Afdelingen & Specialismen

De oogarts heeft voor u een gezichtsveldonderzoek aangevraagd. In deze folder geven wij u hierover informatie.


Doel van het onderzoek

Met het gezichtsveldonderzoek wordt onderzocht of u het hele beeld (=gezichtsveld) inclusief de zijkanten, boven en onderkant van het beeld goed kunt zien. Het zou kunnen zijn dat u een deel van het beeld mist; dat wordt dan met dit onderzoek duidelijk.



Voorbereiding

Gebruikt u oogdruppels, dan moet u die op de dag van het onderzoek gewoon gebruiken. Neem uw bril of brillen mee naar het onderzoek. Als u contactlenzen draagt, kunt u die tijdens het onderzoek inhouden. Als u daarna op dezelfde dag ook een afspraak bij de oogarts hebt, neem dan uw contactlens doosje en vloeistof mee: misschien moet u ze dan wel uitdoen.



Het onderzoek

Tijdens het onderzoek kijkt u van korte afstand naar een projectiescherm. Dit is een grote, halve bol waarop lichtpuntjes getoond worden. Wanneer u een lichtje ziet, drukt u op een knopje. De lichtjes zijn in het begin recht voor u. Daarna kunnen ze overal in de bol tevoorschijn komen. Het is niet de bedoeling dat u gaat ‘zoeken’ naar het volgende lichtje: u moet recht vooruit blijven kijken. Als u een tijdje minder of geen lichtjes ziet, is dat normaal: de lichtjes verschijnen met onregelmatige tussenpozen. De beide ogen worden meestal apart getest. Om de beurt wordt één oog afgedekt, zodat u met het andere kunt kijken. Het onderzoek gebeurt onder begeleiding van een daarvoor opgeleide assistent(e), die u van te voren uitlegt wat precies de bedoeling is. Zo nodig legt hij/zij tijdens het onderzoek nog eens uit wat u moet doen.



De duur van het onderzoek kan per patiënt verschillen. Gemiddeld wordt voor het onderzoek, voor zowel het linkeroog als rechteroog samen, ongeveer 30 minuten gepland.



Het onderzoek doet geen pijn. Uw oog wordt niet aangeraakt en uw ogen worden niet wijd gedruppeld.



Na het onderzoek

Het onderzoek veroorzaakt geen na- of bijwerkingen. U mag na het onderzoek naar huis. Als u verder geen ander onderzoek of controle hebt die dag, kunt u zelf autorijden.



Als u dezelfde dag ook een ander onderzoek, of een controle bij de oogarts hebt, kunt u na het onderzoek weer plaatsnemen in de wachtkamer. Het kan zijn dat uw pupillen dan wel wijd gedruppeld worden. Vraag aan de balie wanneer u voor de controle binnen geroepen zult worden; duurt dit nog lang, dan kunt u even koffie gaan drinken.



De uitslag

Uw oogarts zal bij het volgende consult de uitslag met u bespreken.



Tot slot

Denkt u eraan bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs), een actueel medicatie overzicht en uw zorgverzekeringspas mee te nemen. Zijn uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) gewijzigd, meldt u dit dan bij de patiëntenregistratie op de begane grond in de hal van het ziekenhuis.



Uw team

Op onze polikliniek werken naast de oogartsen ook optometristen, orthoptisten en TOA’s (technisch oogheelkundig assistenten). Zij zullen voorafgaand aan uw bezoek aan de oogarts de vooronderzoeken doen. Houdt u daarom rekening met een langere bezoektijd op onze polikliniek.



Daarnaast is Alrijne Ziekenhuis een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u onderzocht en behandeld kunt worden door een coassistent of een oogarts in opleiding, beide onder directe supervisie van uw oogarts. Heeft u hiertegen bezwaar, meldt u dit dan voor aanvang van de afspraak.



Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie over oogaandoeningen en de behandeling ervan kunt u kijken op www.oogartsen.nl. Deze informatieve site wordt onderhouden door onder anderen de oogartsen van Alrijne Ziekenhuis. U vindt er teksten, foto’s, filmpjes en handige links naar bijvoorbeeld patiënten verenigingen. Ook kunt u veel informatie vinden op www.oogheelkunde.org.



Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan uw oogarts of de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 517 83 24 van 08.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft routenummer 7 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 071 582 8058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.



De polikliniek Oogheelkunde Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn heeft routenummer 40 en is van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken via 0172 467 058 van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.



De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden telefonisch te bereiken via 071 582 8905. Tijdens kantooruren staan de medewerkers van onze polikliniek u graag te woord.