Afdelingen & Specialismen

Uw arts heeft met u afgesproken om een hysterosalpingogram (HSG) te laten maken. Dit is een foto van de baarmoeder. De foto wordt gemaakt wordt op de afdeling Radiologie.


Doel van het onderzoek

Een baarmoederfoto (HSG) is onderdeel van het vruchtbaarheidsonderzoek. Bij een HSG wordt met behulp van contrastvloeistof de binnenkant van de baarmoeder en de eileiders zichtbaar. Op de foto is te zien of de baarmoeder en de eileiders er normaal uitzien en of de eileiders toegankelijk en doorgankelijk zijn voor zaadcellen. Als

er geen (goede) doorgang is, dan kan dit een eventuele oorzaak van onvruchtbaarheid zijn. Om spontaan zwanger te kunnen worden moet minstens 1 eileider open zijn. Na het HSG onderzoek wordt de kans op zwangerschap ook iets groter.



Plannen van het onderzoek

Het HSG onderzoek moet direct na de menstruatie plaatsvinden, zodat het zeker is dat u niet zwanger bent tijdens het onderzoek. Het doorspuiten met contrastvloeistof kan de ontwikkeling van een jonge zwangerschap namelijk verstoren. Uw menstruatie moet wel helemaal over zijn.


Daarom wordt het onderzoek gepland op dag 8, 9, 10, 11 of 12 van uw cyclus.


Wanneer u een regelmatige cyclus heeft, kan het onderzoek vooruit worden gepland.


Als u een onregelmatige cyclus heeft, neemt u op de eerste dag van uw menstruatie contact op met de polikliniek om het onderzoek in te plannen.



Voorbereiding

  • Twee uur voor het onderzoek kunt u pijnstilling nemen. U kunt kiezen tussen:
    • Paracetamol 1000 mg of
    • Ibuprofen 600 mg of
    • Naproxen 500 mg of
    • Diclofenac 25-50 mg.
      Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.
  • Tijdens het onderzoek wordt jodium gebruikt. Als u overgevoelig bent voor jodium, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de arts.
  • Het is niet verstandig om na het onderzoek zelf als bestuurder deel te nemen aan het verkeer. Regel daarom tevoren dat iemand u na het onderzoek komt ophalen

Waar moet u zich melden

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich in het ziekenhuis op de afdeling Radiologie.
In Leiderdorp volgt u routenummer 173. In Leiden volgt u routenummer 36.
Neem uw legitimatiebewijs en zorgpas mee.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een MBB'er (Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) en een gynaecoloog. Het is mogelijk dat dit niet uw behandelend gynaecoloog is.
U neemt met ontkleed onderlichaam plaats op een speciale gynaecologische stoel. Boven de stoel hangt een röntgenapparaat.
De gynaecoloog plaatst een speculum (eendenbek) in uw vagina om bij de baarmoedermond te kunnen komen. Dan wordt in de baarmoedermond een slangetje geplaatst. Aan het uiteinde van het slangetje zit een ballonnetje. Het ballonnetje wordt gevuld met wat vocht zodat het slangetje op zijn plaats blijft zitten. Het vullen van het ballonnetje kan voelen als menstruatiepijn.
Soms wordt er geen gebruik gemaakt van het slangetje, maar wordt er een cupje tegen de baarmoedermond geplaatst. Dan wordt via het slangetje of het cupje de contrastvloeistof ingespoten. Dit kan naar aanvoelen of een beetje pijnlijk zijn.
De contrastvloeistof vloeit vervolgens van de baarmoeder via de eileiders de buik in. Ondertussen worden er röntgenfoto’s gemaakt. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat op de foto’s de baarmoeder en eileiders zichtbaar worden.
Het doorlopen van de contrastvloeistof kunt u zelf ook zien op een tv-scherm.
De pijn verdwijnt snel na het onderzoek.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt niet langer dan 15 minuten.

Weer naar huis

Na het onderzoek kunt u direct naar huis. Het kan zijn dat u zich na het onderzoek even niet zo fit voelt. Daarom adviseren wij om niet zelf aan het verkeer deel te nemen, maar u naar huis te laten brengen.

Uitslag

De gynaecoloog kan u vaak direct na het onderzoek al iets over de uitslag vertellen.
De definitieve uitslag en de volgende onderzoeken of behandeling, bespreekt uw gynaecoloog met u tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek.

Na het onderzoek

Het is mogelijk dat u na het onderzoek wat afscheiding heeft. Dit komt door het teruglopen van de vloeistof. Ook is het mogelijk dat u na het onderzoek 1 tot 2 dagen last heeft van wat pijn in de onderbuik, zoals bij een menstruatie. Dit gevoel gaat vanzelf over. U kunt hier eventueel paracetamol voor gebruiken.

Contact opnemen

U moet contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde:
  • als u binnen een week na het onderzoek last krijgt van een hevige nabloeding;
  • als u binnen een week na het onderzoek weer pijn in de onderbuik en/of koorts krijgt.
Heeft u deze klachten buiten de openingstijden van de polikliniek of in het weekeinde, bel dan de Spoedeisende Hulp (SEH) locatie Leiderdorp, 071 582 8905.


Vragen

Als er onduidelijkheden of vragen zijn, kunt u altijd bellen naar de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde.

Telefoonnummer

Voor (een afspraak op) locatie Leiden: 071 517 8351.
Voor (een afspraak op) locatie Leiderdorp of Alphen aan den Rijn: 071 582 8048.
De poliklinieken zijn bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.30

Mail

U kunt ons altijd mailen voor locatie Alphen aan den Rijn of Leiderdorp: op fertiliteitsteam@alrijne.nl of voor locatie Leiden op: fertiliteitspolikliniek@alrijne.nl

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen?
Als uw gegevens (verzekering, huisarts etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie in de centrale hal van het ziekenhuis. Mocht u onverwacht verhinderd zijn, geeft u ons dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen met u dan een nieuwe afspraak maken en de vrijgekomen tijd voor een andere patiënt reserveren