Seksuele problemen

Er kunnen diverse redenen zijn voor een gesprek met de seksuoloog, want seksuele problemen kunnen zeer verschillend zijn. Het kan heel verhelderend zijn om eens met een buitenstaander te spreken over zoiets persoonlijks als seksualiteit.

Voorbeelden van problemen of vragen waarmee u bij de seksuoloog terecht kunt, zijn:

 • problemen of ontevredenheid binnen de seksuele relatie;
 • geen zin in seks hebben
 • problemen met opgewonden worden
 • pijn bij het vrijen
 • problemen met de erectie
 • te snel klaarkomen
 • geen orgasme kunnen krijgen
 • vaginistisch reageren (verkramping in de spieren rond de vagina)
 • seksuele problemen bij ziekte, lichamelijke beperking of na een operatie
 • problemen met seksualiteit als gevolg van een negatieve ervaringen
 • seksuele problemen rondom kinderwens, zwangerschap en/of bevalling
 • seksuele problemen tijdens de menopauze


De behandeling

In het eerste gesprek wordt samen met u onderzocht wat er aan de hand is, hoe de problemen zijn ontstaan en waarmee ze kunnen samenhangen. Daarna volgt een aantal behandelgesprekken gericht op het probleem. Vaak wordt gewerkt met oefeningen en opdrachten die u thuis kunt uitvoeren en in een aantal gevallen worden medicijnen of hulpmiddelen voorgeschreven. Ook besteedt de seksuoloog veel aandacht aan het geven van informatie en voorlichting en het beantwoorden van uw vragen. De gesprekken kunnen zowel met u alleen als samen met uw partner worden gevoerd. Het aantal gesprekken is afhankelijk van de aard van uw probleem en de tussentijdse resultaten. Gedurende de gehele behandeling en in het laatste gesprek zal de seksuoloog de resultaten van de behandeling met u bespreken.

Privacy

Het is goed om te weten dat met uw gegevens zeer vertrouwelijk wordt omgegaan conform het privacyreglement van Alrijne Ziekenhuis en nooit zonder uw toestemming aan uw huisarts of specialist worden doorgegeven.

Spreekuren

Het spreekuur van de seksuoloog is  op dinsdagavond op de polikliniek Urologie vooralsnog alleen op  locatie Leiden (route 24). U hoeft zich niet te melden aan de balie maar kunt plaatsnemen in de wachtkamer. De seksuoloog haalt u uit de wachtkamer op.

Maandagmiddag, en woensdagmiddag moet U  zich wel melden bij de balie, waarna u wordt verwezen naar de wachtkamer, waar de seksuoloog u persoonlijk komt ophalen.

Vergoedingen

Medische seksuologie valt onder gynaecologische of urologische zorg. Dit valt onder de basisverzekering. U hebt wel een verwijzing van uw huisarts/ medisch specialist/ specialistisch verpleegkundige nodig. Het eigen risico wordt door de zorgverzekeraar in rekening gebracht.

De poliklinieken

De polikliniek urologie in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp heeft bestemmingsnummer 8 en is op werkdagen tussen 08:30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur  telefonisch te bereiken via nummer 071 582 8060.

De polikliniek urologie Alrijne Ziekenhuis Leiden heeft bestemmingsnummer 24 en is op werkdagen tussen 08:30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur telefonisch te bereiken via nummer 071-5178244.

Afspraak maken

Bent u een nieuwe patiënt en verwezen via de huisarts dan kunt u een afspraak maken via het afsprakenbureau: 071 5155543.

Via een interne verwijzer kan dit ook aan de balie via de secretaresse van de polikliniek Urologie locatie Leiden/ Leiderdorp/ Alphen/ Sassenheim .

Geef bij het maken van een afspraak aan dat het om het spreekuur van dinsdagavond of Maandag,-woensdagmiddag gaat.

 

 

Terug naar boven