Afdelingen & Specialismen

Er is met u (of uw partner) gesproken over het roken. De kinderarts of verpleegkundige heeft het advies gegeven om te stoppen met roken. In deze folder leest u meer over roken en hulp bij stoppen met roken.


Over roken en meeroken

Roken en meeroken is schadelijk voor uw gezondheid en die van anderen, bijvoorbeeld voor die van uw kind(-eren). Onderstaande afbeelding laat zien welke aandoeningen of gezondheidsrisico’s met meeroken in verband worden gebracht.


De gevolgen van meeroken bij kind en zwangerschap



Advies rondom roken

Het advies om volledig te stoppen met roken kunt u zien als opstap naar het maken van een plan om te stoppen met roken. Stoppen met roken is voor veel mensen een proces dat tijd en inzet vraagt. Tot die tijd heeft u wellicht iets aan onderstaande adviezen:


  • Rook niet binnen, ook niet in een aparte ruimte, onder de afzuigkap of uit het raam; Door niet in de woning te roken maakt u al een belangrijke eerste stap. Desondanks neemt u, als u buiten gerookt heeft, toch rookdeeltjes mee in huis op uw huid, haren en kleding. Hierdoor wordt uw kind alsnog aan rookdeeltjes blootgesteld.
  • Rook bij voorkeur ook niet direct onder het slaapkamerraam van uw kind;
  • Hang direct nadat u gerookt heeft de buitenste laag van uw bovenkleding elders op;
  • Was uw handen nadat u gerookt heeft.

Motiverende gedachten bij stoppen met roken

We begrijpen dat het niet makkelijk is om zomaar te stoppen met roken. Misschien bieden deze motiverende gedachten u steun:

‘Als ik stop met roken dan is dat goed voor de gezondheid van mijn kind(-eren).’‘Als ik stop met roken geef ik een goed voorbeeld aan mijn kind(-eren).’‘Als ik stop met roken dan is de kans kleiner dat mijn kind(eren) beginnen met roken.’

Stoppen met roken

Er zijn verschillende manieren waarop u het stoppen met roken kunt aanpakken. Om u te inspireren vindt u in deze folder ideeën die u op weg kunnen helpen.
De meeste kans op een geslaagde stoppoging heeft u met persoonlijke begeleiding en ondersteunende middelen zoals nicotine vervangers of medicijnen.

Stoppen met roken op eigen kracht (cold turkey)

Veel mensen willen in eerste instantie stoppen met roken op eigen kracht. U kunt in de eerste periode van het stoppen met roken eventueel gebruik maken van nicotinevervangende middelen. Deze middelen zorgen voor minder heftige afkickverschijnselen zoals stemmingswisselingen en meer eetlust. Uw huisarts kan u advies geven over het gebruik van dit soort middelen. Ervaring van anderen met stoppen met roken op eigen kracht en tips kunt u lezen op www.ikstopnu.nl.

Telefonische ondersteuning bij stoppen met roken

Lang niet iedereen lukt het om op eigen kracht te stoppen met roken. Nicotine in nu eenmaal de meeste verslavende stof die er bestaat. Om ouders te helpen met stoppen met roken is er een speciaal programma ontwikkeld genaamd ‘Rookvrije Ouders’. Voor dit programma wordt er samengewerkt met speciaal opgeleide ‘rookstop’ coaches die telefonische counseling bieden.

De kinderarts of verpleegkundig specialist kan u aanmelden bij dit programma. U wordt dan gebeld door een rookstop coach voor een intake gesprek. Het traject bestaat uit 6 telefonische gesprekken van 20 minuten op momenten die u goed uitkomen. Dit kan zowel overdag als ’s avonds. Tussen de telefonische afspraken door is het mogelijk uw coach te e-mailen of bellen op momenten dat u het moeilijk heeft.
Meer informatie over dit programma vindt u op de website www.rokeninfo.nl, onder het kopje ‘Programma Rookvrije Ouders’.

Face-to-face persoonlijke ondersteuning bij stoppen met roken

Voor mensen die liever face-to-face persoonlijke begeleiding willen is dit mogelijk op individuele basis of in een groepstraining.
  • IndividueelIn verschillende huisartsenpraktijken zijn praktijkverpleegkundigen (ook wel praktijkondersteuners) werkzaam die mensen individueel ondersteunen bij stoppen met roken. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar zo’n praktijkverpleegkundige.
  • In groepsverbandAls een groepstraining stoppen met roken u meer aanspreekt dan kunt u terecht bij de training. In 7 bijeenkomsten van 1,5 uur wordt u samen met andere deelnemers begeleid bij het stoppen met roken. Voor startdata, locaties en verdere informatie kijkt u op www.rookvrijookjij.nl.

Vergoedingen

Eens per kalenderjaar wordt een begeleidingstraject voor stoppen met roken vergoed door uw zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars verrekenen dit met uw eigen risico.

Via degene die u begeleidt bij het stoppen met roken of door uw huisarts kunnen eventuele medicijnen voor het stoppen met roken voorgeschreven worden, hiervoor geldt het eigen risico van uw zorgverzekering.

Vragen

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze folder kunt u zich wenden tot de kinderarts en/of verpleegkundig specialist waar uw kind onder behandeling is. Wij wensen u heel veel succes met het stoppen met roken!

Machtiging MijnAlrijne

Alrijne biedt patiënten via MijnAlrijne toegang tot (delen van) het elektronisch patiëntendossier. U kunt tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, uitslagen inzien en vragenlijsten invullen. We bieden ook de mogelijk om online het medisch dossier van uw kind in te zien. Zo bent u nog beter betrokken bij de zorg voor uw kind.
Meer weten? Ga naar MijnAlrijne.

Dit is gerelateerd aan de volgende afdeling: