Zoek op letter of gebruik de zoekbalk

A

 • Anesthesiologie

  De anesthesiologen van Alrijne zorgen voor verschillende vormen van anesthesie (verdoving) en intensieve zorg rondom de operatie. Tijdens de operatie en daarna waken zij over uw veiligheid en zorgen ervoor dat u geen pijn heeft.

 • Apotheek van Alrijne

  De apothekers en apotheekmedewerkers van Apotheek van Alrijne zorgen er samen met de artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis voor dat u als patiënt op de juiste tijd het juiste geneesmiddel krijgt toegediend.

B

 • Bekkenbodem

  Het bekkenbodemcentrum kan u helpen als u last heeft van uw bekkenbodem. U kunt bijvoorbeeld uw plas of uw ontlasting niet ophouden. Of u heeft last van verzakkingsklachten. De bekkenbodem is een gebied dat door veel verschillende specialisten wordt onderzocht en behandeld. Veel van uw klachten kunnen wij goed behandelen.

C

 • Cardiologie

  Bij de afdeling Cardiologie van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek, zorg en behandeling van alle aandoeningen die te maken hebben met de werking van het hart en de bloedvaten. Dat kan poliklinisch, in dagbehandeling of tijdens ziekenhuisopname.

 • Chirurgie

  Op de afdeling Algemene chirurgie van Alrijne kunt u terecht voor algemene chirurgische ingrepen (operaties), zoals een galblaasoperatie, liesbreukoperatie en een operatie aan uw blinde darm. Uw huisarts of een arts van ons ziekenhuis kan u naar ons doorverwijzen.

D

 • Darmchirurgie

  Bij onze darmchirurgen kunt u terecht voor operaties aan de organen van het spijverteringsstelsel, zoals uw darmen en galblaas. Zij zijn gespecialiseerd in kijkoperaties en in het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker.

 • Darmkanker

  Voor darmkankerzorg werken we met meerdere afdelingen en specialismen nauw samen binnen ons ziekenhuis en daarbuiten, met partnerziekenhuizen. Een gespecialiseerd behandelteam van maag-darm-leverartsen, darmchirurgen, verpleegkundigen, radiologen, pathologen en internist-oncologen zorgen voor een optimale behandeling ‘op maat’ voor elke patiënt.

 • Dermatologie

  Bij de afdeling Dermatologie van Alrijne kunt u terecht voor de diagnose, zorg en behandeling van alle aandoeningen van de huid, nagels en haren. Wij hebben ook een centrum voor mensen met spataderen.

 • Diabetes

  Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een van meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Als u suikerziekte heeft, heeft dit grote gevolgen voor uw leven. Bij de afdeling Diabetes van Alrijne kunt u terecht voor de behandeling en begeleiding van suikerziekte.

 • Dialyse

  De Dialyseafdeling van Alrijne biedt patiënten met een nierziekte alle vormen van nierfunctievervangende behandelingen. We bieden onder andere hemodialyse in het ziekenhuis of bij u thuis en peritoneaaldialyse (buikspoeling) bij u thuis aan.

 • Diëtetiek

  Op de afdeling diëtetiek van Alrijne werken diëtisten. Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en voedingspatronen, en houdt zich bezig met de samenstelling en berekening van diëten. Een dieet is een aanpassing in het eet- en voedingspatroon, dat om medische redenen wordt voorgeschreven. De diëtist geeft voorlichting en advies over diëten en helpt u om het dieet in te passen in uw dagelijks leven.

 • Downcentrum Leiderdorp

E

 • Endoscopie afdeling

  Op de Endoscopie afdeling zoeken we met speciale apparatuur naar de oorzaak van uw klachten. Met een kijkonderzoek kijken we binnenin het maagdarmkanaal en in de luchtwegen, zowel voor diagnostiek als behandeling. Met functieonderzoeken testen we de werking van de organen.

 • Ergotherapie

  Ergotherapie is paramedische zorg, net zoals fysiotherapie, logopedie en diëtetiek. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die bijvoorbeeld te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. 

F

 • Fysiotherapie

  In Alrijne kunt u terecht voor verschillende vormen van fysiotherapie. De fysiotherapeut begeleidt en adviseert u bij stoornissen en beperkingen in de houding en het bewegen.

G

 • Geestelijke verzorging

  Een opname in het ziekenhuis is vaak een ingrijpende ervaring. Het kan gevoelens en vragen oproepen die u diep raken. Waarom overkomt mij dit? Hoe ga ik hiermee om? Wat is voor mij nu belangrijk? Vaak helpt het dan om je hart te luchten en een gesprek te voeren met iemand. Een geestelijk verzorger is zo iemand.  

 • Gipskamer

  Op de Gipskamer van Alrijne kunt u terecht voor de behandeling van breuken en ander letsel aan uw steun- en bewegingsapparaat, zoals botbreuken en letsels van gewrichtsbanden en pezen. Onze gipsverbandmeesters gebruiken hierbij een licht gips van kunststof.

 • Gynaecologie/Verloskunde

  De afdeling Gynaecologie/Verloskunde van Alrijne biedt medische zorg voor vrouwen. U kunt bij ons terecht voor de behandeling van aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen, seksuologie en vruchtbaarheidsonderzoek. Daarnaast begeleiden onze gynaecologen (complexe) zwangerschappen op de polikliniek en bevallingen in het Moeder- en Kindcentrum.

H

 • Hand-en Polscentrum

  Het Hand- en Polscentrum van Alrijne is gespecialiseerd in het behandelen van (complexe) klachten aan uw handen of polsen. Zo behandelen wij in ons centrum onder meer mensen met triggerfingers, buigpeesletsel, artrose en carpale tunnel syndroom. Ook voor blessures en letsel als gevolg van een ongeval kunt u bij onze specialisten terecht. Binnen het Hand- en Polscentrum werken verschillende disciplines nauw samen. U kunt terecht in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.

I

 • Infectiepreventie

  Als het gaat om kwaliteit, veiligheid en hygiëne willen we voldoen aan de hoogste eisen. Daar besteden we veel aandacht aan. Zo doen we er alles aan om de overdracht van infectieziekten te voorkomen. Daarom werken we volgens strenge regels en zorgen we dat we infecties snel opsporen.

 • Intensive Care

  Op de Intensive Care (IC) van Alrijne in Leiderdorp worden patiënten behandeld met levensbedreigende aandoeningen. Deze patiënten krijgen intensieve bewaking, behandeling en zorg door een gespecialiseerd behandelteam en met behulp van speciale medische apparatuur.

 • Interne Geneeskunde

  Bij de afdeling Interne Geneeskunde van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van ziekteprocessen die samenhangen met de inwendige organen en orgaansystemen. Onze artsen zijn algemeen internist en daarnaast gespecialiseerd in een of meer deelgebieden. Wilt u meer informatie over Maag-, Darm-, Leverziekten, dan verwijzen wij u naar de pagina Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL).

K

 • Keel-, Neus- en Oorheelkunde

  Op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) in Alrijne kunt u terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding van aandoeningen in het hoofd- en halsgebied.

 • Kind en Jeugd

  Op de afdeling Kind en Jeugd van Alrijne staan het kind en het gezin centraal. Wij richten ons op kinderen van 0 tot 18 jaar. Ook bieden wij zorg aan voor pasgeborenen en begeleiden wij ouders. 

L

 • Laboratorium

  In het laboratorium (Atalmedial) onderzoeken we uw bloed, urine, ontlasting en andere lichaamsmaterialen op verzoek van uw huisarts, medisch specialist of verloskundige. Met onderzoek stellen we de oorzaak en het verloop van uw klachten vast en volgen we het resultaat van uw behandeling of therapie. 

 • Logopedie

  Logopedie is een paramedisch beroep dat zich richt op de communicatie (stem, spraak en taal) en het eten en drinken. Door verschillende oorzaken kan er sprake zijn van klachten van het spreken, het begrijpen van gesproken taal, het lezen, het schrijven en/of het slikken.

 • Longziekten

  Op de afdeling Longziekten van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen aan longen en luchtwegen, zoals benauwdheidsklachten, hoest, pijn op de borst en allergieproblemen. Ook als een röntgenfoto afwijkingen in uw longen laat zien komt u bij ons.

M

 • Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL)

  Bij de afdeling Maag-, Darm-, Leverziekten (MDL) van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen van de spijsverteringsorganen. Ook onderzoek ter voorkoming van kanker behoort tot het werkterrein van deze afdeling. De medische en verpleegkundige zorg vindt poliklinisch, in dagbehandeling of tijdens ziekenhuisopname plaats.

 • Mammapolikliniek (borstkanker)

  Wanneer het vermoeden bestaat dat u borstkanker heeft, kunt u in Alrijne terecht voor een totaalpakket aan borstkankerzorg. Na een verwijzing door uw (huis)arts of als vervolg op het bevolkingsonderzoek borstkanker, kunt u vaak nog op dezelfde dag terecht voor onderzoek op de afdeling Radiologie. Als het nodig is wordt onderzoek gedaan. U komt voor de uitslagen na 48 uur terug op de Mammapoli, als de verschillende artsen u hebben besproken.  

 • Medische Fotografie

  Medische fotografie is een afdeling die voor veel specialisten binnen Alrijne werkt. Specialisten sturen patiënten door naar de medisch fotograaf als zij bepaalde afwijkingen vast willen leggen en willen vergelijken bij voor en na behandeling.

 • Medische Microbiologie

  Het laboratorium Medische Microbiologie (Eurofins) onderzoekt patiëntenmateriaal op de aanwezigheid van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

 • Medische Psychologie

  De afdeling Medische Psychologie biedt zorg aan patiënten met psychische klachten bij een lichamelijke ziekte. Een arts in het ziekenhuis verwijst een patiënt naar een psycholoog. Daarna volgt er een afspraak op onze polikliniek. Onze psychologen kunnen ook tijdens een ziekenhuisopname bij een patiënt langskomen.

 • Moeder- en Kindcentrum

 • Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

  Op de afdeling Mondziekten, kaak- een aangezichtschirurgie van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen en afwijkingen aan uw mond, kaak en aangezicht. Uw huisarts, tandarts, orthodontist of uw arts uit ons ziekenhuis kunnen u naar ons doorverwijzen.

 • MS-centrum

N

 • Neurochirurgie

  Op de afdeling Neurochirurgie van Alrijne kunt u terecht voor behandeling van aandoeningen aan de wervelkolom en het zenuwstelsel, zoals een hernia en het carpaaltunnelsyndroom. Onze neurochirurgen werken ook in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

 • Neurologie

  Op de afdeling Neurologie van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van ziekten die te maken hebben met het zenuwstelsel en de spieren, zoals bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor, hoofdpijn, dementie, multiple sclerose, spierziekten, carpaaltunnelsyndroom en de ziekte van Parkinson.

 • Neurologische revalidatie

  Na een opname in het ziekenhuis zijn alledaagse dingen soms niet meer zo vanzelfsprekend. Vaak is een revalidatieprogramma nodig om zo goed mogelijk te herstellen. In Alrijne is de revalidatie op verschillende manieren geregeld. Als thuis herstellen niet lukt, kunt u terecht bij Alrijne Revalidatie in Leiden of Alphen aan den Rijn. U kunt bij ons revalideren na bijvoorbeeld een operatie, ziekte of ongeval. Revalidatie na een beroerte kan ook, op onze neurologische revalidatieafdeling in Leiden. Een specialistisch revalidatieteam staat klaar om samen met u actief aan de slag te gaan.

 • Nucleaire Geneeskunde

  Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling met radioactieve stoffen en röntgenstraling. Met deze stoffen kunnen we de ligging, grootte en werking van organen met apparatuur (gammacamera of PET scanner) vastleggen. Wij zorgen er altijd voor dat de dosis van de straling, die de stoffen uitzenden, zo laag mogelijk is. U vindt de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Leiderdorp.

O

 • Oncologie

  Als u kanker heeft, kunt u op de afdeling Oncologie van Alrijne terecht voor professionele, persoonlijke zorg dichtbij huis. Alle betrokken artsen en verpleegkundigen doen hun uiterste best om u en uw familie zo goed mogelijk te helpen in deze tijd.

 • Oncologische Chirurgie

  De oncologisch chirurgen van Alrijne behandelen patiënten met borst- en darmkanker. Persoonlijke aandacht staat hierbij hoog in het vaandel. Alle betrokken artsen en verpleegkundigen doen hun uiterste best om u en uw familie zo goed mogelijk te helpen in deze tijd.

 • Oogheelkunde

  Bij de afdeling Oogheelkunde van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen aan uw ogen. U kunt hierbij denken aan staar, netvliesveroudering (maculadegeneratie), hoge oogboldruk, oogafwijkingen door suikerziekte, scheelzien, afwijkingen van de oogleden en droge en tranende ogen.

 • Orgaan- en weefseldonatie

  Heeft u al met het registratieformulier aangegeven of u donor wilt zijn? Deze gegevens worden opgeslagen in een landelijk register. Alrijne respecteert de wens van patiënten als zij hun organen en weefsels voor donatie af willen staan. De arts raadpleegt het landelijk register en deelt de uitkomst mee aan de familie. Indien van toepassing legt de arts de vraag om donatie aan de familie voor.

 • Orthopedie

  Op de afdeling Orthopedie van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen aan uw botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Het verminderen van pijn en het verbeteren van de functie van bijvoorbeeld uw schouder, knie, heup of rug is ons doel.

 • Orthoptie

  Orthoptie betekent letterlijk 'de leer van het recht kijken'. Een goede samenwerking tussen de ogen is een basis voor een rechte oogstand. Door verstoring in de ontwikkeling kunnen afwijkingen ontstaan als scheelzien, lui oog of dubbelzien. Met een verwijzing kunt u terecht bij de orthoptisten in Alrijne in Leiden, Leiderdorp of Alphen aan den Rijn. Orthoptie is een specialisme binnen de afdeling Oogheelkunde.

 • Ouderengeneeskunde

  Op de afdeling Ouderengeneeskunde van Alrijne kunt u terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding van ziekten die te maken hebben met het ouder worden. Uw zelfstandigheid en kwaliteit van leven staan hierbij hoog in het vaandel.

P

 • Palliatieve zorg

  Palliatieve zorg omvat alle zorg die verleend wordt aan patiënten, die ongeneeslijk ziek zijn. Bijvoorbeeld patiënten met kanker, COPD, hartfalen, nieraandoeningen, dementie of na een beroerte. Het doel van palliatieve zorg is het behouden en indien mogelijk, verbeteren van de kwaliteit van leven voor u en uw naasten.

 • Pathologie

  Op de afdeling Pathologie van Alrijne worden diagnoses gesteld door weefsels en cellen te onderzoeken. Dit wordt gedaan op aanvraag van een huisarts of medisch specialist. Het materiaal wordt verkregen bij een operatie, een scopie (kijkoperatie), een punctie of ander inwendig onderzoek.

 • Pijnbehandelcentrum

  Bij het Pijnbehandelcentrum van Alrijne kunt u terecht voor de behandeling van verschillende soorten pijn. Het centrum beschikt over een breed scala aan moderne technieken van pijnbestrijding en is het expertisecentrum voor neuromodulatie (ook wel ruggenmergstimulatie genoemd).

 • Plastische Chirurgie

  Bij de afdeling Plastische Chirurgie van Alrijne kunt u terecht voor diverse plastisch-chirurgische behandelingen, zoals ooglidcorrecties, borstreconstructies en het verwijderen van moedervlekken. Ook zijn wij gespecialiseerd in hand- en polsaandoeningen. Voor een eerste intake en/of behandeling heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

 • Psychiatrie

  Patiënten die in het ziekenhuis verblijven kunnen te maken krijgen met medewerkers van de psychiatrische dienst. Dit kan zijn omdat uw klachten een gevolg zijn van een probleem in de hersenen of dat er psychische problemen zijn die het gevolg kunnen zijn van uw verblijf in het ziekenhuis, de ziekte waarvoor u opgenomen bent of anderszins. Psychiatrie houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van psychiatrische klachten.

R

 • Radiologie

  Op de afdeling Radiologie van Alrijne kunt u terecht voor onderzoeken en behandelingen met beeldvormende technieken, zoals röntgenonderzoek, CT-onderzoek, MRI-onderzoek, onderzoek van de bloedvaten (angiografie), röntgenfoto van de borst (mammografie), echografisch onderzoek en doorlichting. Uw huisarts of een medisch specialist uit het ziekenhuis kan u naar ons doorverwijzen.

 • Reumatologie

  Op de afdeling Reumatologie in Alrijne kunt u terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding van reumatische aandoeningen, zoals zoals reumatoïde artritis, artrose, en jicht. U kunt naar het spreekuur in Alrijne in Alphen aan den Rijn. Voor eventueel verder onderzoek, behandeling en begeleiding werken wij nauw samen met het LUMC.

 • Revalidatie

  Na een opname in het ziekenhuis zijn alledaagse dingen soms niet meer zo vanzelfsprekend. Vaak is een revalidatieprogramma nodig om zo goed mogelijk te herstellen. In Alrijne is de revalidatie op verschillende manieren geregeld. Als thuis herstellen niet lukt, kunt u terecht op de revalidatieafdeling in Leiden of Alphen aan den Rijn. U kunt bij ons revalideren na bijvoorbeeld een operatie, ziekte of ongeval. Revalidatie na een beroerte kan ook, op onze neurologische revalidatieafdeling in Leiden. Een specialistisch revalidatieteam staat klaar om samen met u actief aan de slag te gaan.

S

 • Schildklieraandoeningen

  Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts in verband met schildklierklachten, kunt u in Alrijne terecht voor een totaalpakket aan zorg. Na verwijzing door uw (huis)arts of als vervolg op het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u snel terecht op de mammapolikliniek en u heeft binnen één dag de voorlopige uitslag.

 • Spatadercentrum

 • Spoedeisende Hulp / Spoedpost

  Voor acute medische zorg kunt u 24/7 terecht bij de Spoedpost van Alrijne in Leiderdorp, na doorverwijzing van de huisarts(enpost) of via de ambulance. De Spoedpost is gelegen aan de Simon Smitweg 1 in Leiderdorp. Dit is aan de achterzijde van het ziekenhuis; u parkeert op parkeerterrein P1 aan de voorzijde en volgt routenummer 88.

 • Sportgeneeskunde

  Op de afdeling Sportgeneeskunde in Alrijne kunt u terecht voor het behandelen en voorkomen van klachten en problemen die ontstaan bij sporten en bewegen.

T

 • Traumachirurgie

  Op de afdeling Traumachirurgie van Alrijne kunt u terecht als u na een groot of klein ongeval behandeld moet worden aan een letsel of de complicaties hiervan. Onze traumachirurgen voeren zowel acute als minder acute ingrepen uit, waarvan veelal letsel of klachten aan uw bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten).

U

 • Urologie

  De afdeling Urologie van Alrijne biedt medische zorg voor mannen en vrouwen. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van aandoeningen van de urinewegen (nieren, urineleiders, blaas, urinebuis) en van de geslachtsorganen van de man (penis, scrotum, prostaat).

V

 • Vaatchirurgie

  Als u klachten heeft die te maken hebben met uw bloedvaten, dan kunt u op de afdeling Vaatchirurgie van Alrijne terecht voor onderzoek en behandeling. Wij streven ernaar om binnen een dag alle onderzoeken te doen en samen met u een behandelplan op te stellen.

W

 • Wondcentrum

  Het Wondcentrum van Alrijne in Leiderdorp is een expertise- en behandelcentrum voor wondzorg. Ons centrum is uniek in Nederland door onze multidisciplinaire aanpak. U kunt bij ons terecht voor behandelingen bij acute, chronische en complexe wondproblemen.

Terug naar boven