Onze Mammapolikliniek is speciaal ingericht voor het uitvoeren van onderzoek bij vrouwen en mannen bij wie een afwijking in de borst is ontdekt. Na verwijzing door uw huisarts of via het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u snel bij ons terecht voor de eerste noodzakelijke onderzoeken. We doen een anamnese (bespreking van uw ziektegeschiedenis), lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en weefselonderzoek. Dit alles vindt in één ochtend plaats, soms met pauzes tussendoor. Uw traject duurt in totaal ongeveer vier uur.
Na de onderzoeken bespreekt ons behandelteam van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen uw resultaten. Dit mammateam bekijkt ook of extra onderzoek nodig is voor het stellen van de definitieve diagnose. Na afloop krijgt u de voorlopige uitslag en informatie over het vervolgtraject.
Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen over het onderzoek op de mammapolikliniek, of wilt u meer informatie over borstafwijkingen en behandelingen? U kunt altijd tijdens werkdagen (van 9.00 tot 11.00 uur) telefonisch contact opnemen met de casemanagers/mammacareverpleegkundigen.
Maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur.
Zorgpad sneldiagnostiek (3 fases)
Voor patiënten op de mammapolikliniek is binnen het netwerk Samen+ een ‘zorgpad’ ontwikkeld. Dit zorgpad is een serie vaste afspraken over de diagnostiek bij de verdenking op borstkanker. Hierdoor weten u en uw behandelaars in welke fase van het behandeltraject u zich bevindt en sluiten de verschillende onderzoeken goed op elkaar aan. Daardoor is het meestal mogelijk om u aan het einde van uw bezoek aan de Mammapolikliniek, binnen één dag, de voorlopige uitslag te vertellen. Het kan ook voorkomen dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn. In dat geval zullen wij ernaar streven de periode van onzekerheid voor u zo kort mogelijk te houden.
Fase 1: Verwijzing naar mammapolikliniek
Huisarts of bevolkingsonderzoek
U bent verwezen naar de Mammapolikliniek voor borstonderzoek, omdat u of uw huisarts een afwijking in uw borst heeft geconstateerd, zoals een knobbeltje, zwelling, ingetrokken tepel, vocht uit de tepel, huidveranderingen of een combinatie hiervan. Ook kunt u doorverwezen zijn, omdat bij bevolkingsonderzoek borstkanker een afwijking is vastgesteld.
Afspraak maken
-
Mammapolikliniek van Alrijne Leiderdorp
Voor het maken van een afspraak kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 en tussen 13.30 uur en 16.30 bellen naar de Mammapolikliniek van Alrijne Leiderdorp, telefoonnummer (071) 582 89 87. De Mammapolikliniek op deze locatie vindt op elke werkdag plaats (maandag tot en met vrijdag).
Gebruik bloedverdunnende middelen melden
Indien u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u dit voorafgaand aan uw bezoek op de polikliniek bij ons te melden. Mogelijk vragen wij u het gebruik van deze medicijnen in overleg met uw huisarts of de trombosedienst tijdelijk te staken.
Partner of naaste
Het kan prettig zijn om samen met uw partner of een andere naaste naar het ziekenhuis te komen.
Zwanger
Als u (mogelijk) zwanger bent, is het noodzakelijk om dit bij uw eerste bezoek aan de mammapolikliniek te melden in verband met röntgenstraling tijdens het borstonderzoek.
Voorbereiding
Wij verzoeken u om op de dag van uw bezoek geen bodylotion, crème of talkpoeder op uw borsten en in uw oksels te gebruiken, in verband met de onderzoeken.
Wat neemt u mee?
Bij uw eerste bezoek neemt u het volgende mee: een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), zorgverzekeringspas mee en een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek, naam van uw huisarts, de verwijsbrief van de huisarts of van het bevolkingsonderzoek.
Fase 2: Onderzoeken op de Mammapolikliniek
Melden op de Mammapolikliniek
Op de dag van uw afspraak meldt zich bij de balie van de Mammapolikliniek en neemt plaats in de wachtruimte. Vervolgens wordt u opgehaald door een van onze medewerkers die u uitleg geeft over de onderzoeken op de mammapolikliniek.
Onderzoeken op één dag
- anamnese (bespreken van uw klachten en voorgeschiedenis);
- lichamelijk onderzoek;
- beeldvormend onderzoek: röntgenfoto’s van uw borsten (mammografie), en/of een echografie: een onderzoek waarbij de radioloog afbeeldingen van uw borst(en) en oksel(s) maakt via geluidsgolven;
- weefselonderzoek, maar dit is niet bij iedereen nodig. Mogelijk zijn: een punctie (afzuigen van vocht) zonder laboratorisch onderzoek, een cytologische punctie (afzuigen van cellen) met onderzoek van het materiaal in het laboratorium. En eventueel een biopsie (een stukje weefsel weghalen) als daar voldoende tijd voor is, met onderzoek ervan in het laboratorium.
Mammateam polikliniek
De uitvoering van de onderzoeken op de Mammapolikliniek is in handen van het ‘mammateam’. Dit multidisciplinaire team is gespecialiseerd in het onderzoek naar borstafwijkingen en bestaat uit mammachirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen, radiologen, pathologen, nucleair geneeskundigen.
Aanvullend onderzoek op een ander moment
In sommige situaties lukt het niet om binnen één dagdeel de diagnose te stellen omdat uitgebreider onderzoek nodig is. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn:
- een biopsie, waarbij een stukje weefsel uit uw borst wordt gehaald voor onderzoek op het laboratorium;
- een vacuüm assisted biopsie (of stereotactisch naaldbiopt) waarbij weefsel wordt weggehaald om groepjes verkalkingen in uw borst gedetailleerd te onderzoeken;
- aanvullend beeldvormend onderzoek in de vorm van een MRI-scan of een mammoscintigrafie (BSGI-scan). De radioloog of nucleair geneeskundige beoordelen speciale medische foto’s.
Fase 3: Uitslag van de onderzoeken op de Mammapolikliniek
Voorlopige uitslag
Na de onderzoeken heeft u een uitslaggesprek waarin de arts de voorlopige uitslag van de verschillende onderzoeken met u bespreekt.
- Een goedaardige afwijking
Gemiddeld wordt bij 3 van de 4 patiënten een goedaardige afwijking geconstateerd en is geen verdere behandeling nodig. In dat geval krijgt u, indien van toepassing, een terugverwijzing naar de huisarts en zo nodig een afspraak voor een controleonderzoek.
- Een kwaadaardige afwijking
Wanneer uit de onderzoeken blijkt dat het om een kwaadaardige afwijking gaat, is dat een mededeling die voor u ingrijpend zal zijn en eerst verwerkt moet worden. Na afloop van het uitslaggesprek heeft u daarom een gesprek met de mammacareverpleegkundige. Zij bespreekt al uw vragen met u en daarnaast neemt ze nogmaals uitgebreid de uitslag van de onderzoeken, de aanvullende onderzoeken en de verdere behandeling met u door.
Multidisciplinair overleg (patiëntbespreking)
Alle onderzoeken worden op een later moment, tijdens de patiëntbespreking, door het gespecialiseerd behandelteam van Samen+ besproken. Het doel van dit overleg is om de definitieve uitslag vast te stellen. Mochten er uit de patiëntbespreking andere overwegingen komen dan met u is besproken tijdens het voorlopig uitslaggesprek, dan nemen wij contact met u op.
Uw huisarts ontvangt ook de uitslag van uw onderzoeken en informatie over uw eventuele verdere behandeling.
Begeleiding door casemanager
In Alrijne krijgt elke patiënt met borstkanker een gespecialiseerde mammacareverpleegkundige toegewezen als 'casemanager'. Bij deze verpleegkundige kunt u of uw naaste altijd terecht met vragen, bijvoorbeeld over praktische zaken en de behandeling(en). De casemanager coördineert uw behandeltraject en wordt door de andere behandelaars actueel op de hoogte gehouden.
Anamnese
Tijdens uw eerste gesprek op de Mammapolikliniek wordt gevraagd naar de aard van uw klachten en naar uw medische voorgeschiedenis. Dit is de anamnese.
Lichamelijk onderzoek
Bij het lichamelijk onderzoek worden uw beide borsten, hals en oksels bekeken (inspectie) en bevoeld (palpatie) op eventuele afwijkingen.
Mammografie
De radioloog maakt röntgenfoto’s van uw borsten.
Echografie
Een echografie is een onderzoek waarbij afbeeldingen gemaakt worden met behulp van geluidsgolven. Het onderzoek geeft de radioloog extra informatie over de verschillende soorten weefsel en klieren in de borst en de oksel.
Punctie
Wanneer u een vochtblaasje (cyste) in de borst blijkt te hebben, kan de arts besluiten het vochtblaasje ‘aan te prikken’ en met een naald leeg te zuigen (punctie). Het vocht hoeft niet opgestuurd te worden voor verder onderzoek omdat het onschuldig is. Een verdoving is niet noodzakelijk.
Cytologische punctie
Bij een cytologische punctie zuigt de arts met een dun naaldje cellen uit de afwijking af. Een verdoving is niet noodzakelijk. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Soms is onvoldoende weefselmateriaal opgezogen en moet de punctie herhaald worden. Het verkregen weefselmateriaal wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door de patholoog. Deze kan zien of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat. De patholoog zal deze uitslag zo snel mogelijk doorbellen naar de chirurg.
Biopsie
Met behulp van echobeelden haalt de radioloog via een holle naald een klein reepje weefsel uit uw borst. Het onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar kan na het uitwerken van de verdoving pijnklachten geven. U kunt zo nodig 1 à 2 tabletten Paracetamol van 500 mg innemen. Wij streven er naar om de biopsie op de dag van de mammapoli plaats te laten vinden, maar het lukt niet altijd om dit zo in te plannen.
Vacuüm assisted biopsie
Wanneer er op de mammografie microcalcificaties (groepjes verkalkingen) te zien zijn, kan de radioloog besluiten dat aanvullend onderzoek naar de aard van de kalk nodig is. Dit onderzoek heet een ‘vacuum-assisted biopsie’, ook wel een ‘stereotactisch naaldbiopt’ genoemd
Bij dit onderzoek wordt de borst tussen de mammografieplaten geplaatst. Zo heeft de arts goed zicht wanneer hij met een holle naald in de borst prikt en een kleine hoeveelheid weefsel uit de afwijking afzuigt. Het onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar kan na het uitwerken van de verdoving pijnklachten geven. U kunt zo nodig 1 à 2 tabletten Paracetamol van 500 mg innemen. Voor een vacuüm-assisted biopsie krijgt u meestal een aparte afspraak.
MRI-scan van de borst
Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een onderzoek waarbij door middel van radiofrequente golven (dus geen röntgenstraling) in een elektromagnetisch veld een scan van de borst wordt gemaakt. MRI kan tumoren in beeld brengen die met andere beeldvormende onderzoeken niet te zien zijn.
Mammoscintigrafie (BSGI-scan)
Een BSGI-scan is een nucleaire beeldvormingstechniek waarmee we heel accuraat borstkanker in beeld kunnen brengen. De scanner is speciaal ontwikkeld voor borstonderzoek om borstkanker op te sporen.
U gaat eerst naar de huisarts. Uw huisarts onderzoekt u en verwijst u zo nodig door naar de Radiologie.
U bent doorverwezen, omdat bij het bevolkingsonderzoek op de foto een verandering of afwijking is gezien die verder moet worden onderzocht. Het kan ook om een goedaardige afwijking gaan.
Aanvullende onderzoeken kunnen nodig zijn om uw gezondheidssituatie verder in kaart te brengen, en/of om nog nauwkeuriger te weten hoe groot de tumor precies is en of er uitzaaiingen zijn.
-
Borstkanker.nl
De Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een landelijke vereniging voor en door borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke of familiaire aanleg en hun naasten. Op de website borstkanker.nl vindt u onder andere informatie over medische en psychosociale aspecten van borstkanker.
-
Kwf.nl
Op de website van KWF Kankerbestrijding vindt u begrijpelijk en betrouwbare informatie, onder andere over borstkanker.
-
Rivm.nl
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
-
Brca.nl
Op deze website vindt u alle informatie over erfelijke belasting of aanleg voor borst- en eierstokkanker. BRCA staat voor BReast Cancer.