Waarom werken jullie in de zorg?
Gabriella: “Ik ben in 1988 begonnen aan de Leidse Hogeschool en werk sindsdien als analist in de microbiologie. Het is mooi om te zien hoe bacteriën groeien en welke stoffen ze nodig hebben om tot groei te komen. Verder vind ik het werken met apparaten ontzettend leuk en interessant. Ons vak is dan ook heel technisch en breed. Je moet als analist ook veel weten over ziektes in relatie tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.”
Ook Yoya koos voor de Hogere Laboratoriumschool. “Door de verschillende stages die ik heb gelopen wist ik dat mijn toekomst in het ziekenhuis zou liggen. De directe invloed op het welzijn van de patiënten is nog steeds mijn grootste drijfveer, ondanks het feit dat wij onze patiënten nooit zien.”

Wat maakt jouw afdeling zo leuk om te werken?
Yoya: “Wij hebben een topteam, dat is toch wel het allerbelangrijkste wat onze afdeling leuk maakt. Verder is ons werk erg afwisselend en is een groot deel nog ‘ambachtelijk handwerk’.”

Wat is jouw meest memorabele moment in jouw werk bij Alrijne geweest?
Gabriella: “Ik zal nooit vergeten dat ik tijdens een oproepdienst ’s avonds laat een liquor van een klein kind onderzocht heb en daar meningococcen in zag. Ik heb daarop direct actie ondernomen. Zo’n kind moet direct de juiste antibiotica krijgen in de hoop dat de antibiotica zo snel mogelijk zijn werk doet en het kindje de minste bijwerkingen ondervindt aan deze infectie. Op zo’n moment gaat er als analist wel iets door je heen omdat je je sterk verbonden voelt met de patiënt.”

Hoe ziet jullie werkdag eruit?
Yoya: “Om 08.00 uur beginnen we gezamenlijk met de dagstart, daarna gaat ieder voor zich z’n eigen taak doen.” Gabriella vult aan: “Iedere dag moeten alle kweken die instaan bekeken en uitgewerkt worden zodat uitslagen zo snel als mogelijk bij de behandeld arts zijn. Daarop wordt vaak het antibioticabeleid aangepast bij de patiënt.”

Wat onderscheidt jouw afdeling van andere ziekenhuizen?
Yoya: “Naast ons gebruikelijke werk hebben we allemaal één of meer “aandachtsgebieden” waar we verantwoordelijk voor zijn. Dit betekent dat je je kunt bekwamen in andere vaardigheden. Bovendien zijn wij als afdeling veel bezig met continu verbeteren d.m.v. Lean. Dit heeft al heel veel opgeleverd en dat is enorm bevredigend. Gabriella:En er wordt bij Alrijne echt geïnvesteerd in het goed opleiden van het personeel!”

Waarom moeten mensen naar het MML komen op de open dag?
Het is een unieke mogelijkheid om een kijkje te nemen op een plek waar je normaal gesproken nooit mag komen. Er is een microscoop waar je preparaten kunt bekijken en er worden rondleidingen op het laboratorium gegeven en nergens vind je zulke enthousiaste “vakidioten” als op het MML!

Terug naar boven