Over enige tijd zult u bevallen in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. In deze folder geven wij u informatie over de verschillende mogelijkheden en de gang van zaken in het ziekenhuis.


Algemene informatie

U kunt in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp bevallen onder begeleiding van uw eigen verloskundige of onder begeleiding van een klinisch verloskundige en/of gynaecoloog van het ziekenhuis.


Sommige gynaecologen houden hun polikliniekspreekuur op de locaties Alphen aan den Rijn en Leiderdorp. De bevallingen vinden altijd plaats op de afdeling Verloskunde op locatie Leiderdorp.



Als u na uw bevalling kraamhulp nodig heeft, raden wij u aan dit zo spoedig mogelijk aan te vragen bij een kraamcentrum. Bent u onder controle bij een gynaecoloog, neem dan tijdens uw zwangerschap contact op met een verloskundigepraktijk voor nazorg thuis en/of controle van het kraambed.



De mogelijkheden

Poliklinische bevalling

Een poliklinische bevalling, al dan niet op medische indicatie, betekent dat u na de bevalling nog een aantal uren in het ziekenhuis blijft en dan weer naar huis gaat. Ontslag vindt plaats tot uiterlijk 24 uur na de opname. Dit gebeurt in overleg met de verloskundige of gynaecoloog. Ook ’s avonds en ’s nachts is het mogelijk om met ontslag te gaan.



Klinische bevalling

Een klinische bevalling betekent dat u in het ziekenhuis moet bevallen, omdat u onder controle bent bij de gynaecoloog. Er is dan sprake van een medische indicatie. Deze medische indicatie kan vooraf bekend zijn, bijvoorbeeld door het verloop van de zwangerschap, of ontstaan tijdens of direct na de (poliklinische) bevalling door complicaties bij moeder of kind. De klinisch verloskundige zal de bevalling begeleiden en zal daarbij overleggen met de gynaecoloog.



Wanneer en met wie neemt u contact op?

Als u onder controle bent bij de verloskundige

Wanneer (u denkt dat) de bevalling begint, neemt u contact op met uw verloskundige. Tijdens de controles is afgesproken in welke situaties u in ieder geval contact op moet nemen met de verloskundige. De verloskundige vertelt u wanneer u naar het ziekenhuis kunt gaan. Vervolgens neemt de verloskundige contact op met de afdeling Verloskunde. U hoeft dus niet zelf de afdeling Verloskunde te bellen dat u eraan komt!


Het is niet de bedoeling dat u naar het ziekenhuis gaat zonder dat de verloskundige dit met u heeft afgesproken.



Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de receptie. Daarna gaat u naar het Moeder- en Kindcentrum (afdeling B4, routenummer 450, verloskamers), waar de verpleegkundige op u wacht. De bevalling wordt in het ziekenhuis begeleid door de verloskundige en de verpleging.



Als u onder controle bent bij de gynaecoloog

Wanneer (u denkt dat) de bevalling begint, neemt u contact op met het ziekenhuis, via telefoonnummer 071 582 8282 en vraagt u of de telefonist u doorverbindt met de verloskamers. Het ziekenhuis is 24 uur per dag bereikbaar. Tijdens de controles is afgesproken in welke situaties u in ieder geval contact moet opnemen met de verloskamers. U spreekt met de dienstdoende verpleegkundige af wanneer u naar het ziekenhuis komt. De verpleegkundige overlegt dit met de klinisch verloskundige.



Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de receptie. De receptiemedewerker belt naar de afdeling om te melden dat u er bent. Daarna gaat u naar het Moeder- en Kindcentrum (afdeling B4, routenummer 450, verloskamers). Een verpleegkundige ontvangt u hier en brengt u naar een verloskamer. De klinisch verloskundige of, indien nodig, de dienstdoende gynaecoloog zal uw bevalling verder begeleiden. Het is mogelijk dat dit niet uw ‘eigen’ gynaecoloog is, omdat deze niet 24 uur per dag in het ziekenhuis aanwezig is.


Belt u altijd voordat u wilt komen, dan is de verpleegkundige op de hoogte.



Parkeren en melden

Als u vanwege uw bevalling naar het ziekenhuis komt, kunt u parkeren aan de voorzijde (bij de hoofdingang) van Alrijne Leiderdorp.


Tussen 21.30 en 06.30 uur is de hoofdingang gesloten. Gebruik dan de intercom naast de draaideur.


Het Moeder- en Kindcentrum bevindt zich op de 4e verdieping van het ziekenhuis (routenummer 450).



De afdeling

Het Moeder- en Kindcentrum bevindt zich op de 4e verdieping van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en bestaat uit:


  • 12 kraamsuites
  • 6 verloskamers
  • 3 couveusesuites
  • de couveusekamer.
Als u voor de bevalling komt, wordt u opgenomen op een verloskamer. Als het na de bevalling medisch noodzakelijk is om te blijven, verblijft u op een van onze kraam- of couveusesuites.
Hier is het mogelijk dat uw partner blijft slapen, met gebruik van onze hotelfaciliteiten (partnerpakket). U betaalt hiervoor een vergoeding. Enkele zorgverzekeraars vergoeden de kosten van het partnerpakket. Dit is afhankelijk van uw polis en pakket. Informeer hiervoor bij uw eigen zorgverzekeraar.

Sommige vrouwen vinden het opvangen van de weeën in een bad of op een skippybal erg prettig. In Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is dit ook mogelijk. Bevallen op de baarkruk behoort ook tot de mogelijkheden. Ook is er een speciaal bevalbad om in te bevallen. Indien gewenst kan een eigen bevalbad meegenomen worden. Hiervoor moet wel vooraf een aansprakelijksheidsformulier ingevuld te worden.

Rooming-in

De baby blijft de hele dag bij u op de kamer, dit noemen we rooming-in. Wij betrekken u en uw partner zo veel mogelijk bij de verzorging van de baby. Dit vergemakkelijkt de overgang van het ziekenhuis naar huis. Als u besloten heeft uw baby borstvoeding te geven, dan is het prettig om te weten dat wij geen vaste voedingstijden hanteren. U kunt uw baby voeden op de momenten dat hij/zij daar behoefte aan heeft. Wij zullen ons volledig inzetten om de borstvoeding te laten slagen. Tijdens uw opname ontvangt u hierover meer informatie.

Wat neemt u mee?

Checklist:

  • identiteitsbewijs
  • pasje zorgverzekeraar
  • zwangerschapskaart
  • baby autostoeltje (oefen vooraf hoe dit in de auto past; laat het stoeltje s.v.p. in de auto staan tot het moment waarop u naar huis gaat)
  • mobiele telefoon en oplader
  • kleingeld (losse 1 euromunt voor een rolstoel)

Koffertje klaarzetten

Zorg dat rond de uitgerekende bevaldatum een koffertje klaarstaat met de volgende inhoud:

Voor uw baby:

  • 2 setjes gewassen kleding (rompertjes, pakjes, mutsje, eventueel jasje)
  • bij flesvoeding een eigen uitgekookte fles met speen

Voor u zelf:

  • shirt om in te bevallen
  • 4 grote onderbroeken (geen strings)
  • 2 sets nachtkleding
  • sokken
  • slippers/pantoffels
  • bij flesvoeding: een strakke bh
  • bij borstvoeding: een voedings-bh
  • toiletartikelen (tandenborstel, -pasta, deodorant, kam en zeep)
Vergeet ook de spullen van uw partner niet mee te nemen!

Extra’s:

  • iPad/tablet
  • lees- of puzzelboekje
  • flesje water of pakjes drinken en tussendoortjes om te eten

Kosten

Poliklinische bevalling

Bij een poliklinische bevalling sturen wij u een rekening. Dit zijn de kosten van de eigen bijdrage. Het resterende bedrag declareren wij rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Medische bevalling

Als er sprake is van een medische indicatie declareren wij het gehele bedrag rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.
Nadere inlichtingen over de kosten kunt u krijgen bij uw zorgverzekeraar.

Opname couveuseafdeling

Controleer voor de bevalling bij uw zorgverzekeraar of u ook uw eigen verblijf ook vergoed krijgt, wanneer de baby opgenomen moet worden op de couveuseafdeling. Vraag na hoeveel dagen u dan vergoed krijgt en of dit consequenties heeft voor uw eigen risico. Dit is namelijk afhankelijk van de zorgverzekeraar en het eventueel aanvullende pakket dat u heeft afgesloten.

Wanneer u als moeder eigenlijk naar huis mag maar nog blijft vanwege uw kind, hanteren wij het 'gezonde-moedertarief'. U dient zelf bij uw zorgverzekeraar te informeren óf en hoeveel dagen dit verblijf vergoed wordt en wat de gevolgen hiervan zijn voor uw eigen risico.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de folder Verblijf bij uw kind als gezonde kraamvrouw.

Bezoek

Verloskamers

Tijdens de bevalling op de verloskamers is het prettig als alleen uw partner bij u is. Wilt u graag dat er nog iemand anders bij de bevalling aanwezig is, overlegt u dit dan met de verpleegkundige en gynaecoloog of verloskundige.
Bezoek op de verloskamers als de baby geboren is, is op dit moment niet toegestaan.

Kraamsuites

Op de kraamsuites is tussen 09.00 uur en 21.00 uur doorlopend bezoek mogelijk, met inachtneming van het de rustperiode tussen 12.00 tot 15.00 uur.
Om de rust van u en die van uw baby te waarborgen, zijn op de afdeling niet meer dan twee bezoekers tegelijk per patiënt toegestaan.

Couveusesuites

Op de couveusekamer en couveusesuites gelden andere regels. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de folder Opname op de couveuseafdeling.

Meer informatie

Informatieavonden

Als u meer informatie wilt over bevallen in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, dan bestaat de mogelijkheid om een informatieavond bij te wonen. De informatieavonden worden elke maand gehouden in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

Meer informatie over deze informatieavonden, exacte data en wijze van aanmelden kunt u vinden op www.alrijne.nl/leiderdorp/informatieavondzwangeren

Heeft u geen internetmogelijkheid, dan kunt u zich telefonisch aanmelden bij de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde, telefoonnummer 071 582 8048.
In verband met de beperkte ruimte is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt.

Vragen

Voor meer informatie over uw verblijf in het ziekenhuis kunt u contact opnemen met het Moeder- en Kindcentrum via 071 582 8757.

Wij wensen u een prettig verblijf toe in het Moeder- en Kindcentrum!