Meralgia is een lastig te behandelen aandoening en de oorzaak van de beklemming is niet bekend. Vaak wordt op een pijnpolikliniek geprobeerd de zenuwpijn uit te schakelen. Dit werkt bij een klein deel van de mensen. Opereren kan ook.

Nieuwe operatietechniek voor meralgia

De neurochirurgen van het Zenuwcentrum hebben in 2018 een operatietechniek ontwikkeld waarbij de zenuw wordt vrij gelegd. De resultaten zijn goed: 90% van de geopereerde patiënten is na de ingreep geheel pijn vrij en bij de overige 10% is de pijn enorm afgenomen. Het dove gevoel in de huid is bij het overgrote deel van de patiënten verdwenen en het gevoel in het been is bij bijna alle patiënten weer normaal of sterk verbeterd.

‘Andere specialisten zullen wereldwijd onze techniek gaan gebruiken’ Martijn Malessy, zenuwchirurg/neurochirurg

dr. J.L.A. (Job) Eekhof

Neuroloog

prof. dr. J.A. (Martijn) Malessy

Neurochirurg

dr. W. (Willem) Pondaag

Neurochirurg

  • Folder: meralgia operatie
  • Publicatie in the Journal of Neurosurgery

    In het artikel “Dynamic decompression of the lateral femoral cutaneous nerve to treat Meralgia Paraesthetica: Technique and results” beschrijft het team het onderzoek, de ontwikkelde techniek en de resultaten. Malessy: ‘Het is fantastisch dat the Journal of Neurosurgery ons artikel heeft gepubliceerd. Dit wetenschappelijk tijdschrift is mondiaal de nummer één voor de Neurochirurgie. We hopen dat onze operatietechniek door andere zenuwchirurgen wordt overgenomen. In januari geef ik hier in de Verenigde Staten een voordracht over.’

Terug naar boven