De KNO-artsen van Alrijne onderzoeken en behandelen klachten aan de keel, neus en neusbijholten, oren, hals, speekselklieren en de slokdarm. Ook duizeligheidklachten, allergieën van de bovenste luchtwegen, snurkproblemen, stemklachten en cosmetische afwijkingen aan de neus en oren behoren tot het werkterrein. Bovendien verwijderen onze KNO-artsen huidtumoren uit het gezicht en herstellen ze de huid na deze verwijdering.
Alle KNO-artsen oefenen het specialisme in volle omvang uit. Daarnaast heeft iedere arts nog enkele aandachtsgebieden waarin hij of zij zich verder heeft bekwaamd. De afdeling KNO heeft een opleidingsbevoegdheid en mag artsen opleiden tot KNO-arts.
De KNO-artsen van Alrijne werken nauw samen met andere afdelingen binnen Alrijne, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en diverse zorgverleners in de regio zoals een audiologisch centrum en logopedist.
Nieuwe patiënten
U kunt voor het maken van een afspraak telefonisch contact opnemen met het Afsprakenbureau, telefoonnummer 071 517 8420 (alleen voor nieuwe patiënten).
U kunt bij het Afsprakenbureau terecht voor het maken van een nieuwe afspraak of het verzetten van een afspraak. Het Afsprakenbureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Herhaalafspraken
Maak online uw afspraak met uw verwijsnummer (alleen voor bestaande patiënten). Dit nummer staat vetgedrukt boven aan uw verwijsbrief en begint met de letters ZD gevolgd door acht cijfers.
Voor medische vragen of recepten belt u de polikliniek KNO.
De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en 13:30 - 15:30 uur.
Polikliniek KNO Leiden
Telefoon: |
071 582 8051 |
---|---|
Routenummer: |
17 |
Polikliniek KNO Leiderdorp
Telefoon: |
071 582 8051 |
---|---|
Routenummer: |
19 |
Polikliniek KNO Alphen aan den Rijn
Telefoon: |
071 582 8051 |
---|---|
Routenummer: |
44/46 |
- Aanpassen van hoortoestellen
- Allergie
- BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)
- Brok in de keel
- Duizeligheid
- Evenwichtsonderzoek
- Immunotherapie met Acarizax
- Immunotherapie met Grazax
- Kijkonderzoek van het strottenhoofd en de stembanden (laryngoscopie)
- Meatusplastiek, wijder maken van de gehoorgang
- Neusamandel verwijderen bij kinderen
- Neusamandel verwijderen en plaatsen trommelvliesbuisjes
- Neusbijholtenoperatie (FESS)
- Neusbijholteoperaties, nabehandelingsvoorschrift
- Neusbloeding
- Neuscorrectie, operatieve
- Neusdouches
- Neusschelpverkleining
- Onderkaakspeekselklier, operatie van de
- Oorschelpcorrectie bij kinderen
- Oorspeekselklier, operatie van de
- Oorsuizen
- Operatie van een laterale halscyste
- Operatie van een mediane halscyste
- Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid (PPPD)
- Slaapcentrum
- Slaapscopie (snurkscopie)
- Slaaponderzoek, polygrafie
- Snurken
- Spraak-, stem- en taalstoornissen bij kinderen
- Tom gaat een dagje naar het ziekenhuis (KNO)
- Trommelvliesbuisjes (kind)
- Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen
- Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen
- Vestibulaire migraine - Duizeligheid met kenmerken van migraine
- Ziekte van Ménière
dr. R.F. (Robert) Andre
KNO arts
dr. M.E. (Marjolein) Cornet
KNO arts
drs. T.J. (Thijs) van Hees
KNO arts
dr. M.A. (Annerie) van der Jagt
KNO arts
dr. T. (Tjouwke) van Kalkeren
KNO arts
dr. M.C. (Maarten) Kleijwegt
KNO arts
dr. R.A.L. (Remi) Schoop
KNO arts
drs. A.W. (Anne) Wendrich
KNO arts
dr. M.A.M. (Maarten) Wildeman
KNO arts
T.W. (Thea) Esveldt-Hoving
Physician Assistant
S. (Santa) Upeniece
Physician assistant
drs. F.M (Floris) van Laar
KNO arts
drs. N.P. de Boer
KNO arts in opleiding
drs. J.H.C. (Juliëtta) Schuering
KNO arts in opleiding
In een enkel geval krijgt uw kind na de operatie een “loopoor”. Een loopoor is het uitstromen van groen of geel vocht uit één of beide oren. Heel vaak ruikt het vocht ook vies. In het algemeen is dit een teken dat er een ontsteking zit in het middenoor. Dit kan komen doordat er vuil water via het buisje in het middenoor terecht is gekomen.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven. U doet dan drie keer per dag drie druppels in het loopoor. Uw kind kan dan het beste enige tijd op het gezonde oor blijven liggen, zodat de druppels goed in het oor komen. Neem contact op met de polikliniek KNO als het loopoor langer dan drie dagen duurt. Ook bij een van de volgende symptomen kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek:
- Koorts hoger dan 38,5 graden
- Een dik rood oor
- Een afstaand oor
Sommige kinderen geven aan dat ze pijn hebben na het druppelen. Wanneer dit ernstig is, kunt u de druppels vervangen door druppels die geen pijn geven. Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels. Meld het op tijd als een loopoor te lang duurt. Wanneer de ontsteking te heftig wordt, kan het de stroom van ontstekingsvocht het trommelvliesbuisje meenemen. Hierna kan het noodzakelijk zijn om opnieuw een buisje te plaatsen.
Zie alle vragen van KNOOm iedere vorm van aansprakelijkheid uit te sluiten, meldt elke fabrikant van oordruppels dat oordruppels niet kunnen worden gebruikt wanneer er een gaatje of een trommelvliesbuisje in het trommelvlies zit. In de praktijk zijn echter nauwelijks problemen gezien na het geven van oordruppels aan kinderen met trommelvliesbuisjes.
Bedenkt u zich dat het niet behandelen van een oorontsteking ernstige gevolgen kan hebben voor het gehoor van uw kind. U kunt dus beter wel druppelen. U moet over het algemeen 7 tot 10 dagen druppelen. Wanneer de ontsteking dan nog niet over is, komt u opnieuw met uw kind langs op de KNO-poli.
Zie alle vragen van KNODe eerste twee weken mag uw kind niet zwemmen. Na die twee weken mag uw kind alles weer doen, zwemmen is dan ook weer toegestaan. Zwemmen kan in het algemeen zonder bescherming van de oren. Het is echter niet verstandig om uw kind onder water te laten zwemmen of te laten duiken. Bij regelmatig optredende oorklachten na het zwemmen (pijn, infectie) is het verstandig om oordopjes te gebruiken. Deze kunt u laten aanmeten op bij een hoortoestellenwinkel (audicien) of op de polikliniek KNO in Leiden. Mocht uw kind ondanks het gebruik van de oordoppen toch een loopoor krijgen, dan kan uw kind naast de oordoppen ook nog een badmuts dragen.
Zie alle vragen van KNOStaat uw vraag er niet tussen?
Wij werken intensief samen met andere (zorg)partners in de regio en diverse afdelingen binnen het eigen ziekenhuis, om de beste zorg te bieden die bij u past. Hieronder vindt u een overzicht van al deze samenwerkingen.
Down Centrum Nederland (DCN) locatie West Nederland
DCN locatie West is een samenwerkingsverband tussen de Downpoliklinieken van het VUmc in Amsterdam en van Alrijne in Leiderdorp. Het DCN locatie West Nederland is hét expertisecentrum voor onderzoek en patiëntenzorg voor kinderen (van 0 tot 18 jaar) met het Downsyndroom.
Moeder- en Kindcentrum
Om (aanstaande) moeders en kinderen de beste zorg te geven, werken de afdelingen Gynaecologie & Verloskunde en Kindergeneeskunde nauw samen in het Moeder- en Kindcentrum in Alrijne in Leiderdorp. Op onze kinderwebsite kunnen de kinderen lezen hoe het in het ziekenhuis gaat, wie er werken en wat ze er kunnen doen. Ook ouders kunnen op deze site terecht.
Longziekten
Voor onderzoek naar en behandeling van Obstructief Slaapapneu werken ons KNO-artsen nauw samen met de artsen van de afdeling Longziekten.
Fysiotherapie
Voor de behandeling van duizeligheid werken ons KNO-artsen nauw samen met de fysiotherapeuten van Alrijne en FYSIO-EXPERTS en De Singel Fysiotherapie in de regio.
Logopedie
Wanneer er ondersteuning op gebied van communicatie nodig is, werken onze KNO-artsen samen met de logopedisten. De logopedisten richten zich op de communicatie (stem, spraak en taal) en het eten en drinken.
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
De KNO-artsen van Alrijne werken nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) voor patiënten met kanker en de opleiding van arts-assistenten en Co-assistenten. Bovendien opereren onze KNO-artsen kinderen die onder behandeling zijn van het LUMC. Het gaat dan om het verwijderen van neus- of keelamandelen en het plaatsen van trommelvliesbuisjes.
Centrum Audiologie en Hoorimplantaten
Het Centrum Audiologie en Hoorimplantaten in het LUMC is een regionaal centrum dat zich bezighoudt met slechthorendheid en spraak- en taalproblematiek in zeer ruime zin. Het centrum onderzoekt het horen, geeft adviezen en verleent audiologische hulp in diverse vormen.
Audiciens
Alrijne werkt samen met diverse audiciens in de regio, waaronder Van Mossel Hoortoestellen en Hoorstudio Strating.
Stichting Eardrop
De medische teams van Eardrop bestaan uit KNO-artsen, KNO-artsen in opleiding en anesthesiologen uit heel Nederland. Zij richten zich op vroegtijdige ziektebeeld-herkenning, opereren en opleiden, in Kenia en Ethiopië.
Opleidingskliniek KNO
De opleiding Keel-, Neus- en Oorheelkunde van Alrijne heeft in 2017 zes artsen opgeleid. In 2017 hebben wij als eerste opleidingskliniek in Nederland de erkenning gekregen voor de differentiatie (een extra verdieping in de opleiding) in de neusbijholten.
Nieuws
- Start pilot digitale afspraakherinnering - 20 aug. 2019
- Pilot online afspraken maken KNO en Dermatologie - 26 apr. 2019
Blogs
- Hoe luid is veilig voor je oren? - 2 mrt. 2018