Hartkatheterisatie is een onderzoek om vernauwingen op te sporen in de kransslagaders van het hart. Hartkatheterisatie heet ook wel coronaire angiografie.
Het filmpje is ook in het Turks en in het Arabisch te bekijken.
Met een hartkatheterisatie beoordeelt de cardioloog de bloedvaten rond het hart, de bloedvoorziening van uw hartspier en het hartritme. Het onderzoek kan plaatsvinden terwijl u op de afdeling Cardiologie verblijft of u krijgt een oproep voor het onderzoek in dagbehandeling.
Onderzoekstechniek
Een hartkatheterisatie is een onderzoekstechniek waarmee de cardioloog via een beeldscherm uw hart en de bloedvaten rond het hart (kransslagaderen) bekijkt en de pompfunctie van uw hart kan meten.
De arts brengt hiervoor via uw pols of lies een dun slangetje (katheter) in uw lichaam en schuift dit door een (slag)ader naar uw hart. Via het slangetje spuit de arts contrastvloeistof in. Contrastvloeistof laat geen röntgenstralen door. Daarna kan de arts met een röntgenapparaat de plekken waar contrastvloeistof zit in beeld brengen op een monitor. Zo kan de cardioloog achterhalen of de hartholten of de kransslagaderen afwijkingen vertonen.
Er zijn meerdere redenen om een hartkatheterisatie te doen, bijvoorbeeld pijn op de borst (angina pectoris), een hartklepaandoening, hartritmestoornissen, na een hartinfarct.
Aanmelden
Uw cardioloog heeft voor u een hartkatheterisatie aangevraagd, omdat u hartklachten heeft of bij het vermoeden van hartklachten. Het onderzoek kan voor u zijn afgesproken, terwijl u op de afdeling Cardiologie van Alrijne verblijft.
Bent u niet in het ziekenhuis opgenomen, dan krijgt u een oproep thuisgestuurd voor een hartkatheterisatie in dagbehandeling. U ontvangt dan een brief met daarin de tijd en plaats van opname, en instructies voor de voorbereiding op het onderzoek.
Voorbereiding
Bij uw oproep krijgt u een brief met instructies over de voorbereiding op de hartkatheterisatie. Volgt u deze instructies nauwkeurig op. Ligt u op de verpleegafdeling Cardiologie? Dan regelt de verpleegkundige uw voorbereiding.
De dag van het onderzoek
Vindt uw onderzoek plaats in dagbehandeling? Neem dan een geldig legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis en uw zorgverzekeringspas. Regelt u ook dat iemand u na het onderzoek ophaalt? U mag na afloop namelijk beslist niet autorijden. Na het onderzoek bent u ’s avond weer thuis. Woont u alleen? Regel dan dat iemand bij u blijft de eerste nacht na de ingreep.
Locatie
Voor de hartkatheterisatie gaat u volgens uw afspraak eerst naar ofwel de afdeling Cardiologie in Alrijne Leiderdorp of naar de Dagbehandeling in Alrijne Leiden. De verpleegkundige brengt u daarna per bed of rolstoel naar de hartkatheterisatiekamer.
Het onderzoek
De arts brengt via uw pols of lies een dun slangetje (katheter) in uw lichaam en schuift dit door een (slag)ader naar uw hart. Via het slangetje spuit de arts contrastvloeistof in. Contrastvloeistof laat geen röntgenstralen door. Daarna kan de arts met een röntgenapparaat de plekken waar contrastvloeistof zit in beeld brengen op een monitor. Zo kan de cardioloog achterhalen of de hartholten of de kransslagaderen afwijkingen vertonen.
Wie verricht het onderzoek
De cardioloog doet de hartkatheterisatie met assistentie van twee verpleegkundigen. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De ingreep (zowel via de pols als de lies) duurt ongeveer een uur.
Uitslag
Direct na het onderzoek geeft de arts u mondeling een voorlopige uitkomst. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw vervolgafspraak . Uw huisarts ontvangt ook de uitslag van uw onderzoek.
Nazorg
Na afloop gaat u voor nacontrole naar de afdeling waar u bent voorbereid. Zijn de controles goed, dan mag u bij dagbehandeling na ongeveer een uur naar huis. U krijgt instructies voor de wondverzorging, leefregels, informatie over complicaties en hoe te handelen als u klachten krijgt.
Dagverpleging / Kort Verblijf (KVA) Leiden - 3A
Telefoon: |
071 517 8930 |
---|---|
Routenummer: |
3A |
Polikliniek Cardiologie Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8043 |
---|---|
Routenummer: |
105 |
-
Website Hartstichting
U vindt meer informatie over een hartkatheterisatie op de website van de Hartstichting.
- Folder: Hartkatheterisatie
In de folder Hartkatheterisatie is beschreven welke verschijnselen kunnen optreden na het onderzoek. Krijgt u klachten, bel dan naar de (verpleeg)afdeling Cardiologie van Alrijne. Heeft u een grote zwelling of bloeding bij uw pols of lies? Bel direct 112 (ambulance).
Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over uw hartkatheterisatie? Bel dan naar de polikliniek Cardiologie.