzak of in de lies?
  • Nee
  • Ja, LET OP! Indien u in het verleden bent geopereerd aan uw balzak of in de lies, dan kan de vasectomie niet zonder meer plaatsvinden. In dat geval zal de uroloog u eerst willen onderzoeken. Neemt u contact op met het afsprakenbureau om de afspraak voor de sterilisatie om te zetten naar een polikliniekafspraak voor een gesprek met de uroloog.
  • Ja, ik heb al een polikliniekafspraak gehad voor een gesprek met de uroloog.

Vraag 4

Bent u overgevoelig voor jodium of bepaalde verdovende medicijnen?
  • Nee
  • Ja, namelijk voor:
    __________________________________________________________________