Het Bekkenbodemcentrum van Alrijne is een multidisciplinair centrum waarin een team van urologen, gynaecologen, maag-, darm-, leverartsen, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, continentie- en coloncare verpleegkundigen samenwerken om patiënten met bekkenbodemklachten de beste zorg te bieden.

Het bekkenbodemgebied zit in het onderste deel van het bekken. In het bekken liggen de blaas, de endeldarm, bij vrouwen de baarmoeder en de eierstokken en bij mannen de prostaat. Hieronder ligt de bekkenbodemspier die deze organen ondersteunt. Als deze spier niet goed werkt, kunnen verschillende klachten ontstaan. Vaak hebben de klachten met elkaar te maken en dan is het belangrijk dat ze in samenhang met elkaar worden onderzocht en behandeld.

Dr. Marieke Mous, gynaecoloog, licht toe: “Het Bekkenbodemcentrum organiseert twee keer per jaar een informatieavond. Tijdens de avond bespreken een gynaecoloog, een uroloog, een maag-, darm- en leverarts, een chirurg en een bekkenfysiotherapeut veel voorkomende klachten en wat er aan te doen is en geven we uitleg over de behandelingen in het Bekkenbodemcentrum.”

'Bekkenbodemklachten kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven'

Dr. Barbara Schout, uroloog: “Bekkenbodemklachten kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven. Patiënten kunnen er zwaar beperkt door worden in hun dagelijkse activiteiten. In het Bekkenbodemcentrum worden klachten vanuit meerdere specialismen benaderd en behandeld, wat altijd ten goede komt aan de patiënt.”

Op dinsdag 10 oktober om 19.30 uur vindt de informatieavond plaats in Alrijne Ziekenhuis Leiden, Houtlaan 55 in Leiden. Inloop is vanaf 19.15 uur. Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers anoniem vragen stellen door het invullen van een vragenbriefje.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via de mail: bekkenbodem@alrijne.nl of 071 517 8258.

Programma

19.30 - 19.40  Introductie Marieke Mous, gynaecoloog
19.40 - 19.55 De blaas de baas Barbara Schout, uroloog
19.55 - 20.10 Help, een verzakking! Marieke Mous, gynaecoloog
Pauze    
20.25 - 20.40 MDL-arts en de bekkenbodem Hilde Slingerland, MDL-arts (maag, lever, darm)
20.40 - 20.55 Chirurgie Sacha Koch, chirurg
20.55 - 21.10 Bekkenfysiotherapie in Alrijne Ziekenhuis Ria Clemens, bekkenfysiotherapeut
21.10 - 21.15 Meer informatie over het Bekkenbodemcentrum  
Tot slot Gelegenheid om vragen te stellen (ook anoniem)  
Terug naar boven