Sneller herstelprogramma na heup- & knie operaties

Het doel van het sneller herstelprogramma ofwel rapid recovery is een optimaal herstelproces. Bij dit programma is een team van diverse professionals betrokken. Ook u wordt actief wordt betrokken via uitgebreide interactie en informatie.

Direct uit bed

Door goede en andere pijnstilling met onder andere zenuwpijnremmers en inspuiting van lokale verdoving rondom het gewricht, ervaart u met een nieuwe knie of heup minder pijn en kan de revalidatie direct beginnen. Joris Jansen, orthopedisch chirurg Alrijne, vertelt: 'Als een patiënt zich goed voelt, volgt een snellere mobilisatie vanzelf. Op de kamer waar de patiënt bijkomt na de operatie kan het geopereerde been al actief worden bewogen. Na vier uur mag de patiënt met een nieuwe knie of heup zelfs al naast het bed te staan.' Het multidisciplinaire team geeft het vertrouwen aan de patiënt dat het been direct belastbaar is. Door er niet twee dagen mee te wachten, heeft de patiënt geen tijd om zich een 'zieke' te voelen en tegen het belasten op te zien.

Intensieve begeleiding

Vooraf wordt elke stap van de revalidatie en de vroege mobilisatie goed met de patiënt doorgesproken, zodat deze actief kan bijdragen aan zijn eigen herstel. De patiënt krijgt een orthopedisch consulent als vast aanspreekpunt vanaf het eerste bezoek aan de polikliniek tot aan de laatste nacontrole. Deze consulent heeft regelmatig en zo nodig direct contact met alle andere zorgverleners; de huisarts, de verpleegkundigen van de afdeling orthopedie, de zorgbemiddelaar van het ziekenhuis, de orthopedisch chirurg, de fysiotherapeut en eventueel wanneer nodig met de verpleegkundige van de thuiszorg.

De meeste patiënten die worden behandeld volgens het zorgconcept Rapid Recovery zijn gemiddeld slechts drie dagen in het ziekenhuis.

Speciaal voor 70-plus 

Patiënten die 70 jaar of ouder zijn en een  heup- of bovenbeenfractuur hebben, verblijven op een speciale afdeling: de Geriatrische Trauma Unit (GTU). Naast aandacht voor de breuk, is er hier ook oog voor alle andere zaken die van belang zijn voor een spoedig herstel van 70-plussers.

Terug naar boven