11 augustus - In een risicogebied geweest? U kunt Alrijne niet bezoeken

In Alrijne doen we er elke dag alles aan om het risico op verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom vragen wij patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf nu of zij in de afgelopen tien dagen in een land/regio zijn geweest met de kleurcode oranje/rood* als reisadvies. Zo ja, dan vragen we om niet niet naar Alrijne toe komen maar contact op te nemen met de polikliniek. Kijk voor de actuele reisadviezen en risicogebieden op www.nederlandwereldwijd.nl.

23 juli - Wanneer gaat mijn afspraak, onderzoek of operatie door?

Wanneer ben ik aan de beurt? We krijgen veel telefoontjes van mensen die graag willen weten wanneer hun afspraak, onderzoek of operatie doorgaat. We begrijpen dat het moeilijk is om al zo lang te moeten wachten en dat u wilt weten wanneer u aan de beurt bent. Toch vragen we nog even om uw geduld. We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk de zorg te geven die nodig is. Zo gauw we iets over uw persoonlijke situatie kunnen melden, nemen wij contact met u op. We vragen uw begrip voor deze uitzonderlijke situatie.

Tijdens de coronapiek hebben we als Alrijne veel zorg moeten uitstellen waardoor we een achterstand hebben in te halen. Onze artsen bekijken zorgvuldig in welke volgorde dit moet gebeuren.

We kunnen nog steeds minder mensen tegelijkertijd in ons ziekenhuis ontvangen omdat we anders niet de anderhalve meter afstand kunnen garanderen. Kijk welke maatregelen we nog meer hebben genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Worden uw klachten erger of krijgt u nieuwe klachten? Neem dan wel contact op met de betreffende polikliniek!

Lees meer op www.alrijne.nl/coronavirus

3 juli - Bloed prikken? Maak een afspraak!

Het is momenteel vrij druk bij de prikposten in onze ziekenhuislocaties. Hierdoor wordt het lastiger om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. De veiligheid van onze patiënten en medewerkers staat altijd voorop en de genomen maatregelen willen we naleven. Daarom hebben we een nieuwe werkwijze voor bloed prikken. Wij vragen patiënten die bloed willen prikken een afspraak te maken.

8 juni - Afspraak bij Alrijne? Doe vooraf de coronacheck

Heeft u binnenkort een afspraak in het ziekenhuis? U bent van harte welkom! Wij vragen u of u voorafgaand aan uw bezoek de coronacheck wilt doen via onze website. 

29 mei - Aangepaste bezoekregeling

Om de kans op besmetting met het coronavirus voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers zo klein mogelijk te houden gaat er vanaf dinsdag 2 juni een aangepaste bezoekregeling in. 

Voor de meeste afdelingen geldt:

  • Bezoeken kan alleen tussen 17.00 uur en 20.00 uur
  • Maximaal 45 minuten
  • Eén bezoeker per dag per opgenomen patiënt

Voor deze afdelingen gelden aangepaste bezoektijden:

  • De CCU ontvangt bezoek tussen 18.30 uur en 20.00 uur. Maximaal één bezoeker per dag per opgenomen patiënt.
  • De IC ontvangt bezoek tussen 14.00 uur en 16.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Maximaal één bezoeker per dag per opgenomen patiënt.
  • Moeder- en Kindcentrum: De bezoektijden van de kinderafdeling zijn te vinden op hun afdelingspagina. Op de afdeling Verloskunde is 1 bezoeker de hele dag welkom.
  • De revalidatie-afdelingen (De Brug, NRU en ARU) starten bezoek stapsgewijs op. Actuele bezoektijden zijn op te vragen bij de afdelingen.
  • Dagbehandeling (alle locaties): bezoek is niet mogelijk. Uiteraard mag de patiënt wel gebracht en gehaald worden door familie/naasten.

Het kan zijn dat er voor u andere regels gelden. Bijvoorbeeld omdat het bezoek aan een kind betreft. Dat hoort u dan van een van onze zorgprofessionals op de verpleegafdeling.

20 mei – Parkeren bij Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

Het parkeerbeleid is enige tijd anders geweest in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp dan normaal i.v.m. het coronavirus. In de komende tijd veranderen een aantal zaken:

Vanaf woensdag 27 mei:
Alle patiënten en bezoekers parkeren op parkeerterrein P1.
Dit geldt ook voor bezoekers van de huisartsenpost (SHR), het gezondheidscentrum en de huisartsenpost corona.

  • Patiënten of bezoekers mét coronaklachten kunnen de gele voetstappen volgen naar de achterzijde van het ziekenhuis. Hier bevindt zich de huisartsenpost corona.
  • Patiënten of bezoekers zonder coronaklachten kunnen via de hoofdingang binnenkomen. Dit geldt ook voor bezoekers van de huisartsenpost (SHR) en het gezondheidscentrum.

Vanaf zondag 31 mei:

De slagbomen van parkeerterrein P1 sluiten en hiermee wordt betaald parkeren weer ingevoerd.

19 mei - Alrijne opent corona nazorgpoli

Alrijne opent op 25 mei een polikliniek in Leiderdorp voor patiënten die met een corona-infectie in Alrijne Ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De corona nazorgpoli ondersteunt bij het lichamelijke en psychische herstel. Tegelijkertijd wordt er meer kennis verzameld over hoe het corona-patiënten vergaat na de ziekte.

Revalidatie en nazorg

Patiënten die op de IC hebben gelegen, of minimaal vijf dagen op een corona-afdeling, krijgen een uitnodiging om naar de corona nazorgpoli te komen.

Het verschilt per patiënt hoe de ziekte verloopt. De verwachting is wel dat een deel van de patiënten klachten aan de longen of het hart houdt. Ook kunnen er psychische gevolgen zijn. Daarom werkt op de poli een multidisciplinair team, dat bestaat uit een longarts, internist-infectioloog, specialist ouderengeneeskunde, klinisch geriater, revalidatiearts, intensivist, psychische ondersteuning, fysiotherapeut, diëtist en eventueel een ergotherapeut en logopedist. Samen zorgen zij voor optimale nazorg en een revalidatieprogramma op maat.

Kennis opdoen

Over hoe het patiënten op de langere termijn vergaat is nog niet veel bekend, omdat de ziekte nieuw is. De poli helpt hier kennis over op te doen.

Op www.coronalongplein.nl is ook meer informatie te vinden over klachten die mensen kunnen hebben na een infectie met het coronavirus.

14 mei - Uitbreiding reguliere zorg

Vanaf maandag 18 mei breiden we de reguliere zorg verder uit.

De afgelopen weken zijn de poli’s stap voor stap weer begonnen met de reguliere zorg. Ook zijn er meer operatiekamers in gebruik genomen. Veiligheid en zorgvuldigheid staan daarbij centraal.

Met de ervaring van de afgelopen weken kunnen we veilig verder uitbreiden. Er worden ook extra OK’s geopend.

Daarbij geldt nog steeds dat we als eerste patiënten benaderen voor wie de zorg niet te lang kan wachten. Het kan dus nog steeds een tijd duren voordat u van ons hoort. U hoeft ons niet zelf te bellen.

12 mei - Parkeerterrein spoedpost Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

Het gezondheidscentrum Rijnland op het terrein van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp wordt weer in gereedheid gebracht voor onze huurders. Het was onder andere tijdelijk in gebruik als ‘huisartsenpost corona’.

Deze week worden er verschillende portacabins op het terrein verplaatst en anders ingericht. Hierin komt tijdelijk de huisartsenpost corona. Ook komt er ook een wachtruimte voor de spoedpost.

Hiermee creëren we meer ruimte op de spoedeisende hulp voor de 1,5 meterinrichting. De mobiele PET-CT wordt weggehaald omdat er bijna geen gebruik meer van wordt gemaakt.

8 mei - OK’s gaan geleidelijk aan weer open

Stap voor stap worden er weer operaties gepland. Als eerste komen de operaties aan de beurt die het meest urgent zijn. Wij nemen hierover contact met u op. Dat kan enige tijd duren. Wij vragen om uw geduld. Via deze website houden we u op de hoogte.

8 mei - Zwangerschapsecho weer mét partner 

Per maandag 11 mei 2020 zijn de zwangerschapsecho's weer mét partner. De afgelopen tijd was dit zonder partner, ivm het coronavirus. We nemen natuurlijk wel extra maatregelen om de echo veilig te laten verlopen en vragen om 1,5 meter afstand te houden.

7 mei - Spoedzorg nodig? U kunt ons veilig bezoeken

We zien dat sinds de uitbraak van het coronavirus er minder patiënten dan gebruikelijk naar het ziekenhuis toe komen. Zo is er een flinke afname van oncologische patiënten en worden controle-afspraken afgezegd. Dat geldt ook voor andere vormen van zorg zoals Cardiologie en Neurologie. Sommige patiënten zijn bang dat ze in het ziekenhuis besmet raken. Om besmetting te voorkomen nemen wij extra maatregelen. Zo verblijven coronapatiënten in andere ruimten en komen via een aparte ingang het ziekenhuis binnen. We plannen de afspraken zoveel mogelijk op locatie Leiden of Alphen aan den Rijn, waar geen coronapatiënten behandeld worden. In Alrijne is voldoende capaciteit om patiënten met acute klachten te helpen.

U kunt erop vertrouwen dat u veilig het ziekenhuis kunt bezoeken. U loopt geen extra risico’s op het coronavirus. Lees meer over onze maatregelen.

30 april - Alrijne start stapsgewijs poliklinische zorg op

Vanaf vrijdag 1 mei maken we een begin met de herstart van onze poliklinische zorg. Door de nieuwe situatie in het ziekenhuis gebeurt dat extra zorgvuldig en dus stapje voor stapje. Eerst worden patiënten opgeroepen voor wie de medische zorg niet langer kan wachten.

In verband met een toename van het aantal patiënten met het coronavirus was Alrijne eerder genoodzaakt veel poliklinische zorg uit te stellen. Spoedzorg en de zorg voor patiënten met corona zijn wel steeds doorgegaan.

Voor wie wordt de zorg opgestart?

Vanaf vrijdag 1 mei gaan we afspraken maken met patiënten die al een verwijzing hebben en zonder onze zorg de kans lopen om veel zieker te worden. Het gaat dus om medische zorg die niet langer kan worden uitgesteld. Onze medisch specialisten bepalen dit per patiënt.

Het is tijdelijk niet mogelijk om online uw afspraak in te plannen. 

Hoe weet u of u aan de beurt bent?

U wordt gebeld om een afspraak te maken. Wacht u op een afspraak en wordt er nog geen contact met u opgenomen? Dan kunnen wij helaas nog niet aangeven wanneer uw afspraak wordt ingepland. U hoeft hiervoor niet zelf te bellen.

Stapsgewijs is noodzakelijk

Niet alle patiënten kunnen tegelijk voor reguliere zorg bij Alrijne terecht, vanwege alle maatregelen rond de uitbraak van het coronavirus. Veiligheid staat voorop. Daarnaast moeten we flexibel blijven, voor het geval het aantal patiënten met corona weer toeneemt. Dit heeft gevolgen voor de capaciteit van ons ziekenhuis.

We starten dus stapje voor stapje, wat betekent dat we als eerste contact opnemen met de patiënten die onze zorg het hardst nodig hebben

Maatregelen rondom uw afspraak

Voor de reguliere afspraken is een aantal maatregelen genomen. Een afspraak kan bijvoorbeeld uit een telefonisch consult bestaan. De arts bepaalt of dat kan, of dat de afspraak op de poli is. Daarnaast vinden zoveel mogelijk afspraken plaats in Alrijne Leiden of Alphen aan den Rijn. Bekijk alle maatregelen.

Let op, uw afspraak verloopt anders dan dat u gewend bent. Heeft u een afspraak in Alrijne Ziekenhuis? Lees dan welke informatie voor u van belang is.

Veiligheid staat voorop

De veiligheid van onze patiënten en medewerkers staat bij Alrijne altijd voorop.

In deze tijd van corona hebben we daarom extra maatregelen genomen. Zo is de zorg voor patiënten met corona volledig gescheiden van de zorg voor reguliere patiënten en houden we zoveel als mogelijk de 1,5 meter afstand aan. Ook in poliklinieken en wachtkamers. Iedereen die het ziekenhuis binnenkomt wordt gevraagd naar symptomen die op corona kunnen wijzen. Meer weten over de genomen maatregelen en gedragsregels? Lees meer>

Kom alleen

Wij vragen u om alleen naar uw afspraak te komen in het ziekenhuis. Als u naar het ziekenhuis gebracht wordt, kan deze persoon buiten het ziekenhuis blijven wachten.

Voor kinderen, kwetsbare ouderen en bijzondere situaties geldt een uitzondering.

Terug naar Aangepaste zorg en maatregelen
Terug naar Aangepaste zorg en maatregelen
Terug naar boven