Afdelingen & Specialismen

Afspraak

Wij verwachten u op ………………………… dag …………- ……………- 20…………… om ……………………uur op de afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden, route 36



We stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.





Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de dunne darm aangevraagd. In deze folder staan behalve de gang van zaken bij het onderzoek ook aanwijzingen over de wijze waarop u zich op dit onderzoek moet voorbereiden. Voor het slagen van het onderzoek is het van groot belang dat u zich nauwkeurig aan deze aanwijzingen houdt.


Voorbereiding

Zwangerschap

Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit meldt aan de baliemedewerker of aan de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er).



Medicijnen

U gebruikt uw medicijnen zoals u dat gewend bent, tenzij uw arts iets anders heeft gezegd. U kunt uw medicijnen innemen met een beetje water.



Extra informatie voor patiënten die lithium gebruiken

Als u lithium (bijvoorbeeld Priadel) gebruikt, kunt u bij diarree last krijgen van misselijkheid en beven (tremor). Daarom raden wij u aan ruim vóór het starten van het dieet (1 à 2 weken) uw arts of psychiater te raadplegen over een aanpassing van uw dosis lithium gedurende korte tijd.



Extra informatie voor patiënten die een darmstoma hebben

Als u een stoma heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw specialist over de voorbereiding en uitvoering van dit onderzoek.



Voorbereiding thuis

Voor het onderzoek moet de darm helemaal schoon zijn. Hiertoe volgt u één dag voor het onderzoek een dieet volgens het schema dat u in deze folder vindt. U moet de dag voor het onderzoek de laxeermiddelen (Picoprep) innemen die u van ons heeft meegekregen. Wij raden u aan om deze dag in de buurt van een toilet te blijven, omdat de voorbereiding diarree veroorzaakt.



De dag vóór het onderzoek: ……………………dag………………………………… datum



Het dieet

U begint met het dieet op de dag voorafgaand aan het onderzoek.


Als uw afspraak vóór 12.00 uur 's middags is, dan volgt u de instructies voor een ochtendafspraak (zie hieronder).


Is uw afspraak ná 12.00 uur 's middags, dan volgt u de instructies voor een middagafspraak (zie volgende pagina).




Ochtendafspraak (08.00 - 12.00 uur)


Ontbijt (op de dag voorafgaand aan het onderzoek)

U mag niet normaal ontbijten. Tot het onderzoek (dat dus de volgende dat plaatsvindt) mag u alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken.


Heldere vloeistoffen zijn:

  • koffie, eventueel met een beetje suiker;
  • thee, eventueel met een beetje suiker;
  • limonade van siroop of Roosvicee;
  • vruchtensap: appelsap, druivensap, bessensap;
  • sinaasappelsap, gefilterd dus zonder vruchtvlees;
  • heldere bouillon (zonder stukjes vlees of groente).
Let op: neem géén melkproducten of koolzuurhoudende dranken.

Lunch

Drink tenminste drie volle glazen 'heldere vloeistof’ of water.

15.00 uur

Los 1 zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Als dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.
Drink tussen 15.00 uur en 18.00 uur minimaal 5 keer 250 ml heldere vloeistof of water om het vocht dat verloren gaat met de ontlasting aan te vullen.

Avondeten (18.00 uur)

U mag heldere vloeistof of water drinken.

20.00 uur

Los het tweede zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Wanneer Als dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.
Drink tussen 20.00 uur en 22.00 uur minimaal 3 keer 250 ml heldere vloeistof of water.

Ontbijt (dag van het onderzoek)

U mag 'heldere vloeistof’ of water drinken.

Middagafspraak (12.00 - 17.00 uur)

Ontbijt (op de dag voorafgaand aan het onderzoek)

U mag gewoon ontbijten.

Lunch

Eet om circa 13.00 uur als middageten een lichte snack, bijvoorbeeld een boterham of soep.
U mag na het middageten geen vast voedsel meer innemen tot aan uw ziekenhuisafspraak.
U mag na het middageten alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken.
Heldere vloeistoffen zijn:
  • koffie, eventueel met een beetje suiker, maar zonder melk;
  • thee, eventueel met een beetje suiker, maar zonder melk;
  • limonade van siroop of Roosvicee;
  • vruchtensap: appelsap, druivensap, bessensap;
  • sinaasappelsap, gefilterd dus zonder vruchtvlees;
  • heldere bouillon (zonder stukjes vlees of groente).
Let op: neem géén melkproducten of koolzuurhoudende dranken.

's Middags mag u zoveel water of 'heldere vloeistof’ drinken als u wilt.

's Avonds (na 18.00 uur):


19.00 uur

Los 1 zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Als dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.
Drink tussen 19.00 uur en 22.00 uur minimaal 5 keer 250 ml heldere vloeistof of water. Zo vult u het vocht aan dat verloren gaat met de ontlasting (diarree).

Ontbijt (dag van uw onderzoek)

U mag heldere vloeistof of water drinken.

10.00 uur

Los het tweede zakje Picoprep op in ongeveer 150 ml water. Roer gedurende 2 tot 3 minuten en drink de oplossing op. Soms wordt de oplossing warm als het middel oplost. Als dit gebeurt, wacht dan met opdrinken tot het voldoende is afgekoeld.
Drink tussen 10.00 uur en 13.00 uur minimaal 3 keer 250 ml heldere vloeistof of water.

De dag van het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie van Alrijne Ziekenhuis Leiden. U neemt plaats in de wachtruimte. Een MBB’er (medisch beeldvormend- en bestralingsdeskundige) haalt u op uit de wachtruimte en loopt met u mee naar de onderzoekskamer. Hij/zij zal u precies vertellen wat er allemaal gaat gebeuren. Heeft u vragen, dan kunt u die aan hem/haar stellen.

U wordt verzocht zich deels te ontkleden in een kleedkamer. Deze is aan de gangzijde af te sluiten, zodat uw persoonlijke eigendommen veilig zijn.

Het onderzoek wordt gedaan door een radioloog ( gespecialiseerd arts) of physician assistant ( zelfstandig medisch professional die opgeleid is om taken van de arts over te nemen)


Er zijn twee manieren om dit onderzoek uit te voeren: met behulp van een sonde of door contrastmiddel te drinken. De radioloog of physician assistant die het onderzoek uitvoert bepaalt welke manier in uw geval het meest geschikt is.
  1. Via een sonde
    De neus-keelholte wordt met behulp van een spray verdoofd. De radioloog of physician assistant brengt vervolgens een sonde (zo dun en soepel als een spaghettisliert) via de neus of mondholte in de maag. Vanuit de maag moet de sonde voorbij de twaalfvingerige darm geplaatst worden. Dit kost even tijd. Zodra de sonde op zijn plaats ligt, wordt er via de sonde contrastvloeistof (bariumsulfaat) en water in de darmen gespoten. Dit contrastmiddel zorgt ervoor de darmen goed zichtbaar zijn tussen de overige organen. Het water zorgt voor een goede verdeling van het contrastmiddel in de darm. Deze vloeistoffen moeten doorlopen totdat de hele dunne darm gevuld is. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens dit hele proces worden vanuit verschillende richtingen röntgenfoto's gemaakt van de darmen. U wordt een aantal keer gevraagd anders te gaan liggen. Het onderzoek is klaar als de hele dunne darm gevuld is met het contrastmiddel en van de hele dunne darm foto's zijn gemaakt. Dan wordt de sonde verwijderd.
    Dit onderzoek duurt ongeveer 45 - 60 minuten.
  2. Drinken
    U drinkt meerdere bekers bariumpap. (Bij dit onderzoek wordt dus géén sonde ingebracht.) Het contrastmiddel verplaatst zich vanzelf door het maag-darmstelsel naar de dunne darm. Hoe lang dit duurt, verschilt per patiënt. Tijdens dit hele proces worden vanuit verschillende richtingen röntgenfoto's gemaakt van de darmen. Wij kunnen u een aantal keren vragen anders te gaan liggen. Het onderzoek is klaar als de hele dunne darm gevuld is met de bariumpap en van de hele dunne darm foto's zijn gemaakt.
    Dit onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u wat diarree krijgen. Eventueel blijft u nog even op de afdeling Radiologie. Daarna kunt u op eigen gelegenheid naar huis en mag u weer normaal eten en drinken.

Na het onderzoek zult u bij de ontlasting nog restjes van het witte contrastmiddel zien. Ook kan uw stoelgang ontregeld zijn.
Wij adviseren u de eerste twee dagen na het onderzoek 1 tot 2 liter per dag extra te drinken.

De uitslag

De radioloog of physician assistant beoordeelt de foto’s en stuurt uw behandelend arts een verslag van de bevindingen.

Tot slot

Wat neemt u mee?
  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u. Als u zich niet op tijd afmeldt, kunnen wij u een rekening sturen.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.

Bereikbaarheid

Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.
De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.