Alrijne Ziekenhuis is geopend voor dringende zorg. U loopt geen extra besmettingsgevaar, wanneer u voor een afspraak naar Alrijne komt. Wel hebben we maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Lees verder wat deze maatregelen mogelijk voor uw afspraak betekenen

Update 1 april: Stijging van het aantal IC-patiënten in Alrijne

Peter Jue, lid raad van bestuur van Alrijne Zorggroep, vertelt in een interview met Omroep West/Sleutelstad hoe het er aan toe gaat op de IC en over de stijging van het aantal IC-patiënten. Bekijk het volledige interview:

Update 31 maart: Alrijne compleet verbouwd voor opvang coronapatiënten

De afgelopen twee weken hebben onze medewerkers dag en nacht doorgewerkt aan een verbouwing om coronapatiënten op te kunnen vangen. Het aantal intensive care plekken is verdubbeld en het ziekenhuis is volledig aangepast voor de opvang van coronapatiënten. “We hebben nog nooit iets van deze omvang meegemaakt”, vertelt Peter Jue, lid van de raad van Bestuur van Alrijne Zorggroep. Hij gaf maandag 30 maart een interview aan Sleutelstad fm.

“We kunnen dankzij de verbouwing de zorg voor coronapatiënten gescheiden houden van de zorg voor andere patiënten. En het zo veilig mogelijk houden voor onze patiënten en medewerkers”, aldus Jue.

Ook is er een aparte post voor de huisartsen, een aparte kliniek waar mensen geïsoleerd opgenomen kunnen worden en is het operatiecomplex verbouwd tot een tweede Intensive Care afdeling. De verbouwing van het operatiecomplex was de grootste uitdaging, hiermee is ruim een verdubbeling van de Intensive Care capaciteit gerealiseerd.

Leren van andere ziekenhuizen
Alrijne heeft veel geleerd van wat er in Brabant is gebeurd. Jue: “Brabant loopt twee weken voor op ons in de crisis. Onze dokters hebben veelvuldig contact met de dokters in Brabant om te leren van de dingen die zij hebben meegemaakt. Dit is een ongelofelijk goede samenwerking. Wat zij daar geleerd hebben, kunnen wij hier gelijk toepassen. Een hele belangrijke les voor Alrijne was om direct te beginnen met voorbereiden en niet te wachten tot de problemen zich aandienen”.

Na de crisis
Als de crisis voorbij is gaat de eerste zorg naar de patiënten en bewoners in de omgeving. “Wij willen hen zo snel mogelijk de zorg geven die ze onder normale omstandigheden verdienen. Hier gaan we alles voor doen. Tegelijkertijd moeten we ook heel goed voor onze medewerkers zorgen. Er zijn medewerkers die heel hard werken en zwaar belast worden. Voor deze mensen moeten we zorg hebben”, vertelt Jue.

Update 31 maart: Aangepaste looproutes in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

Als ziekenhuis willen we zo veel mogelijk voorkomen dat mensen met COVID-19 (coronavirus) in aanraking komen met andere patiënten en bezoekers.

Via voorzijde van Alrijne Leiderdorp:
Wij verzoeken patiënten en bezoekers, die geen coronaverschijnselen hebben, om gebruik te maken van de hoofdingang van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp (bij het grote parkeerterrein, P1). 

Dit geldt ook voor mensen die gebruik moeten maken van de Spoedeisende Hulp. Zij worden binnendoor naar de SEH geleid.

Via achterzijde van Alrijne Leiderdorp:
Mensen die verdacht worden van een coronabesmetting of mensen waarbij COVID-19 is vastgesteld, mogen parkeren op parkeerterrrein P2 (aan de zijkant van het ziekenhuis). Daar kunnen zij de borden volgen naar de huisartsenpost corona.

Update 26 maart 17.00 uur: Verpleegkundige, anesthesiemedewerker of arts: JE BENT ENORM WELKOM!

Ben jij verpleegkundige, anesthesiemedewerker of arts en wil je een bijdrage leveren in de strijd tegen het coronavirus? Help ons en meld je aan: www.werkenbijalrijne.nl/je-bent-welkom

Update 25 maart 16.15 uur: Mobiele PET-CT 

Op woensdag 25 maart is een mobiele PET-CT geplaatst op de parkeerplaats voor de Spoedeisende Hulp. Hier kunnen CT-scans van buik en longen worden gemaakt van patiënten die mogelijk besmet zijn met corona. Zo komen (mogelijk) besmette patiënten zo min mogelijk in aanraking met patiënten die niet besmet zijn. Bij de mobiele PET-CT is een portacabin geplaatst, waar patiënten beschut kunnen wachten op de scan.

Ook is er een portacabin geplaatst voor de ingang van de huisartsenpost corona (bij de ingang van onze Spoedeisende Hulp). Hier vindt de eerste triage plaats voor de huisartsenpost corona. Daarnaast kunnen in een afscheiden ruimte van corona-verdachte mensen wachten op hun bestelde medicatie van de apotheek.

Update 23 maart 16.00 uur: Zwangerschapsecho zonder partner

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen moeten we helaas ook maatregelen nemen bij zwangerschapsecho’s. We vragen aan zwangeren om alleen naar de echo-afspraken te komen. Natuurlijk mag u tijdens het onderzoek beeldbellen (FaceTime en WhatsApp) met uw partner zodat hij/zij het onderzoek kan volgen. We vinden het heel vervelend dat deze maatregel nodig is, want dit is niet wat u van te voren in gedachten heeft als u zwanger bent. We hopen op uw begrip.

Update 21 maart 12.30 uur: Mail ons over beschermingsmiddelen voor Alrijne

Donderdag 19 maart hebben we de oproep gedaan om verschillende beschermingsmiddelen bij ons in te leveren. Omdat er zoveel is binnengekomen vragen we nu om eerst te mailen als je beschermingsmaterialen wilt inleveren. Dan bekijken wij of we het kunnen gebruiken en laten we weten hoe je het in kunt leveren. Lees verder over het inleveren van beschermingsmiddelen. 

Update 20 maart 16.45 uur: Bezoekregeling revalidatie-afdelingen (ARU/NRU/De Brug)

Op deze afdelingen is alleen noodzakelijk bezoek toegestaan.

Onder noodzakelijk bezoek verstaan we bezoek aan terminale patiënten door bloedverwanten van de eerste graad en/of de eerste contactpersoon.

Neem bij twijfel contact op met de teamleider van de afdeling waar uw familielid verblijft.

Bij noodzakelijk bezoek mogen maximaal twee personen per keer langs komen op de kamer van de patiënt.

We verzoeken bezoekers om alleen te verblijven in de kamer van de patiënt en na afloop direct het ziekenhuis weer te verlaten.

Update 20 maart 12.00 uur: Eén bezoeker per dag

Komt u als bezoeker naar Alrijne Ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat een naaste van u hier ligt? Lees dan onderstaande informatie goed door voordat u Alrijne bezoekt.

De volgende informatie geldt voor alle locaties van Alrijne Ziekenhuis

Eén bezoeker per dag

Om onze patiënten en medewerkers te beschermen tegen het coronavirus laten we nu zo min mogelijk bezoekers in ons ziekenhuis toe. Bezoek is daarom maar beperkt mogelijk:

 • Patiënten mogen 1 bezoeker per dag ontvangen.
 • Op de poli en de SEH mag 1 begeleider mee
 • Patiënten die mogelijk corona hebben mogen géén bezoek ontvangen.

Voor terminale patiënten geldt een uitzondering.

We hopen op uw begrip voor deze tijdelijke situatie. Bekijk onze actuele bezoektijden >

Kom niet op bezoek als u:

 • verkouden, snotterig of grieperig bent, koorts heeft, moet hoesten of benauwd bent
 • recent in een risicogebied bent geweest
 • in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het coronavirus.

In ons ziekenhuis liggen mensen met een kwetsbare gezondheid. Een besmetting met het coronavirus, maar ook een verkoudheid of regulier griepvirus, vormt voor deze groep patiënten een groter risico dan voor anderen.

Regels tijdens uw bezoek:

 • Was of desinfecteer uw handen regelmatig (zie instructies bij de wastafels op de afdelingen)
 • Gooi papieren zakdoekjes na gebruik weg en was of desinfecteer daarna uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog of een papieren wegwerpzakdoek.
 • Ga niet bij anderen op bezoek in huis, maar verlaat het ziekenhuis direct na bezoek aan uw dierbare.
 • Bezoekt u een patiënt met corona, dan moet u een spatbril en een masker dragen. Dit krijgt u op de afdeling. 

Vragen?

Heeft u vragen, stel deze dan aan een medewerker van de verpleegafdeling.

Update 20 maart 15.00: Medicijnuitgifte apparaat verplaatst naar poliklinische apotheek in Leiderdorp

Het medicijnuitgifte apparaat (ServiLocker) is verplaatst van de apotheek in het gezondheidscentrum naar de poliklinische apotheek in de centrale hal van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Het apparaat is per direct weer in gebruik.Op de oude locatie van dit apparaat is nu de huisartsenpost corona gevestigd waar alleen van corona-verdachte patiënten en zorgverleners mogen komen.

Hoe werkt de ServiLocker?
Patiënten kunnen een recept inleveren bij de apotheek en vervolgens het geneesmiddel ophalen wanneer dit uitkomt. De patiënt ontvang dan een (gratis) sms’je als hun product klaarligt.

Lees meer over de tijdelijke sluiting van de apotheek in het gezondheidscentrum.

Update 18 maart 14.00: Apotheek in Alrijne Leiderdorp, naast Spoedpost, niet toegankelijk

Wegens het coronabeleid van Alrijne Ziekenhuis is de dienstapotheek in Leiderdorp aan de achterzijde van het ziekenhuis, naast de Spoedpost, opgenomen in een speciaal centrum waar (verdachte) coronapatiënten gezien worden. Deze apotheek is dus niet meer toegankelijk voor anderen. Lees het nieuwsbericht 'Apotheek in Alrijne Leiderdorp, naast Spoedpost, niet toegankelijk'. 

Update 17 maart 14.30 uur: Huisartsenpost corona 

Vanaf dinsdag 17 maart is bij Alrijne Leiderdorp een ‘huisartsenpost corona’ ingericht. Als een huisarts vermoedt dat een patiënt corona heeft, stuurt hij de patiënt direct naar de huisartsenpost corona. De 'huisartsenpost corona' is overdag goed bemand om de van corona verdachte patiënten te beoordelen. Ook in de avond en in het weekend kan worden besloten om patiënten te beoordelen op corona. Er wordt niet getest op corona. 

De 'huisartsenpost corona' is ingericht op het terrein van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp op N0, het gezondheidscentrum Rijnland. Het centrum bevindt zich links naast de spoedpost. Het parkeerterrein P2 is vanaf dinsdag 17 maart alleen beschikbaar voor de patiënten van de huisartsenpost corona.

Update 16 maart 16.00 uur: Informatie voor mensen met verminderde weerstand

Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar, hun kans op een ernstige longontsteking is wél hoger. Daarom is het voorkómen van infecties extra belangrijk. Lees belangrijke adviezen >

Wanneer heeft u verminderde weerstand?

 • Patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa en patienten met auto-immuun hepatitis waarvoor ze afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken
 • Patiënten met lever cirrhose

Update 16 maart 15.30 uur: Restaurants Alrijne gesloten 

Sinds zondag 15 maart 18.00 uur zijn de restaurants van Alrijne Ziekenhuis gesloten. Wij volgen hiermee het besluit van het kabinet dat alle horeca tot 6 april wordt gesloten. U kunt wel terecht bij de automaten die u vindt rondom onze restaurants.

De restaurants zijn nog wel op beperkte tijden open voor medewerkers om tijdens hun dienst eten en drinken te kunnen kopen.

Update 15 maart 21.00 uur: Minder polikliniekafspraken, operaties, opnames en onderzoeken

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, neemt Alrijne Ziekenhuis extra voorzorgsmaatregelen. Dit betekent dat we alle niet-spoedeisende zorg afzeggen. We begrijpen dat dit een ingrijpende maatregel is, maar dit doen wij om noodzakelijke zorg te kunnen blijven leveren. Voor corona patiënten, maar ook voor andere patiënten die spoedeisende zorg nodig hebben.

Als u niets van ons hoort, kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak doorgaat. Let op! Het ziekenhuis kan met een anoniem telefoonnummer bellen.

> Lees verder wat dit voor uw afspraak betekent.

Update 14 maart 16.30 uur: Een aantal niet-spoedeisende operaties wordt afgezegd

Alrijne Ziekenhuis zegt een aantal niet-spoedeisende operaties af. We snappen dat dit heel vervelend is voor deze patiënten. We nemen deze maatregel om er zeker van te zijn dat we noodzakelijke zorg kunnen blijven leveren. Door het afzeggen van deze operaties is er meer ruimte en personeel voor patiënten die direct zorg nodig hebben. Spoedeisende operaties gaan gewoon door.

Hoe weet ik of mijn operatie doorgaat?
Wij nemen telefonisch contact op met de patiënten waarvan de operatie niet doorgaat. Als u niets van ons hoort, gaat uw operatie gewoon door.

Gaat mijn poliklinische afspraak door?
Het kan zijn dat wij u bellen om een afspraak in Alrijne Ziekenhuis te annuleren of af te spreken dat uw afspraak telefonisch is. Als dit bij u het geval is, wordt u door ons gebeld. Bent u niet benaderd door uw polikliniek? Dan gaat uw afspraak gewoon door.

Update 12 maart 21.00 uur: Alleen of met één begeleider naar polikliniekbezoek

Wij vragen u om alleen te komen naar uw afspraak op de polikliniek. Als dat niet mogelijk is, vragen wij u om maximaal één begeleider mee te nemen. Wij hopen op uw begrip.

Update 12 maart 16.00 uur: Wij kunnen u (anoniem) bellen om een polikliniekafspraak te verplaatsen

Binnenkort een polikliniekafspraak bij Alrijne? Het kan zijn dat wij u bellen om een afspraak in Alrijne Ziekenhuis te verplaatsen. Heeft u een gemiste oproep van 'anoniem', dan kan het zijn dat u gebeld bent door ons. Wij nemen bij geen gehoor alsnog contact op om de afspraak te verplaatsen. Bent u niet benaderd door uw polikliniek? Dan gaat uw afspraak gewoon door.

Update 12 maart 11.00 uur: Informatie voor bezoekers

Komt u als bezoeker naar Alrijne Ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat een naaste van u hier ligt? Lees dan informatie voor bezoekers voordat u Alrijne bezoekt. Zo hanteren wij nu maximaal 2 unieke bezoekers per dag.

Update 11 maart 13.00 uur: Patiënt met coronavirus weer naar huis

Het gaat gelukkig beter met de patiënt die gisteren is opgenomen met het coronavirus. De patiënt is vandaag naar huis gegaan om thuis verder uit te zieken. Hij/zij zit in thuisisolatie.

Update 10 maart 13.45 uur: Patiënt met coronavirus opgenomen in Alrijne

Alrijne Ziekenhuis heeft een patiënt opgenomen waarvan is bevestigd dat deze besmet is met het nieuwe coronavirus. De patiënt is vooraf positief getest op het coronavirus door de GGD en bij binnenkomst in Alrijne direct opgenomen in strikte isolatie. Er is bij binnenkomst en daarna géén onbeschermd contact geweest met andere patiënten of medewerkers. We geven geen informatie over de patiënt in verband met privacy.

Protocol gereed

Alrijne Ziekenhuis heeft een protocol opgesteld. Hierin staat wat we doen als iemand binnenkomt met het coronavirus of zich meldt met ziekteverschijnselen passend bij het coronavirus. Ook staat hierin hoe we patiënten behandelen. We houden hierbij rekening met de veiligheid van andere patiënten en medewerkers. Zo zijn er beschermingsmiddelen aanwezig voor medewerkers zoals adembeschermingsmaskers, spatbrillen, schorten en handschoenen. De isolatiekamers van Alrijne voldoen aan de landelijke normen. 

Update 6 maart 15.00 uur: Bijeenkomsten in Alrijne gaan niet door

Alle geplande (voorlichtings)bijeenkomsten tot 1 juni gaan niet door

Update 6 maart 14.00 uur: Coronavirus bij medewerker Alrijne Ziekenhuis

Een medewerker van Alrijne Ziekenhuis is positief getest op het coronavirus (COVID-19). Deze medewerker is ziek teruggekomen van vakantie en is sindsdien niet meer in het ziekenhuis geweest. De medewerker zit in thuisisolatie. Patiënten en medewerkers lopen dus geen extra risico op besmetting.

Update 4 maart 15.00 uur: Open dag gaat niet door

De open dag op zaterdag 21 maart gaat niet door. In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen het advies gegeven de landelijke open dag uit te stellen of te annuleren. Alrijne volgt dit advies.  

Meer informatie

Terug naar Coronavirus
Terug naar Coronavirus
Terug naar boven