Sneller herstelprogramma na heup- & knie operaties
Het doel van het sneller herstelprogramma ofwel rapid recovery is een optimaal herstelproces. Bij dit programma is een team van diverse professionals betrokken. Ook u wordt actief wordt betrokken via uitgebreide interactie en informatie.
Direct uit bed
Door goede en andere pijnstilling met onder andere zenuwpijnremmers en inspuiting van lokale verdoving rondom het gewricht, ervaart u met een nieuwe knie of heup minder pijn en kan de revalidatie direct beginnen. Joris Jansen, orthopedisch chirurg Alrijne, vertelt: 'Als een patiënt zich goed voelt, volgt een snellere mobilisatie vanzelf. Op de kamer waar de patiënt bijkomt na de operatie kan het geopereerde been al actief worden bewogen. Na vier uur mag de patiënt met een nieuwe knie of heup zelfs al naast het bed te staan.' Het multidisciplinaire team geeft het vertrouwen aan de patiënt dat het been direct belastbaar is. Door er niet twee dagen mee te wachten, heeft de patiënt geen tijd om zich een 'zieke' te voelen en tegen het belasten op te zien.
Intensieve begeleiding
Vooraf wordt elke stap van de revalidatie en de vroege mobilisatie goed met de patiënt doorgesproken, zodat deze actief kan bijdragen aan zijn eigen herstel. De patiënt krijgt een orthopedisch consulent als vast aanspreekpunt vanaf het eerste bezoek aan de polikliniek tot aan de laatste nacontrole. Deze consulent heeft regelmatig en zo nodig direct contact met alle andere zorgverleners; de huisarts, de verpleegkundigen van de afdeling orthopedie, de zorgbemiddelaar van het ziekenhuis, de orthopedisch chirurg, de fysiotherapeut en eventueel wanneer nodig met de verpleegkundige van de thuiszorg.
De meeste patiënten die worden behandeld volgens het zorgconcept Rapid Recovery zijn gemiddeld slechts drie dagen in het ziekenhuis.
Speciaal voor 70-plus
Patiënten die 70 jaar of ouder zijn en een heup- of bovenbeenfractuur hebben, verblijven op een speciale afdeling: de Geriatrische Trauma Unit (GTU). Naast aandacht voor de breuk, is er hier ook oog voor alle andere zaken die van belang zijn voor een spoedig herstel van 70-plussers.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken alleen aan die persoon informatie over u.
Tijdens het opnamegesprek wordt u gevraagd de naam van uw contactpersoon te noemen. Van deze persoon wordt het telefoonnummer genoteerd, zodat we altijd iemand kunnen bereiken als er vragen of problemen zijn. Bovendien kan de contactpersoon een gesprek met de arts aanvragen.
Vanwege het coronavirus zijn er aangepaste bezoektijden. Bekijk hier de actuele bezoektijden en bezoekersinformatie >
Bezoektijden
Op de verpleegafdeling gelden de volgende bezoektijden:
- Tussen 14.00 en 20.00 uur.
Mocht u tussen deze tijden écht geen gelegenheid hebben om iemand op de verpleegafdeling te bezoeken, overlegt u dan met de secretaresses of de verpleging over andere mogelijkheden.
Uw bezoek is natuurlijk van harte welkom. U kunt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen.
Uw voorbereiding
Als u op deze afdeling wordt opgenomen is het belangrijk e.e.a. voor te bereiden. Bekijk wat u aan voorbereidingen kunt treffen voor uw opname.
Voorzieningen
Op de afdeling en in het ziekenhuis zijn diverse voorzieningen aanwezig om uw verblijf het ziekenhuis prettiger te maken.
Bezoek door de zaalartsen
Iedere ochtend komt uw (zaal)arts bij u langs op de afdeling. Tijdens de visite bespreekt de arts samen met u en eventueel uw naaste hoe het gaat en wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook al uw vragen stellen. Als dat nodig is, plant uw arts onderzoeken voor u in.
Gemengde verpleging
Mannen en vrouwen liggen bij elkaar op de kamer. Heeft u er bezwaar tegen om op een gemengde kamer te liggen, dan kunt u dat altijd aangeven. We proberen dan een oplossing te zoeken.