Afdelingen & Specialismen

Afspraak


Wij verwachten u op ………………………… dag …………- ……………- 20…………… om ……………………uur op de afdeling Radiologie van



  • Alrijne Ziekenhuis Leiden, routenummer 36
  • Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, routenummer 173

We stellen het op prijs als u zich tijdig meldt voor de afspraak.





Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van de slokdarm/maag aangevraagd.In deze folder kunt u lezen hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich op het onderzoek moet voorbereiden. Voor het slagen van het onderzoek is het van groot belang dat u zich nauwkeurig aan deze aanwijzingen houdt.


Voorbereiding

Zwangerschap

Röntgenonderzoek kan vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als u zwanger bent of zou kunnen zijn, is het belangrijk dat u dit aan de baliemedewerker of aan de medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) laat weten.



Lege maag

Het is belangrijk dat de slokdarm en de maag bij de start van het onderzoek helemaal leeg zijn. U mag

3 uur

voor het onderzoek niet meer eten of drinken, niet roken of kauwgom gebruiken. Rook prikkelt namelijk de maagwand, waardoor maagsappen vrijkomen. De maag is dan niet helemaal leeg.


Eventuele medicijnen mag u innemen met een beetje water.



Het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie en neemt u plaats in de wachtruimte. De MBB’er (medisch beeldvormend en bestralingsdeskundige) komt u halen.


Een radioloog ( gespecialiseerd arts) , physician assistant (zelfstandig medisch professional die opgeleid is om taken van de arts over te nemen)


of gespecialiseerd MBB'er voert het onderzoek uit en wordt bijgestaan door MBB'ers of een doktersassistent.



Voor dit onderzoek kleedt u zich gedeeltelijk uit. Veel mensen vinden het prettig om tijdens het onderzoek een hemd of een T-shirt te dragen. U kunt van ons een speciaal ziekenhuishemd krijgen.



Om uw slokdarm op de röntgenfoto zichtbaar te maken, moet u een witte bariumpap drinken. Vervolgens maken we enkele foto’s van de slokdarm, zowel in staande als in liggende houding.



Bij het onderzoek maken we gebruik van röntgenstralen. Van deze stralen merkt u tijdens het onderzoek niets. Onder normale omstandigheden kan het risico van deze stralen worden verwaarloosd.



Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt over het algemeen niet langer dan 20 minuten.



Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u op eigen gelegenheid naar huis. U kunt dan weer normaal eten en drinken. Doordat u bariumpap heeft gedronken, kan uw ontlasting de eerste dagen na het onderzoek een witte of grijze kleur hebben. Dit is normaal, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Ook kan het zijn dat u door de bariumpap wat moeite heeft met uw ontlasting. Wij adviseren u de dag na het onderzoek extra te drinken (1 à 2 liter).



De uitslag

De radioloog of physician assistant beoordeelt de foto’s waarna hij uw behandelend arts een verslag van de bevindingen stuurt.



Tot slot

Wat neemt u mee?

  • uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
  • uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Heeft u een andere zorgverzekering of een andere huisarts? Of bent u verhuisd? Geef dit dan door. Dat kan bij de registratiebalie in de hal van het ziekenhuis.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u. Als u zich niet op tijd afmeldt, kunnen wij u een rekening sturen.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze folder, stelt u deze dan aan de medewerker van de afdeling Radiologie of aan de MBB’er.

Bereikbaarheid

Telefoonnummer afdeling Radiologie (alle locaties): 071 582 8071.
De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.