Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp gebruikt een composteermachine om biologisch afbreekbaar afval afkomstig van de verpleegafdelingen en het restaurant van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp te verwerken tot compost. Dat levert minder afval en dus een kostenbesparing op. Alrijne Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat beschikt over een composteermachine.
In 24 uur wordt het vocht aan de etensresten onttrokken en blijft er kwalitatief hoogwaardige compost over. Gewicht en volume van het afval vermindert hierdoor met 80%. De machine wordt één keer per week geleegd, waarna de compost vooralsnog wordt afgevoerd door de huidige afvalverwerker. Het ziekenhuis onderzoekt de mogelijkheden om de compost voor eigen gebruik aan te wenden of te leveren aan instanties binnen de gemeente Leiderdorp en omgeving.
Met Meals on Wheels worden maaltijden voor patiënten op maat geserveerd. Patiënten kiezen pas op het moment dat zij gaan eten wat zij willen eten en hoeveel. Dit heeft geleid tot een grote reductie in voedselresten ten opzichte van maaltijden die vooraf bereid en in vaste porties verdeeld waren. Dit is duurzaam op diverse manieren: het is prettig voor de patiënt omdat hij kan eten wat en hoeveel hij wil, goed voor het milieu omdat er minder voedselresten overblijven en daarnaast kostenbesparend. De hoeveelheid afval is verminderd met ruim een derde!
Plastic rietjes, bekertjes en wegwerpbestek. Het wegwerpplastic in onze restaurants wordt vervangen door biobased materiaal! De nieuwe producten worden o.a. gemaakt van suikerriet, kraftpapier en maiszetmeel. Het ziet er soms precies uit als plastic, maar dan is het duurzaam. Wist je dat zelfs de ballonnenstaafjes en de gewichten die eraan hangen zijn gemaakt van duurzaam materiaal?
Ton van Dijk, teamleider restaurants en voeding: “De natuur is ons erg dierbaar, want hier liggen onze wortels. Met de kennis die wij hebben, zijn wij constant op zoek naar oplossingen om ons restaurant groener te maken. Dit doen wij door het vervangen van plastic, maar ook door meer vegetarische producten aan te bieden. Veel van onze producten hebben een duurzaam keurmerk en ons assortiment biologische producten wordt steeds verder uitgebreid. Verder zijn we in gesprek met leveranciers om de meest ‘groene’ opties in te kopen.”
Natuurlijk zijn er altijd nog nieuwe doelen te behalen. De meeste plasticvervangers kunnen worden verwerkt tot compost. Maar op dit moment is onze composteermachine qua inhoud nog niet zo groot dat ook de plasticvervangers kunnen worden gecomposteerd. Tot die tijd scheiden we achter de schermen netjes al ons afval en blijven we werken aan een duurzaam, groen restaurant.
Op 1 november is het Wereld Veganisme Dag. De koks van ons restaurant Santé hebben hun best gedaan om veganistische gerechten te bereiden.
Ook al is het niet je levensstijl, een keer eten zonder dierlijke producten is lekker én beter voor het milieu.
Zelf ook een keer veganistisch koken? Onze koks delen hun recepten:
Wereld Veganisme Dag 2020