Afdelingen & Specialismen

U heeft een hartritmestoornis. We kunnen proberen om deze te behandelen met een cardioversie. Uw cardioloog heeft u meer verteld over deze behandeling. In deze folder staat informatie over een cardioversie en hoe u zich moet voorbereiden.


In het kort

  • Als de hartritmestoornis niet vanzelf herstelt, kan de cardioloog een cardioversie doen.

  • Het doel van een cardioversie is het ritme van uw hart herstellen en/of ervoor zorgen dat uw hart weer normaal kan kloppen.

  • Een elektrische cardioversie gebeurt terwijl u slaapt. U krijgt een soort narcose.

  • Zodra u goed slaapt, krijgt u een elektrische schok.

  • Ongeveer 5-10 minuten nadat u de slaapmedicatie kreeg, wordt u weer wakker.

  • Na de cardioversie blijft u nog een uur bij ons op de afdeling.

  • Als u goed wakker bent en de arts toestemming geeft, mag u naar huis.


Wat is een cardioversie?

Als de hartritmestoornis niet vanzelf herstelt, kan de cardioloog een cardioversie doen. Dit is een behandeling om te proberen uw hart weer in een normaal ritme (= sinusritme) te krijgen. Dit kunnen we op 2 manieren doen:
  1. door een soort elektrische schok te geven. Hierdoor krijgt het hart even geen elektrische prikkel. Dit duurt ongeveer 1-2 seconden. Daarna kan het hart weer in het goede ritme komen. Dit noemen we een elektrische cardioversie. Voor deze behandeling brengen wij u in slaap. Dit duurt een paar minuten.
  2. met medicijnen. Hierbij krijgt u medicijnen via een infuus.
Soms herstelt uw hart zelf weer naar een goed ritme (dat noemen we "converteren"), dan is een cardioversie niet meer nodig.

Waarom is een cardioversie nodig?

We kunnen cardioversie gebruiken bij verschillende soorten hartritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren of atriumflutter. Het doel is:
  • het ritme van uw hart te herstellen;
  • ervoor te zorgen dat uw hart weer normaal kan kloppen.
Als we een hartritmestoornis niet behandelen, kunnen er na een tijdje problemen ontstaan, zoals:
  • een beroerte door een bloedpropje (als u geen bloedverdunners gebruikt);
  • het hart gaat minder goed pompen.


De kans op succes

Of de cardioversie helpt om het hartritme weer normaal te krijgen, kunnen we niet voorspellen. Een cardioversie helpt het beste:
  • als u nog maar kort last heeft van de hartritmestoornis (een paar weken tot een paar maanden);
  • als er verder geen andere hartproblemen zijn.
Als u goed voorbereid bent en de medicijnen goed werken, helpt de behandeling bij 90 van de 100 patiënten.

Risico’s van een cardioversie

Een elektrische cardioversie gebeurt terwijl u slaapt. U krijgt een soort narcose. Zo’n narcose heeft hele kleine risico's, zoals een allergische reactie. Het kan zijn dat u van tevoren een afspraak krijgt bij de polikliniek Anesthesiologie. Want soms moet er ook een anesthesioloog aanwezig zijn als u de narcose krijgt.
Het kan zijn dat tijdens de behandeling uw ademhaling langzamer wordt of uw hartslag verandert, maar dat gaat meestal vanzelf over. Heel soms moeten we uw hartslag wat langer in de gaten houden en u wat extra zuurstof geven.

Door de medicijnen kan het zijn dat u minder snel reageert en dat u tijdelijk vergeetachtig bent. Het is belangrijk dat u niet zelf een voertuig bestuurt (bijvoorbeeld een auto, motor, fiets, scooter). Zorg ervoor dat iemand u brengt en ophaalt. Dit om ongelukken in het verkeer te voorkomen.

Soms komt het voor dat u duizelig wordt tijdens het opstaan. Dat kan komen door een daling van de bloeddruk. Doe dan rustig aan, blijf even zitten en let erop dat u goed en rustig ademt.

Het ontstaan van bloedpropjes (=bloedstolsels)

Heeft u last van een hartritmestoornis die al meer dan 48 uur duurt? Of weet u niet hoe lang u al last heeft van een hartritmestoornis? Dan is er een kans dat er in uw hart bloedstolsels ontstaan. Die kunnen losraken en in uw bloed door uw lichaam heen gaan. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een beroerte krijgen.
Als u de cardioversie zonder bloedverdunners krijgt, is er een kans op een beroerte. Daarom start u minstens 4 weken voor de cardioversie met bloedverdunners. Het is heel belangrijk dat u in de 4 weken voor en in de 4 weken na de cardioversie de bloedverdunners goed inneemt. Anders moeten we de cardioversie uitstellen.

Voorbereiding

Bloedonderzoek

Een paar dagen voordat u de cardioversie krijgt, moet u bloed laten prikken. Hiervoor heeft u een formulier gekregen. U maakt een afspraak bij het laboratorium in het ziekenhuis van Alrijne in Leiden, Leiderdorp of Alphen aan den Rijn.
Als u bekend bent bij de trombosedienst, wordt ook bij een cardioversie uw INR-waarden vaker gecontroleerd.

Voorbereiding thuis

  • Vanaf 6 uur voor de behandeling met u niet meer eten.
  • Tot 2 uur voor de behandeling mag u alleen heldere dranken drinken, bijvoorbeeld water, thee of koffie zonder suiker/zoetjes/melk.
  • U mag tot 1 uur voor de behandeling uw medicijnen innemen, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken. U mag hierbij een klein slokje water nemen. Als u plasmedicijnen gebruikt mag u deze vandaag niet nemen.

Bent u diabetespatiënt?

Doet u dan het volgende:
  • Op de avond vóór de cardioversie moet u de normale hoeveelheid insuline nemen.
  • Op de ochtend van de cardioversie mag u geen insuline nemen.
  • Op de ochtend van de cardioversie mag u geen tabletten tegen de suikerziekte innemen.
  • Is de cardioversie 's middags? Dan kunt u 's ochtends uw normale hoeveelheid medicatie innemen bij het ontbijt. Als u voor de lunch insuline of pillen voor suikerziekte gebruikt, kunt u deze overslaan.
Neem uw eigen medicijnen (tabletten en/of insuline) mee naar het ziekenhuis, en eventueel uw glucosemeter.

Als u voor de cardioversie in het ziekenhuis bent, controleren wij ook uw bloedsuikerspiegel. Als u na de cardioversie weer thuis bent, kunt u weer normaal eten en drinken en op de afgesproken tijden uw medicijnen gebruiken.

Wat neemt u mee?

U neemt mee naar het ziekenhuis:
  • uw identiteitsbewijs;
  • de medicijnen die u gebruikt en/of een recent medicatieoverzicht. U kunt dit ophalen bij uw apotheek;
  • uw trombosedienstkaart (als u deze heeft);
  • eventueel een boek, krant of puzzelboekje.
Als er met u is afgesproken dat u na de cardioversie een nacht in het ziekenhuis blijft, dan neemt u ook toiletspullen en een pyjama mee naar het ziekenhuis. Wij adviseren u uw sieraden thuis te laten.

De behandeling

U komt op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling. Dit is de afdeling Hartbewaking in Leiderdorp (routenummer 370).

De verpleegkundige brengt u naar uw kamer. De verpleegkundige vertelt u wat hij/zij gaat doen. Wij vragen u het telefoonnummer van uw contactpersoon. Daarna maken we een hartfilmpje (ECG) om te kijken of de hartritmestoornis er nog is. Als deze er niet meer is, kan het zijn dat u meteen weer naar huis mag. Als er afwijkingen zijn in uw bloedwaarden, kunnen we de cardioversie uitstellen.

De cardioversie gebeurt op de afdeling Hartbewaking. U wordt aangesloten op de monitor, waarop we uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte controleren. U krijgt een zuurstofslangetje in uw neus en een infuusnaaldje in uw arm. Door het infuusnaaldje krijgt u de slaapmedicatie.

Zodra u goed slaapt, krijgt uw de elektrische schok. Ongeveer 5-10 minuten nadat u de slaapmedicatie kreeg, wordt u weer wakker. Meestal zijn er geen vervelende bijwerkingen van de narcose. Na de behandeling vertelt de arts of verpleegkundige u of de behandeling goed heeft gewerkt.

Weer naar huis

Na de cardioversie blijft u nog een uur bij ons op de afdeling. Wij controleren uw bloeddruk, hartritme en het zuurstofgehalte in het bloed. U krijgt iets te eten en te drinken. Als u goed wakker bent en de arts toestemming geeft, mag u naar huis.

Als u heeft afgesproken om na de cardioversie een nacht in het ziekenhuis te blijven, mag u de volgende dag naar huis.

Na de cardioversie

Vervoer naar huis

Zorg dat iemand u naar huis brengt. De eerste 24 uur na de cardioversie mag u niet zelf aan het verkeer deelnemen (bijvoorbeeld autorijden, fietsen, rijden op een motor of scooter), vanwege de invloed van de narcose. Als u zich na deze 24 uur nog niet goed voelt, wacht dan nog langer met deelnemen aan het verkeer. U bent zelf verantwoordelijk voor uw rijvaardigheid en moet dit zelf inschatten.

Ook adviseren wij u om in de eerste 24 uur na de cardioversie geen zware inspanningen te doen, zoals sporten, fietsen of zwaar werk. Daarna kunt u thuis weer alles doen zoals normaal. Vaak moet u na de cardioversie nog een tijdje medicijnen gebruiken (ook als de behandeling succesvol was), in overleg met de arts.

Als de cardioversie niet heeft geholpen, kunt u nog steeds een hartritmestoornis hebben. Samen met de cardioloog of de verpleegkundig specialist van de Atriumfibrillen polikliniek (AF-poli) wordt dan een vervolgplan gemaakt. Het vervolgplan kan zijn dat er een aanpassing gedaan wordt in uw medicijnen. En daarna een afspraak voor een cardioversie om het nog een keer te proberen. Of er wordt gekeken naar een ander behandelplan om van de ritmestoornis af te komen. Dit bespreekt de arts met u.

Na een elektrische cardioversie kunt u last hebben van spierpijn, een rode huid op de plek waar we de schok hebben gegeven (borst en rug) en een branderig gevoel. De huid wordt behandeld met zalf. Voor de spierpijn krijgt u paracetamol.

We raden aan om vooral de eerste 2 weken na de cardioversie weinig of geen koffie en alcohol te drinken en/of drugs te gebruiken.
U kunt de kans op een hartritmestoornis verminderen door gezond te eten, genoeg te bewegen, te zorgen voor minder stress en te stoppen met roken.

Contact opnemen

Als de hartritmestoornissen weer teruggekomen is (u kunt op de pols of in de hals de onregelmatige hartslag voelen), hoeft u niet ongerust te zijn. Als u de ertegen kunt en bloedverdunners gebruikt die zijn voorgeschreven door uw cardioloog, kunt u afwachten tot de controle-afspraak op de polikliniek.
Als dat niet zo is, of als u erg onzeker bent, dan kunt u contact opnemen met de Atriumfibrillerenpoli (AF-poli). U kunt bellen naar de AF-poli via de polikliniek Cardiologie. U kunt ook een mailtje sturen. U wordt dan binnen 1 werkdag teruggebeld.

Heeft u ernstige klachten? Belt u dan uw huisartsenpost. Zij kunnen u doorverwijzen naar de Eerste Harthulp. Bij spoed belt u 112.

Controle-afspraak

Na de cardioversie krijgt u een afspraak mee voor een controle bij de polikliniek, tenzij deze afspraak al eerder is gemaakt. Deze afspraak is meestal 2 tot 4 weken na de cardioversie.
Op de polikliniek bespreekt de arts of de verpleegkundig specialist met u of u uw medicijnen nog moet blijven gebruiken of dat u kunt stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Bereikbaarheid afdelingen Cardiologie

Polikliniek Cardiologie
Leiden: routenummer 42
Leiderdorp: routenummer 105
Alphen aan den Rijn: routenummer 56

De AF-poli kunt u telefonisch bereiken via de polikliniek, telefoonnummer 071 582 8043. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur. Of per email afpoli@alrijne.nl U wordt dan binnen 1 werkdag teruggebeld.

  • Verpleegafdeling Cardiologie A3, locatie Leiderdorp (330): 071 582 8076
  • Afdeling hartbewaking CCU, locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Afdeling Eerste Hart Hulp (EHH), locatie Leiderdorp (370): 071 582 8075
  • Cardioversie

    U vindt meer informatie over een cardioversie op de website van de Hartstichting.