Liesbreukcentrum

Liesbreukcentrum

Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis hebben veel ervaring op het gebied van liesbreukchirurgie. Om u nog beter te helpen, werken onze chirurgen uit nauw samen in het Liesbreukcentrum Samen+. Hierdoor heeft u na de operatie minder pijn, herstelt u sneller en heeft u minder kans dat uw klachten terugkomen.

Als u geopereerd moet worden, vindt de kijkoperatie vrijwel altijd plaats in het Liesbreukcentrum in Alrijne Alphen aan den Rijn. Complexere operaties vinden plaats in Alrijne Leiderdorp of het Groene Hart Ziekenhuis.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een bult van uw buikvlies door uw buikwand. Deze bult zit ter hoogte van uw lies. De breuk ziet eruit als een zwelling. De zwakke plek kan aangeboren zijn, of hij is ontstaan door uitrekking van de buikwand. Dit uitrekken kan komen door het ouder worden, bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten en vaak zwaar tillen. Het is mogelijk dat er in de uitstulping van het buikvlies - de breukzak - een gedeelte van de buikinhoud zit. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, bij persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven.

Er zijn twee manieren om een liesbreuk te herstellen: de zogenaamde open (klassieke) operatie of een kijkoperatie.

Terug naar boven