Oorzaak

Duimbasisartrose komt veel voor; bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Het hoort bij het ouder worden, maar ook overbelasting of een verwonding in het verleden kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van artrose.

Het kraakbeen in het gewricht zorgt ervoor dat de botjes in de duim soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Als dit kraakbeen afslijt, kunnen de botjes tegen elkaar gaan schuren. Dit kan pijn doen. Ook kunnen door het schuren van de bottenhaakjes (osteofyten) op de botten ontstaan. Daarnaast kan het gewricht warm en dik worden. Dit komt door de ontstekingsreactie die ontstaat. Door de pijn wordt de duim minder vaak gebruikt. Hierdoor wordt de kracht in de omliggende spieren minder en verandert de vorm van de duim. U kunt hier flink last van hebben bij het doen van huishoudelijke taken en bij hobby's en sporten. 

Behandeling

De plastisch chirurg kan door middel van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto vaststellen of er sprake is van artrose van het duimbasisgewricht. 

Eerst wordt gekeken of de klachten zonder operatie kunnen worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit ontstekingsremmende medicatie, een ontstekingsremmende injectie in het duimbasisgewricht en/of behandeling door een handtherapeut. De handtherapeut kan een (tijdelijke) ondersteunende spalk aanmeten. Deze ontlast het duimbasisgewricht en geeft het ontstoken gewricht rust. Dit wordt gedaan in combinatie met oefentherapie of aanpassingen van handelingen die u vaak doet in het dagelijks leven. Als al deze middelen niet meer of niet genoeg helpen, kan voor een operatie gekozen worden.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt er een klein sneetje gemaakt ter hoogte van het duimbasisgewricht. Het aangetaste gewricht wordt verwijderd. De ruimte die dan ontstaat kan, als dat nodig is, worden opgevuld met een stukje pees dat wordt opgerold. De pees wordt uit de onderarm gehaald. Deze techniek wordt de Sardellenplastiek genoemd. 

Terug naar boven