Wat maakt jouw afdeling zo leuk om te werken?
Joke: “De dialyse afdeling is heel anders dan alle andere afdelingen in het ziekenhuis. Het is chronische zorg, dus mensen komen voor een lange periode zo’n 3x in de week dialyseren. Zij zitten dan zo’n 4 uur aan de machine. Je bouwt echt een band met deze mensen op! Alrijne voelt voor patiënten soms als een tweede thuis. Ze zien ons soms meer dan hun eigen familie! Wij hebben ook relatief veel tijd voor onze patiënten. Iedere dialyseverpleegkundige draagt de zorg voor 3 tot 4 patiënten. Dat is een groot verschil met een gewone verpleegafdeling!”

Marije: “Het technische aspect van het vak spreekt mij ook erg aan. Je werkt met een dialysemachine, waarbij allerlei behandelmogelijkheden mogelijk zijn. We kijken per behandeling wat de patiënt nodig heeft en passen de machine hierop aan.

“Verder hebben we allemaal een eigen aandachtsgebied”, zegt Marije, “bijvoorbeeld het voorbereiden van een transplantatie of het traject begeleiden zodat thuis kunnen dialyseren.” Joke: “Dat zorgt niet alleen voor een leuke afwisseling op de dag, maar ook voor verdieping in je vak!”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Sommige mensen denken wel eens dat het werk op de dialyse afdeling saai is, vertelt Marije. “Het tegendeel is waar! Het is echt niet zo dat wij alleen patiënten aansluiten op de dialysemachine, 4 uur wachten en klaar. We zijn continu bezig met het observeren van patiënten, signaleren van mogelijke problemen en hierop inspringen.” Joke: “We dialyseren ook in acute situaties, bijvoorbeeld op de Intensive Care of bij de hartbewaking. Deze mensen worden vaak voor het eerst geconfronteerd met hun falende nieren. Heel heftig!”

Wat is jouw meest memorabele moment in jouw werk bij Alrijne geweest?
Eén keer per jaar komt op onze afdeling de Dani Elden Stichting om onze patiënten te verwennen. Joke: “Ik krijg daar echt kippenvel van! Als ik onze patiënten helemaal opgetut zie liggen na een massage of manicure. Dan zie ik dat ze genieten tijdens het dialyseren.”

Marije: “Sommige patiënten krijgen een nieuwe nier. Het is geweldig om hen weer terug te zien na een transplantatie. Zij voelen zich dan gelijk zoveel beter en dat is ook te zien!”

Waarom is het zo leuk om als dialyseverpleegkundige in Alrijne te werken?
Op onze afdeling wordt veel voor patiënten georganiseerd, vertelt Marije. “Zo hebben we bijvoorbeeld themaweken over voeding. Als nierpatiënt moet je extra opletten wat je binnenkrijgt aan bijvoorbeeld eiwitten, vocht of zout. Tijdens een themaweek komt de diëtiste dan een spel doen en zo herhalen we op een leuke manier de theorie voor patiënten.”

Wat doet jullie afdeling tijdens de Open dag in Alrijne Leiden?
Patiënten kunnen dialyseren in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, dus wij kunnen helaas niet onze hele afdeling laten zien. Maar we nemen wel een dialysestoel mee, waarop je kunt fietsen! Verder hebben we een prijsvraag, grabbelton en natuurlijk vertellen we je graag alles over ons geweldige beroep!

DE VACATURE DIALYSEVERPLEEGKUNDIGE

Ben jij onze nieuwe dialyseverpleegkundige (24-32 uur per week)? De dialyseafdeling is een goed lopende afdeling, gesitueerd op twee locaties. Op locatie Leiderdorp worden alle nierfunctievervangende therapieën uitgevoerd. Op locatie Alphen aan den Rijn wordt low-care dialyse aangeboden. Op beide locaties is geen nachtdialyse. Je gaat:

  • binnen een multidisciplinair team patiënten met chronisch nierfalen in alle fases behandelen;
  • nauw betrokken zijn en een belangrijke sociale rol vervullen in de begeleiding van onze dialysepatiënten, die vaak langdurig en drie keer per week voor een behandeling op de afdeling komen;
  • een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de afdeling door te participeren in één of meerdere werkgroepen.

Ook jij kan werken & leren bij Alrijne! We staan je graag te woord en geven je de mogelijkheid om een dagje met ons mee te lopen. Neem contact op met de afdeling HRM via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl.

Direct solliciteren kan natuurlijk ook via de vacaturebank >

Terug naar boven