In de HARR zijn op bestuurlijk niveau vertegenwoordigd: Coöperatie de LIMES, HAP de LIMES, Rijn & Duin en Alrijne Ziekenhuis.
Ronde tafels
Namens de huisartsen uit onze regio organiseert de HARR ronde tafelgesprekken om oplossingen te verkennen voor de meest voorkomende knelpunten in de samenwerking. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de ronde tafels.
Vragen en meer informatie
Heeft u vragen of ideeën voor de HARR-agenda over optimaliseren van de samenwerking tussen de verwijzers en het ziekenhuis? Neem dan contact op met Ineke Kolijn via ikolijn@alrijne.nl of met een van de huisartsenkoepels waarbij u bent aangesloten.
Op de hoogte blijven van de uitkomsten van het HARR-overleg? Meld u dan aan voor onze maandelijkse verwijzersnieuwsbrief via ikolijn@alrijne.nl.
Ronde tafels: knelpunten oplossen
Afgelopen maanden zijn er vanuit de HARR, individuele huisartsen, hagro’s en Alrijne Ziekenhuis negatieve signalen naar voren gekomen over de samenwerking tussen de huisartsen en het ziekenhuis. Deze signalen zijn deels inherent aan oplopende tekorten op de arbeidsmarkt, de Corona pandemie, de toenemende zorgvraag en de daarmee samenhangende toename van de wachtlijsten. Er gaat natuurlijk ook heel veel heel goed in de samenwerking, maar toch is het belangrijk bij deze signalen stil te staan. Ze verdienen onze oprechte aandacht gezien het belang van een goede verstandhouding tussen de huisartsen en het ziekenhuis en het werkplezier van iedereen bij een blijvend goede samenwerking op termijn.
Gezamenlijke oplossingen
In overleg met alle betrokkenen van de HARR organiseren we daarom de komende periode ronde tafelgesprekken met huisartsen en medisch specialisten (vanuit Alrijne en vanuit het LUMC) met als doel gezamenlijke oplossingen uit te werken voor:
- optimaliseren van de verwijsstroom; waaronder het verminderen van de administratieve ballast van het terug moeten verwijzen naar de huisarts als er een ander medisch specialisme nodig is voor de behandeling van de klacht. Daar lopen de vele regels vanuit de zorgverzekeringswet en het beleid van de verzekeraars ons “voor de voeten”, maar als wij gezamenlijk optrekken moet dat op te lossen zijn.
- afstemming van zorgtaken; waaronder gezamenlijke afspraken voor veel voorkomende zorgpaden. Dit zijn afspraken over waar de een stopt met de behandeling en een ander het oppakt en wat beleid is qua verdeling van taken zolang iemand op de wachtlijst staat.
- We gaan onderzoeken op welke punten huisartsen de meeste hinder ondervinden van oplopende wachtlijsten (leidend tot meer vragen aan de huisarts) en van niet afgestemde overdracht van zorgtaken (bijv. herhaling van labonderzoek). Na de inventarisatie maken we gerichte afspraken voor belangrijke, veel voorkomende zorgpaden. Dit zijn afspraken over waar de een stopt met de behandeling en de ander het oppakt en wat beleid is qua verdeling van taken zolang iemand op de wachtlijst staat.
- We gaan onderzoeken welke initiatieven we samen kunnen ondernemen om in de krappe arbeidsmarkt medewerkers voor de zorg te behouden.
- In 2023 gaan we een meerdaagse bijeenkomst organiseren voor huisartsen en medisch specialisten van Alrijne. Hierover volgt spoedig meer informatie.
Verder is in de HARR gesproken over:
- de digitale koppelingen en de voortgang daarin. Zie ook hierboven voor nieuwe koppelingen die recent zijn gerealiseerd.
- De wens om teleconsultatie op naam aan te kunnen vragen. Dat is een gedeelde wens. De leverancier kan dit helaas op dit moment nog niet leveren.
Namens de huisartsen uit onze regio organiseert de HARR ronde tafelgesprekken om oplossingen te verkennen voor de meest voorkomende knelpunten in de samenwerking. Aan deze tafel neemt een afvaardiging van medisch specialisten en huisartsen deel vanuit Coöperatie de Limes, Rijn & Duin, LUMC en Alrijne.
Via de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de uitkomsten. U vindt hier eerdere nieuwsberichten: