Afdelingen & Specialismen

De uroloog heeft met u gesproken over een verwijdingsplastiek, de gevolgen, de mogelijkheden, de ingreep en de risico’s. Op grond van deze informatie heeft u besloten de verwijdingsplastiek te laten uitvoeren. In deze folder vindt u informatie over de ingreep.Om deze ingreep goed te laten verlopen, is uw medewerking nodig. Volg daarom de adviezen van de uroloog op en lees deze informatie goed door.Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening en de behandeling hiervan, de situatie voor iedereen anders kan zijn. N.B. In deze folder staat informatie zowel voor kinderen als voor volwassenen. Als het om uw zoon gaat, lees dan 'uw zoon’ waar 'u’ staat. Als volwassenen deze ingreep op de operatiekamer ondergaan, geldt dezelfde procedure als bij kinderen. Alleen zal de opname dan op een andere afdeling plaatsvinden.


Locatie

Deze ingreep vindt plaats op onderstaande locaties van Alrijne Ziekenhuis:


  • Locatie Leiden
  • Locatie Leiderdorp
  • Locatie Alphen aan de Rijn

Wat is verwijdingsplastiek?

Bij een verwijdingsplastiek maakt de uroloog de voorhuid van de penis wijder. De meest voorkomende reden om dat te doen is een te nauwe voorhuid en/of ontstekingen van de voorhuid.
Verwijdingsplastiek kan worden uitgevoerd op de operatiekamer of op de polikliniek. U moet rekenen op een verblijfsduur van een dag(deel), afhankelijk van het verloop en het herstel.

Verwijdingsplastiek op de operatiekamer

U wordt aangemeld bij het opnamebureau. Dit bureau regelt alles rondom de opname. U wordt gebeld voor een afspraak voor het preoperatief spreekuur (POS).
De afspraak op het preoperatief spreekuur heeft als doel alle gegevens over de gang van zaken rondom de operatie en verdovingsvorm te verzamelen en met u te bespreken.
Bij kinderen wordt de operatie onder algehele narcose verricht. Bij volwassenen is de voorkeur een regionale verdoving (ruggenprik). Om u goed voor te bereiden op deze afspraak ontvangt u een vragenlijst. U wordt verzocht deze vooraf in te vullen en mee te nemen naar de afspraak.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u deze voor de operatie stoppen. De anesthesioloog zal samen met de voorschrijvende arts het moment bepalen dat u moet stoppen

Operatiedatum

U ontvangt per post de operatiedatum. Een werkdag van tevoren belt u het telefoonnummer uit de begeleidende brief en krijgt u te horen op welk tijdstip u in het ziekenhuis wordt verwacht en op welke afdeling.

Voorbereiding op de ingreep

Neem voor ná de ingreep een strakke onderbroek mee naar het ziekenhuis. Door de strakke onderbroek vermindert u de zwelling van de penis na de ingreep.
Haal paracetamol en een tube vaseline in huis. Door 2x per dag met vaseline te smeren, houdt u de wond soepel.
Het is verstandig na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.

Verwijdingsplastiek op de polikliniek

Bij kinderen onder de 14-16 jaar wordt deze ingreep meestal op de operatiekamer verricht en niet op de polikliniek.

Voorbereiding op de ingreep
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, overleg dan met uw uroloog welke bloedverdunners u wanneer moet stoppen. Het gebruik van alle bloedverdunnende middelen geeft een verhoogde kans op bloedingen tijdens de ingreep;
  • Gebruikt u Ascal 80 of Ascal 100 mg dan mag u deze gewoon doorgebruiken;
  • Neem voor ná de ingreep een strakke onderbroek mee naar het ziekenhuis. Door de strakke onderbroek vermindert u de zwelling van de penis na de ingreep.
  • Het is verstandig na de ingreep niet zelf naar huis te rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.
  • Haal een tube vaseline en paracetamol in huis.
  • Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u kunt gewoon eten en drinken.
Verdoving
Bij volwassenen wordt de ingreep op de polikliniek onder plaatselijke verdoving gedaan. U hoeft dus niet onder gehele narcose, maar u bent gewoon wakker tijdens de ingreep. De uroloog verdooft het gebied van de voorhuid door injecties aan de basis van de penis.
De verdoving heeft even de tijd nodig om in te werken.

De ingreep

Op de polikliniek

De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken. De kleding van het bovenlichaam kunt u aanhouden.
U neemt plaats op de behandeltafel en de verpleegkundige treft de voorbereidingen voor de verdoving. De uroloog desinfecteert de basis van de penis en verdooft het gebied door injecties. De verdoving heeft even tijd nodig om in te werken.

Op de operatiekamers/klinische opname

U meldt zich op de afgesproken tijd op de eerder doorgegeven afdeling. U wordt met bed naar de operatiekamer gebracht, daar zal de anesthesist u de afgesproken verdovingsvorm geven.

Vervolg ingreep (voor polikliniek en operatiekamer gelijk)

Omdat de uroloog tijdens de ingreep ook kleine bloedvaatjes dicht moet kunnen schroeien, wordt er een elektrodeplaat op uw bovenbeen geplaatst.
Vervolgens zal de verpleegkundige het gebied rondom de penis desinfecteren en u afdekken met steriele doeken.
Daarna voert de uroloog met een assistent de ingreep uit.
De uroloog controleert waar de voorhuid het meest nauw is. Er zijn dan verschillende manieren waarop de uroloog de voorhuid kan verwijden.

Op deze plek maakt hij een snede in de vorm van een omgekeerde Y (zie afbeelding 1).
De bovenste laag wordt losgemaakt van de onderliggende laag. Door de snijvlakken (x en o op de afbeelding) anders neer te leggen, ontstaat er meer ruimte (zie afbeelding 2). Als laatste hecht de uroloog alle snijvlakken aan elkaar (zie afbeelding 3).
De gebruikte hechtingen lossen binnen enkele weken vanzelf op.

Top van de penis
plastiek 1plastiek 2plastiek 3
Basis van de penis
afbeelding 1 afbeelding 2afbeelding 3


Als de ingreep klaar is, wordt de penis ingesmeerd met steriele vaseline. Zo nodig verbindt de verpleegkundige de penis. Dit verband mag na 2 uur verwijderd worden.

Duur van de ingreep

De ingreep duurt 20 tot 30 minuten.

Na de ingreep

Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, waardoor het geopereerde gebied pijnlijk kan gaan gloeien. Twee keer per dag douchen (zonder zeep) kan dit gloeien wat verlichten. Ook insmeren met steriele vaseline kan verlichting geven. Steriele vaseline is vaseline uit een tube. Ook kan er zwelling en verkleuring van de voorhuid optreden.
De eerste weken kunt u zo nodig 3 tot 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen. Voor kinderen gelden de adviezen op de bijsluiter van de paracetamol. Neem geen andere pijnstillers in verband de bloedverdunnende werking. Als u zelf merkt dat het beter gaat, kunt u dit afbouwen.


Risico’s en complicaties

De complicaties bij een verwijdingsplastiek beperken zich bijna altijd tot de wond.
Er kan een nabloeding of een bloeduitstorting onder een hechting optreden.
Soms ontstaat er een probleem met de wondgenezing, bijvoorbeeld een infectie of een abces.

Naar huis

Na de verwijdingsplastiek op de operatiekamer

U mag naar huis als u goed wakker bent en heeft geplast.

Na de verwijdingsplastiek op de polikliniek

U mag na de ingreep naar huis.

Adviezen voor thuis

Na de ingreep gelden de volgende adviezen:
  • Zorg ervoor dat de penis de eerste 24 uur na de ingreep omhoog ligt. Dit is om zwelling tegen te gaan.
  • Verwijder het aangebrachte drukverband 3 uur na de ingreep.
  • Het is verstandig als u het op de dag van de ingreep rustig aan doet.
  • Na de ingreep kunt u enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Hiertegen kunt u een pijnstiller (paracetamol) innemen.
  • Draag de eerste tijd een strak zittende onderbroek voor steun en stevigheid (dus geen boxershort).
  • De dag na de ingreep kunt u weer douchen. Wij adviseren u de eerste drie tot vijf dagen na de ingreep tweemaal per dag te douchen. In bad gaan is niet toegestaan.
  • Iedere keer als u geplast heeft, smeert u vaseline op de wond.
  • Als u een erectie krijgt, is dat pijnlijk. Door de zwelling kan de wond gaan bloeden. Is dat het geval, dan kunt u het beste de penis in de volle hand nemen om op die manier de wond dicht te drukken. In de meeste gevallen zal het bloeden na vijf minuten stoppen.
  • Het is beter om de eerste twee weken niet te sporten of te zwemmen. Indien van toepassing: het is beter om geen geslachtsgemeenschap te hebben tot u ziet dat de wond goed is genezen. Gebruik bij de eerste keer gemeenschap na de ingreep altijd een condoom.

Controle

Na een verwijdingsplastiek is een controleafspraak op de polikliniek niet nodig. In geval van twijfel kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek.

Contact opnemen met het ziekenhuis:

In de volgende situaties neemt u contact op met het ziekenhuis:
  • Als er pus of veel bloed uit de wond komt of de penis steeds dikker wordt;
  • Als de pijn verergert, ondanks de inname van paracetamol;
  • Als u koorts heeft, boven de 38,5 ºC;
  • Of als de penis blijft bloeden na een erectie.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Urologie: telefoonnummer 071 582 8060 (alle locaties).

In de avond en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met verpleegafdeling B2 – Urologie:
071 582 9019.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de baliemedewerker van de polikliniek Urologie.

De polikliniek Urologie (alle locaties) is op werkdagen tussen 08.30 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 15.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8060.

Buiten deze uren en dagen wordt u automatisch doorverbonden met het antwoordapparaat. Dan hoort u hoe u de uroloog bij spoedgevallen kunt bereiken.

De verpleegafdeling Urologie van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is te bereiken via 071 582 9019.