Afdelingen & Specialismen

In deze folder vindt u informatie over de Bartholinische cyste.

Wat is een Bartholinische cyste?

Links- en rechtsonder bij de ingang van de vagina zitten de zogenoemde klieren van Bartholin. Deze kleine onzichtbare klieren produceren vocht bij het vrijen. Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste. De cyste kan ook ontstoken raken (bartholinitis). Dit doet vaak veel pijn.

Behandeling

Als een Bartholinische cyste ontstoken raakt, kan een kleine operatie nodig zijn. Deze kan plaatsvinden op de polikliniek of op de operatiekamer. Dit hangt af van uw situatie

.

Openen van de cystewand op de polikliniek

Nadat de huid is verdoofd met een injectie, wordt een klein sneetje in de cystewand gemaakt. Hierdoor kan de inhoud van de cyste weglopen. Vaak wordt er een slangetje in de cyste achtergelaten. Zo kan eventueel achtergebleven cystevocht in de volgende dagen nog weglopen. Dit slangetje wordt na enkele dagen op de polikliniek verwijderd.

Openen van de cystewand op de operatiekamer

Op de operatiekamer wordt de verdoving door de anesthesioloog geregeld. Dit gebeurt meestal met een ruggenprik (spinaal). Er wordt een klein sneetje in de cystewand gemaakt. Daarna wordt de cystewand meestal met een aantal hechtingen vastgezet op de huid (marsupialisatie). Hierdoor blijft de cyste enige tijd open waardoor hij minder makkelijk opnieuw verstopt. De hechtingen lossen vanzelf op, dus hoeven niet verwijderd te worden.

Verwijderen van de cyste (cyste extirpatie)

Soms wordt ervoor gekozen om de cyste te verwijderen. Bijvoorbeeld als al vaker is geopereerd en de cyste terug blijft komen. Deze operatie vindt altijd plaats op de operatiekamer.

Na de operatie

U mag na de operatie weer gewoon eten. U kunt last hebben van pijn in het wondgebied. Eventueel kunt u hiervoor paracetamol innemen (per dag maximaal 6 tabletten van 500 milligram). U kunt een paar dagen pijn hebben, maar de pijn gaat vanzelf weer over. Uit de wond kan wat bloed en/of wondvocht komen. U kunt hiervoor maandverband dragen. Verwissel dit bij elk toiletbezoek. Als de operatie op de operatiekamer heeft plaatsgevonden, heeft u oplosbare hechtingen. U hoeft niet te schrikken als u een hechting verliest.

Leefregels voor thuis

Wij adviseren u om na ieder toiletbezoek de schaamdelen na te spoelen met schoon, handwarm water. Verder adviseren wij om de eerste week na de ingreep:

  • geen tampons te gebruiken,

  • geen geslachtsgemeenschap te hebben,

  • niet in bad te gaan en niet te zwemmen. U kunt wel douchen.

Controle-afspraak

Er is voor u een afspraak gemaakt voor de nacontrole. Deze staat op uw afsprakenkaart. Heeft u nog vragen naar aanleiding van de operatie, dan is het handig om deze op te schrijven. U kunt ze tijdens het controlebezoek bespreken met uw gynaecoloog.

Complicaties

Bij complicaties, zoals toenemende pijn, koorts of toenemend bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende gynaecoloog.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie.

Bereikbaarheid

Binnen kantooruren:

Polikliniek Gynaecologie locatie Leiden: 071 517 8351 Polikliniek Gynaecologie locatie Leiderdorp: 071 582 8048 Polikliniek Gynaecologie locatie Alphen aan de Rijn: 0172 467 048

Buiten kantooruren:

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.