Afdelingen & Specialismen
Om uw operatie en verblijf in het ziekenhuis goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u en wij daarop goed voorbereid zijn. Daarom komt u voorafgaand aan de operatie naar de polikliniek Preoperatief onderzoek voor een grondige screening. U heeft gesprekken met de polikliniekassistent, de apothekersassistent en de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). We verzamelen zoveel mogelijk gegevens over uw gezondheid om uw operatie en de anesthesie (narcose of verdoving) zo veilig mogelijk te maken. De anesthesioloog beoordeelt uw gezondheid en spoort de eventuele risico’s op die u loopt tijdens operatie. Vervolgens stelt u samen met de anesthesioloog een plan op voor uw anesthesie. Wij streven ernaar alle gesprekken en onderzoeken op één dag te laten plaatsvinden.
Wanneer u zich meldt bij de balie van de polikliniek vraagt de baliemedewerker of u zich kunt identificeren. Neemt u daarom een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) mee. Ook neemt u uw zorgverzekeringspas mee en een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek. Ook vraagt de baliemedewerker u naar de naam en het telefoonnummer van uw contactpersoon tijdens de operatie.
U kunt uw contactpersoon meenemen naar het preoperatief spreekuur als u dat prettig vindt.
Tijdens het preoperatief spreekuur kunt u vragen stellen over de anesthesie en de gang van zaken rond uw operatie. Heeft u vooraf al vragen? Zet u ze dan alvast op papier en neem uw lijstje mee naar het spreekuur.
Zodra u zich heeft gemeld bij de balie, krijgt u een vragenlijst met vragen over uw gezondheid. Deze lijst vult u ter plekke in. Als u het prettiger vindt om deze vragenlijst vooraf thuis in te vullen, dan is dat ook mogelijk. U kunt de vragenlijst vooraf downloaden van onze website en ingevuld meenemen naar uw afspraak.
Als u de vragenlijst heeft ingevuld, krijgt u een gesprek met een polikliniekassistent die samen met u de lijst doorneemt. Deze assistent meet daarna uw lengte, gewicht, bloeddruk en hartfrequentie en informeert u over de bevindingen. Zo nodig maakt de polikliniekassistent bij u nog een hartfilmpje (ECG).
Met de apothekersassistent bespreekt u het actuele medicatieoverzicht van uw apotheek dat u heeft meegebracht. Ook krijgt u advies over het gebruik van uw medicatie rondom de operatie. Na afloop van het gesprek registreert de apothekersassistent, met uw toestemming, uw medicatiegegevens in het digitale ziekenhuissysteem. Uw behandelend arts heeft dan een goed beeld van uw medicatiegebruik en eventuele allergieën.
Vervolgens komt u op gesprek bij de anesthesioloog. Deze arts bespreekt uw medische conditie aan de hand van de vragenlijst en de resultaten van de metingen die de doktersassistent heeft uitgevoerd. Eventueel krijgt u een lichamelijk onderzoek. Ook medicatiegebruik, allergie of overgevoeligheid en medische aandoeningen komen ter sprake.
Vervolgens beoordeelt de anesthesioloog of u de operatie en verdoving veilig kunt ondergaan, of dat er eerst nog aanvullende onderzoeken of behandelingen nodig zijn.
De anesthesioloog vertelt u over de gang van zaken op de dag van de operatie, en overlegt met u welke vorm van anesthesie in uw situatie het meest geschikt is. De keuze voor verdoving hangt af van de soort ingreep die u krijgt, uw leeftijd en uw gezondheid. Daarbij probeert de anesthesioloog zoveel mogelijk rekening te houden met uw persoonlijke voorkeur.
Het kan zijn dat de anesthesioloog extra gegevens nodig heeft over uw gezondheid. U krijgt dan aparte afspraken voor ofwel aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld bloedonderzoek), of een bezoek bij de cardioloog, internist, longarts, dermatoloog of neuroloog.
Tijdens het preoperatief onderzoek krijgt u advies of leefregels voor medicijngebruik en (stoppen met) roken, en instructies over nuchter zijn: niet eten en drinken voor uw operatie.
De anesthesioloog brengt tot slot in kaart wat u na de operatie aan nazorg nodig heeft. Sommige operaties zijn zo ingrijpend dat aanpassingen aan de zorg na de operatie noodzakelijk zijn. Ook kunnen bijkomende ziekten in combinatie met de operatie en de narcose een vervelende uitwerking hebben, waardoor aanpassingen aan de zorg na de operatie nodig zijn. Bij een zware operatie bijvoorbeeld gaan patiënten na de ingreep vaak voor intensieve bewaking naar de afdeling Intensive Care.
Wanneer u graag de verpleegafdeling wilt zien waar u na de operatie wordt opgenomen, kunt u aansluitend aan het preoperatief onderzoek een bezoek brengen aan de verpleegafdeling. Zo krijgt u een eerste indruk en de afdelingsverpleegkundige kan u informatie geven over de opname.
Wanneer er na uw bezoek aan de polikliniek Preoperatief onderzoek veranderingen optreden in uw gezondheidssituatie, neemt u dan weer contact op met de polikliniek Preoperatief onderzoek (Anesthesiologie). Bijzondere wijzigingen zijn bijvoorbeeld: een nieuwe diagnose, andere klachten, verandering in medicijngebruik, bezoek aan een spoedeisende hulp of opname in een ziekenhuis.