Afdelingen & Specialismen
U wordt binnenkort geopereerd. Deze folder geeft u informatie over hoe u de operatie zo gezond mogelijk in kunt gaan.
Het belang van goede voeding
Het is van belang dat uw conditie voor de operatie zo goed mogelijk is. Hieraan kunt u zelf werken, al voordat u naar het ziekenhuis gaat. U kunt uw conditie verbeteren door zo gezond mogelijk te eten en als het enigszins kan voldoende te bewegen. Voeding levert u energie en allerlei belangrijke voedingstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Wanneer u voldoende eet, bouwt u extra reserves op. Hiermee helpt u uw lichaam om er na de operatie weer snel bovenop te komen.
Hoe ontstaat een voedingstekort?
Als uw lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft dan u met uw maaltijden binnenkrijgt, ontstaat een voedingstekort. Dit is niet goed voor uw lichamelijke conditie en weerstand. Een voedingstekort kan ontstaan doordat u (tijdelijk) minder goed eet, maar het kan ook zijn dat uw lichaam door pijn, koorts of als gevolg van de operatie meer voedingsstoffen verbruikt.
Let op uw gewicht
Hoe fitter u bent, des te makkelijker u kunt herstellen van de operatie. Uw gewicht geeft vaak een goede indicatie van uw voedingstoestand en uw conditie. Zomaar afvallen, zonder dat u daar bewust iets voor doet, is geen goed teken. Indien u gewicht verliest, is dat een risico op ondervoeding, waardoor uw weerstand en conditie vermindert. Weeg uzelf daarom regelmatig als u ziek bent of een operatie moet ondergaan, dan valt het u tijdig op als u opeens gewicht verliest. Doe dit bijvoorbeeld een keer per week, op een vaste dag en een vast tijdstip.
Algemeen advies voor een gezonde voeding
- eet gevarieerd
- eet volop groente en fruit
- eet ruimschoots brood, aardappelen of rijst
- eet en/of drink genoeg melkproducten, vlees of vleesvervangers
- drink voldoende
Wat heeft u dagelijks nodig?
In de tabel op de volgende pagina kunt u zien hoeveel voedingsstoffen u nodig heeft, passend bij uw leeftijd.19-50 jaar | 51-70 jaar | Ouder dan 70 jaar | |
Groente | 250 g per dag | 250 g per dag | 250 g per dag |
Fruit | 200 g per dag | 200 g per dag | 200 g per dag |
Brood | man: 6-8 sneetjes 210-280 g per dag vrouw: 4-5 sneetjes 140-175 g per dag | man: 6-7 sneetjes 210-245 g per dag vrouw: 3-4 sneetjes 105-140 g per dag | man: 4-6 sneetjes 140-210 g per dag vrouw: 3-4 sneetjes 105-140 g per dag |
Graanproducten en aardappelen* | 4-5 porties per dag 240-300 g per dag | man: 4 porties per dag 240 g per dag vrouw: 3-4 porties per dag 180-240 g per dag | man: 4 porties per dag 240 g per dag vrouw: 3 porties per dag 180 g per dag |
Vis | 1 keer per week/ 100 gram per week | 1 keer per week/ 100 gram per week | 1 keer per week/ 100 gram per week |
Peulvruchten | 2-3 opscheplepels per week 135 g/week | 2-3 opscheplepels per week 135 g/week | 2-3 opscheplepels per week 135 g/week |
Vlees** | max 500 g per week 100 g per keer | max 500 g per week 100 g per keer | max 500 g per week 100 g per keer |
Ei | 2-3 eieren per week 100-150 g per week | 2-3 eieren per week 100-150 g per week | 2-3 eieren per week 100-150 g per week |
Noten | 25 g per dag | man: 25 g per dag vrouw: 15 g per dag | 15 g per dag |
Melk en melkproducten | 2-3 porties per dag 300-450 g per dag | man: 3 porties per dag 450 g per dag vrouw: 3-4 porties per dag 450/600 g per dag | 4 porties per dag 600 g per dag |
Kaas | 40 g per dag | 40 g per dag | 40 g per dag |
Smeer- en bereidingsvetten | man: 65 g per dag vrouw: 40 g per dag | man: 65 g per dag vrouw: 40 g per dag | man: 55 g per dag vrouw: 35 g per dag |
* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees