Nieuw beschreven techniek

Orthopedisch chirurg Joris Jansen kwam op het idee een simpele knooptechniek uit de zeilsport te gebruiken voor het inhechten van de hamstringpees, die vaak gebruikt wordt bij kruisbandreconstructie. Vroeger werd het peesuiteinde met een doorlopende hechting vele malen aan het uiteinde doorstoken. Dit had als doel om er goede spanning op te kunnen zetten bij het stabiliseren van de kruisband tijdens de operatie. In de nieuw beschreven techniek is echter alleen nog een dubbelgeslagen hechtdraad nodig (zoals die gebruikt wordt bij een ‘mastworp’), die vervolgens door een enkele doorsteking vastgezet wordt.

Minder hechtmateriaal en veiligere techniek

Orthopeed Jansen legt uit: ‘Niet alleen wordt er hierdoor minder hechtmateriaal gebruikt, wat toch niet-lichaamseigen materiaal is dat anders achterblijft in de knie. Ook is de techniek veiliger, omdat er minder doorstekingen met een scherpe naald nodig zijn. Dit kost meer tijd, maar brengt ook een potentieel prik- en infectierisico met zich mee.’

Door het opschrijven en publiceren van deze techniek in de Journal of Surgical Orthopaedic Advances, is de hoop dat er meer van gebruik gemaakt wordt, ook in andere ziekenhuizen en bij andere operaties.

Over de vakgroep Orthopedie

‘In Alrijne Ziekenhuis zijn wij als orthopedisch chirurgen in hoge mate gesubspecialiseerd, waardoor we met drie orthopeden in totaal bijna 200 kruisbandreconstructies per jaar verrichten’, vertelt Jansen. ‘Juist dit hoge aantal biedt ons de gelegenheid om door steeds verdere doorontwikkeling de uitkomsten voor onze patiënten nog beter te maken, en de complicaties zo laag mogelijk te houden. Andere goede voorbeelden van de superspecialisatie binnen de vakgroep Orthopedie zijn de anatomische kruisbandreconstructies die we al jaren doen en de meer recente antero laterale ligament (ALL) band operaties die op indicatie ook gecombineerd worden verricht. En uiteraard geeft het steeds vaker en beter doen onszelf ook veel plezier en uitdaging!’, vertelt orthopeed Jansen tot slot.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over Alrijne Orthopedie ook: www.alrijneorthopedie.nl en de website van het Rijnland Knie Netwerk www.rijnlandknienetwerk.nl
Zie ook de link naar het abstract van het artikel in de Journal of Surgical Orthopaedic Advances.

Terug naar boven