Denk hierbij aan een diagnostische hysteroscopie, een endometriumablatie (NovaSure) of het hysteroscopisch verwijderen van endometriumpoliepen. Omdat deze ingrepen toch pijnlijk kunnen zijn, is het poliklinisch uitvoeren ervan niet voor elke vrouw geschikt. Daarom zijn we blij onze patiënten een nieuwe mogelijkheid te kunnen aanbieden: een operatie onder sedatie.

Propofol en remifentanil

Hierbij wordt gebruik gemaakt van propofol en remifentanil. Propofol is een kortwerkend anestheticum, dat intraveneus wordt toegediend. Toediening ervan leidt tot vermindering van het bewustzijn – patiënten worden slaperig en angst verdwijnt – zonder dat er sprake is van een algehele anesthesie. De patiënt hoeft niet beademd te worden en is weer snel bij volledig bewustzijn. Remifentanil is een sterke, kortwerkende pijnstiller die eveneens intraveneus wordt toegediend.

Begeleiding

Na een kort verblijf op de uitslaapkamer kan men spoedig, onder begeleiding, naar huis. Tijdens de ingreep wordt de patiënt begeleid door een speciaal hiervoor opgeleide anesthesiemedewerker (sedatie praktijk specialist), die werkt onder supervisie van een anesthesioloog.

Positieve ervaringen

Aldus voorziet sedatie in een behoefte voor vrouwen, voor wie een poliklinische ingreep (zonder narcose/sedatie) te pijnlijk is of teveel angst oproept, maar voor wie een operatie in dagopname onder spinale anesthesie of algehele anesthesie niet nodig is. Inmiddels zijn we sinds november 2017 bezig met ingrepen onder sedatie en de ervaringen zijn louter positief.

Locaties

Net als de ‘gewone’ poliklinische operaties vinden de operaties onder sedatie plaats in Alrijne Leiden, maar patiënten kunnen via de polikliniek Gynaecologie op alle drie de locaties (Leiden, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn) voor deze nieuwe mogelijkheid in aanmerking komen. Tijdens het consult bespreekt de gynaecoloog met de patiënt of de ingreep onder sedatie kan plaatsvinden.

Terug naar boven