Een neurostimulator (ook wel ruggenmergstimulator) is een medisch implantaat, dat elektrische stroompjes naar het gebied rondom de wervelkolom stuurt. Deze stroompjes onderbreken de pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen, zodat de patiënt minder pijn ervaart.

Zorg op afstand

De firma Abbott heeft de zogenoemde ‘Neurosphere Viritual Kliniek’ ontwikkeld. Deze functionaliteit bestaat uit de ‘Patient controller app’ en de ‘Remote Care functie’. Met de Patient controller kunnen patiënten op hun telefoon de stimulatie aanpassen of van programma wisselen. Hier hadden patiënten voorheen een aparte afstandsbediening voor.

Daarnaast kunnen patiënten via de ‘Remote Care functie’ (beveiligd) contact maken met hun arts of pijnconsulent. Eveline Ruijgrok-Albregts, pijnconsulent: ‘Met deze functie kan de patiënt met mij beeldbellen en direct meekijken als ik de neurostimulator controleer, en zo nodig aanpas. De ontwikkeling is een mooie toevoeging voor de patiënt. Zeker in deze huidige tijd met de coronamaatregelen, waarin het niet altijd wenselijk of mogelijk is dat de patiënt naar het ziekenhuis komt.’

Handig hulpmiddel

Simon Weeda heeft sinds 2017 een stimulator en vroeg zich regelmatig af waarom hij deze niet met zijn iPhone kon bedienen. Simon: ‘Eindelijk is deze wens in vervulling gegaan, en er is nog iets veel mooiers aan toegevoegd. Dankzij de Remote Care heb ik alleen wifi nodig om contact te maken met de arts of pijnconsulent. Deze functionaliteit vervangt geen persoonlijk bezoek, maar is wel een heel handig hulpmiddel als er bijvoorbeeld iets onverwachts gebeurt op vakantie.’

Simon Weeda is 53 jaar en al sinds zijn 22e bekend met lage rugklachten. Na vele onderzoeken en behandelingen, heeft hij sinds 2017 een neurostimulator. Op onze website vertelt hij over zijn ervaringen met ons pijnbehandelcentrum en de nieuwe functionaliteit van de neurostimulator.

Voorwaarden

Deze zorg op afstand is mogelijk voor alle patiënten die een Proclaim batterij hebben. De functionaliteit is geen optie voor patiënten met een ander systeem dan een Abbott systeem en voor patiënten met een Prodigy of Eon batterij (oplaadbare Abbott batterij).

Heeft u medische vragen naar aanleiding van deze informatie? Neem dan contact op met het Pijnbehandelcentrum via 0172 46 70 39.  

Terug naar boven