Afdelingen & Specialismen

De afgelopen jaren heeft het kinderdiabetesteam je behandeld voor je diabetes. Omdat je bijna volwassen bent, neemt de internist de behandeling over. Je gaat dus voortaan voor controle naar de polikliniek Interne Geneeskunde. Deze overstap van kindergeneeskunde naar interne geneeskunde noemen we transitie.In het ziekenhuis hebben we hiervoor een speciaal spreekuur: het 'transitiespreekuur'.


Overgangstraject

Het kinderdiabetesteam heeft je de afgelopen jaren geleerd om steeds zelfstandiger met je diabetes om te gaan. En nu kun je de overstap maken van kindergeneeskunde naar interne geneeskunde.



De polikliniek Interne Geneeskunde van Alrijne is op drie locaties: Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.


Het 'transitiespreekuur’ is in Leiden, op de polikliniek Interne Geneeskunde. Hier ga je 1 keer naartoe.


Voor de volgende controles kun je zelf kiezen naar welke locatie je wilt gaan.



Transitiespreekuur

We willen de overstap van kindergeneeskunde naar interne geneeskunde graag met je bespreken. Daarom nodigen we je uit voor het transitiespreekuur.


Bij het transitiespreek uur maak je kennis met je nieuwe behandelaars van interne geneeskunde. Natuurlijk zijn ook je behandelaars van kindergeneeskunde aanwezig.



Op de polikliniek Interne Geneeskunde krijg je de volgende gesprekken:


  • Een gesprek bij de diabetesverpleegkundige samen met de kinderdiabetesverpleegkundige;
  • Een gesprek bij de internist samen met de kinderarts;
  • Een gesprek met psycholoog van het kinderdiabetesteam samen met de psycholoog voor volwassenen.
Na deze gesprekken ben je 'over’ naar de polikliniek Interne Geneeskunde.
Je krijgt een afspraak mee voor een eerste controle op de polikliniek Interne Geneeskunde. Daarna kun je weer naar huis gaan.

Heb je hierna nog vragen? Dan kun je eventueel nog contact opnemen met het kinderdiabetesteam. Maar het is natuurlijk beter om ze te stellen aan het team van interne geneeskunde.  

Een andere manier van behandelen

Je behandeling op de polikliniek Kindergeneeskunde is anders dan die op de polikliniek Interne Geneeskunde. Wat zijn de verschillen?

Polikliniek KindergeneeskundePolikliniek Interne Geneeskunde


Iedere hulpverlener heeft een half uur de tijd voor je. De internist heeft 10 minuten tijd voor je. De diabetesverpleegkundige 30 - 45 minuten.
Je hebt altijd dezelfde kinderdiabetesverpleegkundige. Het eerste jaar heb je steeds dezelfde diabetesverpleegkundige. We proberen dat zo te houden.
Je komt altijd bij dezelfde diëtist. Je hebt niet steeds dezelfde diëtist. Maar je kunt wel steeds een afspraak maken bij dezelfde diëtist.
De psycholoog zit in het kinderdiabetesteam. Als dat nodig is, kunnen we haar snel om hulp vragen. De psycholoog is niet aanwezig op de polikliniek. Maar zij/hij is wel betrokken bij het diabetes-team.
Problemen? Het kinderdiabetesteam is altijd bereikbaar via het spoednummer.Problemen? Er is tijdens kantoortijden telefonische begeleiding door het diabetesteam. Buiten kantoortijden neem je contact op met de SEH (Spoedeisende Hulp) van Alrijne Ziekenhuis.
Het HbA1c wordt op de polikliniek geprikt en bepaald. Je moet je HbA1c 1 week voor het bezoek aan de polikliniek laten prikken bij het laboratorium. Hiervoor moet je van tevoren een afspraak maken via de website van AtalMedial.
Je kunt via e-mail contact hebben met je kinderdiabetesverpleegkundige, niet met kinderarts. Je kunt via email contact hebben met je diabetesverpleegkundige, niet met internist.
Je hebt 1 x per 4 maanden een afspraak met de kinderarts, de kinderdiabetesverpleegkundige, de diëtist en/of de psycholoog. Je hebt om de 3 maanden een afspraak. De ene keer bij de internist, de andere keer bij de diabetesverpleegkundige. Soms heb je een afspraak met allebei. Voor de diëtist moet je een aparte afspraak maken.
Kom je niet naar je afspraak? Dan word je gebeld en krijg je een nieuwe afspraak. Als je de afspraak afzegt of niet komt, moet je zelf een nieuwe afspraak maken.
Je krijgt vaak adviezen mee zodat je weet wat je moet doen.Adviezen kunnen anders zijn. Neem bij het eerste bezoek je adviezen mee.

Vragen?

Heb je op dit moment nog vragen? Neem dan contact op met je kinderdiabetesverpleegkundige.

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: