Vóór een geplande operatie bezoekt u het ziekenhuis voor een pre-operatief spreekuur. Hier bespreekt u uw medicatieoverzicht, de verdoving en wordt uw gezondheid gecontroleerd. Op de dag van uw operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan zijn voor een dagopname of voor meerdere dagen/nachten. Vlak voor de operatie gaat u naar de zogenaamde holding. Dit is een kamer waar de laatste voorbereidingen voor de operatie worden getroffen. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u voldoende wakker bent en u heeft alle controles goed doorlopen, brengen wij u terug naar de verpleegafdeling.
Als u naar een zorgverlener gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u vaak meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af.
3 goede vragen
Het is belangrijk om samen met uw zorgverlener deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past.
De 3 goede vragen zijn:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
Onze artsen kennen deze 3 vragen en nemen ze graag met u door als u een keuze moet maken over uw behandeling.
Tips
- Sommige mensen vinden het prettig iemand mee te nemen naar een gesprek. Dit raden wij van harte aan: twee horen meer dan één.
- Voorafgaand aan de behandeling kunt u vast nadenken over wat u wilt bespreken met de zorgverlener en welke vragen u heeft. Ook kunt u nadenken wat voor u belangrijk is in een behandeling. Spreek dit ook uit tijdens het gesprek met uw zorgverlener.
- Als u al onderzoeken heeft ondergaan in ons ziekenhuis, kunt u in de meeste gevallen de uitslagen inzien zodra deze bekend zijn via mijn.alrijne.nl. Als u de uitslag van het onderzoek voor uw gesprek met de arts weet, kunt u op een andere manier het gesprek in gaan. Meer informatie over MijnAlrijne >
U ondergaat binnenkort een operatie. Om de operatie en uw verblijf in het ziekenhuis goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u en wij goed voorbereid zijn. Om die reden komt u langs in het ziekenhuis voor een pre-operatief spreekuur. Hier wordt uw medicatie en narcose (verdoving) besproken. In sommige gevallen is ook bloedonderzoek, een röntgenfoto of hartfilmpje nodig.
Alrijne Leiden
Het pre-operatief spreekuur in Leiden vindt plaats op het Opnameplein (route 64).
Alrijne Leiderdorp/Alphen aan den Rijn
Het pre-operatief spreekuur in Leiderdorp vindt plaats op het Opnameplein (route 29) voor patiënten Orthopedie. Dit breiden we later uit voor meer specialismen.
Het pre-operatief onderzoek vindt in Leiderdorp (route 203) en Alphen aan den Rijn (route 50) plaats op de polikliniek Anesthesiologie. Vóór dit gesprek heeft u een gesprek over medicatie met de apothekersassistent bij het servicepunt van de apotheek.
Wat neemt u mee naar het spreekuur?
- Een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek;
- Uw legitimatiebewijs en zorgverzekeringspas;
- De ingevulde vragenlijst (tenzij deze digitaal is ingevuld);
- Naam en telefoonnummer van uw contactpersoon;
- Indien gewenst: een lijst met vragen die u wilt stellen.
Nuchter zijn (niet nuchter – dan geen operatie!)
Tijdens de verdoving vallen de hoest- en slikreflex weg, waardoor het gevaar bestaat dat maaginhoud in de longen komt, wat ernstige complicaties kan veroorzaken. Het is niet wenselijk als u tijdens en na de operatie moet braken. Om die reden moet de maag tijdens de operatie leeg zijn. Als u geopereerd wordt:
- Dan mag u na 0.00 uur de avond voor de operatie niets meer eten (dus ook geen ontbijt)
- Dan mag u tot 2 uur voor de opname alleen heldere dranken drinken (water, koffie (zonder melk), thee en limonade –géén melkproducten, fruitsappen, of koolzuurhoudende dranken en óók geen snoepgoed)
Roken
Het is verstandig in de uren voor de operatie niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.
Overige voorbereidingen
Tijdens de operatie kan de anesthesioloog onder andere aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels aflezen hoe het met u is gesteld. U wordt daarom gevraagd om op de operatiedag geen make-up op te doen en (in ieder geval) 1 nagel per hand niet te lakken.
Voor de operatie moet u sierraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen. Laat deze zoveel mogelijk thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing en diefstal.
Op de verpleegafdeling krijgt u een operatiehemd aan. Draagt u een bril en/of een gebitsprothese, dan moet u deze op de verpleegafdeling achterlaten. Contactlenzen moeten worden uitgedaan.
Hierna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gereden. Hier krijgt u eerst een infuus (slangetje in een bloedvat) en uw bloeddruk wordt gemeten. Ook wordt u aan bewakingsapparatuur aangesloten door middel van plakkers op uw borst. Op deze afdeling maakt u kennis met de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker die u gedurende uw operatie zullen begeleiden. In verband met uw veiligheid vragen verschillende personen meerdere malen naar uw naam en geboortedatum, de ingreep die u ondergaat en aan welke zijde dat gebeurt. Deze vragen zijn bedoeld om verwisselingen en fouten te voorkomen
Hoofdbehandelaar
Tijdens een operatie of een andere ingreep geldt dat er één hoofdbehandelaar is. Dit kan dezelfde medisch specialist zijn als uw hoofdbehandelaar op de afdeling of polikliniek. Echter, het kan ook voorkomen dat een andere medisch specialist de operatie doet. In dat geval wordt het hoofdbehandelaarschap tijdelijk overgedragen. De uitvoerende specialist is de hoofdbehandelaar tijdens de operatie en is daarmee verantwoordelijk voor de indicatiestelling, de informatie en de uitvoering van de operatie. Tijdens de operatie is de anesthesioloog eindverantwoordelijk als medebehandelaar voor de voorbereidingen op de operatie, anesthesie tijdens de operatie en de nazorg op de verkoeverkamer.
Na de operatie brengen de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Dat is een aparte ruimte vlakbij de operatiekamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zien erop toe dat u rustig bijkomt van de operatie. Ook hier bent u aangesloten op de bewakingsapparatuur. Soms loopt er een slangetje door uw neus om u extra zuurstof te geven. Zodra u voldoende wakker bent uit de narcose, of de ruggenprik voldoende is uitgewerkt, gaat u terug naar de afdeling. Soms kan het zijn dat u nog enige tijd op een speciale bewakingsafdeling moet blijven omdat uw operatie een wat langere intensieve zorg noodzakelijk maakt. U gaat dan naar de Intensive Care (IC).
Als u nog dezelfde dag naar huis mag, houdt u zich dan de eerste 24 uur na de operatie aan de volgende adviezen:
- Zorg ervoor dat u door een volwassene begeleidt wordt en dat u niet alleen thuis bent
- Regel vervoer naar huis per taxi of eigen auto. U mag niet zelf deelnemen aan het verkeer
- Doe het thuis rustig aan
- Bestuur geen machines
- Neem geen belangrijke beslissingen
- Eet en drink licht verteerbare voedingsmiddelen
Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog een tijdlang niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de verdoving, maar aan de ingrijpende gebeurtenis die ieder operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen. Dat heeft tijd en aandacht nodig!
Als u voldoende wakker bent en al uw controles zijn goed, dan brengen wij u terug naar de verpleegafdeling. Als we u extra willen controleren of u intensieve zorg nodig heeft, gaat u naar de Intensive Care (IC).
Op de verpleegafdeling kunt u zelf uw naasten bellen om te laten weten dat de operatie achter de rug is. Eventueel kunt u dit ook door de verpleegkundige laten doen. Deze geeft echter geen informatie over de operatie. Dit doet de arts.