Op de drie locaties van Alrijne Ziekenhuis in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zijn in de middag op de afdeling Radiologie extra plaatsen gecreëerd voor borstdiagnostiek. Patiënten die in de ochtend bellen voor een afspraak, kunnen diezelfde dag nog terecht en krijgen na het onderzoek direct van de radioloog de uitslag te horen.
In de meeste gevallen zal dat een gunstige uitslag zijn, maar indien er verdenking is op borstkanker, krijgt de patiënt de volgende ochtend een afspraak bij de chirurg op de Mammapolikliniek voor aanvullende diagnostiek en het behandelplan. Hiermee is er binnen 24 uur duidelijkheid over diagnose en behandeling.

Met de aangepaste werkwijze willen wij voorkomen dat patiënten met een goedaardige bevinding moeten wachten op een afspraak op de mammapolikliniek en hierdoor onnodig lang in spanning zitten. De aanleiding voor het aanpassen van onze werkwijze voor alle patiënten met verdenking mammacarcinoom, is dus de nieuwe verwijsroute voor vrouwen met de indicatie BI-RADS 0 uit het bevolkingsonderzoek (lage verdenking op maligniteit en aanvullende diagnostiek nodig).

Samenvattend: wat verandert er vanaf 10 juli 2017?

  • De huisarts verwijst de patiënt met verdenking mammacarcinoom via ZorgDomein naar de afdeling Radiologie voor diagnostiek. Dit is mogelijk op alle locaties van Alrijne Ziekenhuis.
  • De patiënt die geen mammacarcinoom heeft, krijgt deze uitslag direct te horen van de radioloog. Deze patiënt wordt terug verwezen naar de huisarts.
  • De patiënt met verdenking mammacarcinoom wordt door de radioloog hierover direct geïnformeerd. De patiënt krijgt voor de volgende ochtend een afspraak op de mammapolikliniek in Leiderdorp, waar de punctie en eventuele uitgebreidere diagnostiek plaatsvinden.

Telefoonnummers voor een afspraak:

  • Locatie Leiden: 071 517 8330
  • Locatie Leiderdorp: 071 582 8070
  • Locatie Alphen aan den Rijn: 0172 467070

Bij vragen over deze nieuwe manier van verwijzen kunt u contact opnemen met Robin Smithuis, radioloog: 06 54388556

Terug naar boven