Als u staar heeft kunt u last hebben van:
- minder zien,
- wazig beeld,
- kleurveranderingen,
- dubbelbeeld of schaduwbeeld met 1 oog,
- last van verblinding bij tegenlicht of schitteringen,
- wisselende of steeds veranderende brilsterkte,
- slechter zien in het donker.
Meestal wordt de staar langzaam erger. Sterkere brillenglazen helpen dan niet meer om goed te kunnen zien. Door de staar gaat u steeds minder goed zien. Dan is een bezoek aan de oogarts nodig.
Staar kan verschillende oorzaken hebben:
- Ouderdom: De ooglens veroudert, zoals de rest van uw lichaam. Hierdoor kan de lens troebel worden.
- Jeugdstaar: Een zeldzame vorm van staar die voorkomt bij jonge mensen.
- Ziekte of medicijngebruik: Bepaalde ziekten (zoals diabetes) en medicijnen (zoals prednison) kunnen staar veroorzaken.
- Oogletsel: Een ongeval aan het oog kan staar veroorzaken.
Staar kan worden behandeld met een operatie. Hierbij vervangt de oogarts de troebele lens door een heldere kunstlens. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving en duurt meestal 20-30 minuten.
Eén of twee ogen behandelen
Het komt regelmatig voor dat in beide ogen de staar tegelijk erger wordt. Dan is er voor beide ogen een staaroperatie nodig. De oogarts vraagt u dan of u deze operaties op 2 verschillende dagen wilt laten doen, of allebei de operaties op één dag.
Bij de staaroperatie wordt uw eigen ooglens vervangen door een kunstlens. Samen met de oogarts bepaalt u op welke brilsterkte u na de operatie wilt uitkomen.
Veel mensen denken dat ze na een staaroperatie geen bril meer nodig zullen hebben. Dat is meestal niet zo. In ongeveer 90% van de gevallen komt de sterkte van de bril ongeveer zo uit als werd voorspeld: binnen een half punt van de sterkte. In 10% van de gevallen is de afwijking groter. Dit kan worden gecorrigeerd met een bril of contactlenzen. Er is dus een kans dat u toch een bril of contactlenzen nodig hebt om goed te kunnen zien. Als u voor de afstand goed kunt zien, dan heeft u wel nog steeds een leesbril nodig.
Speciale lenzen
De gewone kunstlens zoals hierboven is een heel goede lens. Maar er zijn ook speciale lenzen waardoor u veel minder vaak een bril nodig hebt.
Als uw oog hiervoor geschikt is, kunt u een speciale lens krijgen om ook de cilinder en/of leessterkte te corrigeren. Dit hangt natuurlijk ook af van wat u belangrijk vindt om te kunnen zien i.v.m. uw hobby’s en andere dagelijkse bezigheden.
Voor deze speciale lenzen moet u meestal bijbetalen. Uw verzekering vergoedt dit niet. De oogarts zal u bij de afspraak voor de operatie hierover informeren.
Als de operatie klaar is, krijgt u oogzalf in het oog. Ook krijgt u een beschermbril of een kapje op het geopereerde oog. Op de ochtend na de operatie zet u de beschermbril of het oogkapje af. De beschermbril of het oogkapje draagt u de eerste week na de operatie als u gaat slapen. Zo voorkomt u dat u in uw oog wrijft of dat u met uw oog in het kussen drukt. Als het verband eraf is, druppelt u het oog volgens de voorschriften van de oogarts.
U krijgt na de staaroperatie nog een controle-afspraak op de polikliniek Oogheelkunde.
Bij de laatste controle krijgt u vaak ook een briladvies mee als dat nodig is.
drs. C.M. (Casper) van Berkel
Oogarts
drs. E. (Elizabeth) Ganteris - Gerritsen
Oogarts
drs. B.I. (Barbara) Haeseker
Oogarts
dr. N.G.M. (Nanouk) Hermans - Wiemer
Oogarts
drs. R.C.M. (Marit) Maatman
Oogarts
dr. J. (Janna) Minderhoud
Oogarts
drs. B.C. (Baudine) van Noort
Oogarts
dr. M.T.P. (Monica) Odenthal
Oogarts
drs. R. (Ruud) van der Pol
Oogarts
drs. A.J.W. (Anthony) Raijmakers
Oogarts
drs. H. (Helen) van Santbrink - Bakker
Oogarts
drs. G.M. (Gijs) de Veij Mestdagh
Oogarts
drs. F.R. (Florentine) de Vries
Oogarts
drs. V.S.C. (Valentijn) Webers
Oogarts
De kosten van een behandeling worden vrijwel helemaal vergoed. Wij hebben hiervoor afspraken gemaakt met de meeste zorgverzekeraars.
Neem voor de zekerheid altijd contact op met jouw zorgverzekeraar en vraag naar de voorwaarden voor een vergoeding.
Lees meer over prijzen en vergoeding >