Afdelingen & Specialismen

U heeft een operatie ondergaan voor ruggenmergstimulatie. In deze folder vindt u uitleg over de periode na de operatie.Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundig specialist of consulent pijnbestrijding.


Wondgenezing en verzorging

De genezing van de operatiewonden duurt een paar weken. Het is normaal dat u nog twee tot zes weken na de ingreep last heeft van pijn aan de wond. U kunt hiertegen gedurende maximaal 5 dagen 4 keer per dag Paracetamol 1000 mg innemen.



Tijdens de proefperiode en na het inbrengen van de inwendige batterij zijn de wonden gesloten met metalen hechtingen of hechtdraad. Deze worden op het Pijnbehandelcentrum verwijderd. Zolang u hechtingen heeft, is het belangrijk dat de operatiewonden droog blijven. U mag dus niet douchen, in bad gaan of zwemmen. U kunt zich wel aan de wastafel wassen. Tijdens de proefperiode heeft u een uitwendige batterij. De uitwendige materialen kunnen niet tegen vocht. Daarom verbinden we de wond en de materialen met een speciale constructie van verbandmateriaal. Om het risico van infectie van de operatiewonden zo klein mogelijk te houden, wordt het verband op het Pijnbehandelcentrum verwisseld. Vanwege de kwetsbaarheid van uitwendige materialen tijdens de proefperiode, verzoeken wij u zelf geen verbandmateriaal te verwijderen. Bijplakken is wel toegestaan. Nadat de hechtingen verwijderd zijn mag u weer douchen.



Leefregels tot acht weken na de operatie

Het duurt ongeveer acht weken voordat de elektrode goed in het weefsel is vastgegroeid. Door bepaalde activiteiten kan er breuk ontstaan in de elektrode, of kan deze verplaatsen. Daardoor kan de stimulatie wegvallen, of minder goed zijn, of kan een ander gebied worden gestimuleerd. In het overzicht op de volgende pagina vindt u adviezen om breuk of verplaatsing te voorkomen of te beperken.


Niet doen

Wel doen

Het boven uw hoofd brengen van uw armen.

Buigen, draaien en/of uitrekken van uw rug.

Beweeg uw bovenlichaam als één geheel: bij het draaien van uw hoofd draaien uw heupen tegelijkertijd dezelfde kant op.

Tillen meer dan 2,5 kg.

Zorg dat u bij tillen de rug recht houdt.

Slapen op uw buik.

Slaap op een stevige matras. Ga in en uit bed met een rechte rug.

Meer dan een uur achtereen op een stoel zitten.

Belangrijk bij zitten is dat de rug recht blijft.


Zelf autorijden, of een ander vervoermiddel besturen.

U mag wel meerijden in de auto.

Het bedienen van grote elektrische gereedschappen of andere apparatuur.

vermijd grote elektrische of magnetische velden zoals generatoren of poorten op luchthavens.

Het uitlaten van een aangelijnde hond.

Sporten of zwemmen.

Start met het opbouwen van fysieke inspanning door elke dag korte wandelingen te maken. Te beginnen met 3 keer per dag 5 minuten.

Per dag meer dan twee trappen op- en aflopen.

Bij traplopen de voet bijzetten op de trede.



Overige tijdelijke adviezen

  • Meet eenmaal per dag op een vast tijdstip uw temperatuur en noteer dit in het dagboek. Noteer daarbij ook hoe u de temperatuur gemeten heeft (via de mond, anus of het oor).
  • Draag na het inbrengen van de inwendige batterij gedurende drie weken een strakke (corrigerende) onderbroek om de inwendige batterij steun te geven.
  • Overleg met de verpleegkundig specialist of consulent pijnbestrijding voordat u zich laat onderzoeken of behandelen door een arts of therapeut.

Wanneer contact opnemen met het Pijnbehandelcentrum

Neem contact op met het Pijnbehandelcentrum:
  • Als u koorts heeft, hoger dan 38 graden;
  • Als de wondpleister zichtbaar vol raakt met vocht;
  • Als de wond overmatig veel vocht en/of bloed lekt;
  • Als de wond rood, warm en pijnlijker wordt;
  • Als u plotseling heel veel pijn heeft in het geopereerde gebied;
  • Als u heel veel hoofdpijn en/of pijn bij het buigen van de nek heeft.

Pijnmedicatie

Wij adviseren u om uw gebruikelijke pijnmedicatie gewoon te blijven gebruiken. Bij de drie maanden controle wordt samen met u gekeken of afbouwen van pijnmedicatie mogelijk is.

De afstandsbediening van uw ruggenmergstimulator

Wij raden u aan uw afstandsbediening altijd bij u te hebben. Hiermee kunt u de stimulatie aanpassen zodat u uw pijn het beste kunt beheersen. Volg de volgende stappen als de afstandsbediening niet reageert:
  • Raadpleeg de informatiebrochure die u van het Pijnbehandelcentrum of van de afdeling heeft meegekregen.
  • Een probleem met de afstandsbediening, de teststimulator of de kabeltjes is onhandig, maar niet spoedeisend. U kunt de stimulator uitzetten en de eerstvolgende werkdag contact opnemen met de verpleegkundig specialist of consulent pijnbestrijding.

Uw vervolgafspraken bij het Pijnbehandelcentrum

Voor u met ontslag gaat zijn vervolgafspraken op het Pijnbehandelcentrum gepland. U kunt deze vinden in uw MijnAlrijne. Wij adviseren u om te controleren op welke locatie u de afspraak heeft. Na de operatie volgen een aantal vaste contactmomenten:
  • Eén dag na de operatie – telefonisch consult
    U wordt gebeld door de consulent pijnbestrijding of de verpleegkundig specialist van het Pijnbehandelcentrum.
  • Drie dagen na de operatie – poliklinisch consult
    Op de polikliniek van het Pijnbehandelcentrum heeft een afspraak bij de consulent pijnbestrijding of de verpleegkundig specialist. Wij vragen u het pijndagboek mee te nemen en de afstandsbediening van de ruggenmergstimulator.
  • Tien dagen na de operatie – poliklinisch consult
    Op de polikliniek van het Pijnbehandelcentrum heeft u een afspraak bij de consulent pijnbestrijding of de verpleegkundig specialist.
  • Hierna vinden er poliklinische controle afspraken plaats één, drie en zes maanden na de operatie. Daarna vindt jaarlijks een controle afspraak plaats.

Bereikbaarheid verpleegkundig specialist en pijnconsulenten

Om een afspraak te maken of te verplaatsen belt u naar het secretariaat van het Pijnbehandelcentrum via telefoonnummer 0172 467 039. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30-15.00 uur.
Een telefonische afspraak kan gemaakt worden bij:
  • Verpleegkundig specialist: Ida van der Voort en Kim Wabeke
  • Consulent pijnbestrijding: Eveline Ruijgrok
Voor spoedgevallen buiten deze tijden en in het weekend belt u met de dienstdoende anesthesioloog via telefoonnummer 071 582 8282.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw zorgverzekeringspas;
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van het Pijnbehandelcentrum.

Bereikbaarheid Pijnbehandelcentrum

Het Pijnbehandelcentrum van Alrijne Ziekenhuis is telefonisch te bereiken via 0172 467 039.

Het Pijnbehandelcentrum van Alrijne Leiden heeft routenummer 63
Het Pijnbehandelcentrum van Alrijne Alphen a/d Rijn heeft routenummer 50.
Daarnaast zijn er spreekuren in De Coepel in Katwijk en in SassemBourg, Sassenheim.