Uw arts heeft voor u papilfoto's aangevraagd. Hiervoor komt u naar onze polikliniek. In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderzoek.

Wat is de papil?

Aan de binnenkant van de oogbol, aan de achterwand liggen zintuigcellen. Deze zijn gevoelig voor licht. De zintuigcellen vangen het licht op en geven de informatie door aan de hersenen via de oogzenuw. Op de plaats waar de oogzenuw het oog verlaat, liggen geen zintuigcellen. Die plek is dus ongevoelig voor lichtprikkels. Deze plek in het oog noemen we daarom de blinde vlek. De medische term voor de blinde vlek is 'papil'. Op deze plaats komen de bloedvaten, die het oog van bloed voorzien, het oog binnen.

Doel van het onderzoek

De oogzenuw ziet er bij iedereen anders uit. De oogzenuw en de bloedvaten kunnen door verschillende oorzaken na verloop van tijd veranderen. Veranderingen zijn vroeg op te sporen, als de arts weet hoe de oogzenuw en de bloedvaten er eerst uitzagen. Met een papilfoto leggen we vast hoe de situatie nu is. Zo kunnen we een latere foto hiermee vergelijken. De papilfoto dient dus als ijkpunt, als referentie voor later. We maken papilfoto's bij mensen met een verhoogde oogdruk of bij mensen bij wie glaucoom in de familie voorkomt.

Belangrijk!

Het is mogelijk dat u voorafgaand aan de foto's druppels tropicamide in uw oog krijgt. Deze druppels zorgen ervoor dat uw pupil tijdelijk wijd wordt. Dit is nodig om het netvlies en de oogzenuw goed te kunnen fotograferen.

Zonnebril

Als u deze tropicamine druppels heeft gekregen, is uw pupil verwijd. Hierdoor zijn uw ogen enkele uren na het onderzoek extra gevoelig voor licht. Wij raden u daarom aan een zonnebril mee te nemen om te dragen als u na het onderzoek naar buiten gaat.

Vervoer naar huis

Ook het scherpstellen van het oog is door de tropicamide druppels tijdelijk verstoord. Daardoor is het niet mogelijk om in de uren na het onderzoek veilig aan het verkeer deel te nemen. Het is daarom raadzaam een begeleider mee te nemen of te vragen of iemand u komt afhalen.

Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), een actueel medicatie overzicht en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.

Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek. Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht kunt worden door een coassistent of behandeld kunt worden door een oogarts in opleiding, beide onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op de website: www.oogheelkunde.org.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur. De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. De spoedeisende hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is telefonisch te bereiken via 071 582 8905.

Terug naar boven