Uw kind wordt in het Downcentrum locatie West Nederland intensief begeleid door een team dat gespecialiseerd is in het Downsyndroom. Dit team bestaat uit onder andere een kinderarts, KNO-arts, fysiotherapeut, logopedist, orthopedagoog, orthoptist en tandarts. Samen werken zij aan de gezondheid en kwaliteit van leven van uw kind. U kunt bij ons terecht voor ingewikkelde zorgvragen en voor reguliere zorg. Het Downcentrum locatie West Nederland is een samenwerkingsverband tussen het VUmc in Amsterdam en Alrijne in Leiderdorp. In het centrum vertalen we nieuwe wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk en onderzoeken we medische problemen met Downsyndroom verder. Met deze bundeling van expertise, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs werken we aan betere zorg voor kinderen met het Downsyndroom.
Verwijzing
Voor het aanmelden van uw kind bij het Downcentrum heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of de behandelend kinderarts.
Telefonisch aanmelden
U kunt telefonisch contact opnemen met onze polikliniek via telefoonnummer 071 582 8052, zodat wij uw kind in kunnen schrijven. Vervolgens sturen wij u de inschrijfset toe.
Formulier downloaden en opsturen
U kunt het Aanmeldingsformulier eerste afspraak downloaden, printen en ingevuld opsturen naar:
DS-team
Antwoordnummer 10822
2350 VB Leiderdorp
De eerste afspraak
Zodra wij de formulieren ingevuld hebben ontvangen, sturen wij u een voorstel voor een afspraak toe. Dr. Schell bepaalt welk type afspraak het beste bij uw kind past:
- Een consult van 30 minuten voor een kennismakingsgesprek bij dr. Schell
- Direct een afspraak op onze Downpolikliniek met dr. Schell en andere behandelaars.
Wanneer u verslagen heeft van reeds bezochte artsen (bijv. fysiotherapeut, logopediste, kinderarts), wilt u deze dan opsturen of meenemen naar onze polikliniek? Ook moet u in het bezit zijn van een verwijzing van uw (huis)arts en een geldig legitimatie- en verzekeringsbewijs van uw kind.
Let op: Aanmeldingen die via een andere weg binnenkomen worden mogelijk niet goed verwerkt. Aanmelden via bovenstaande kanalen heeft dan ook de voorkeur.
Lees ook de folder
In onze folder Downcentrum leest u meer informatie over het centrum, de gang van zaken, het team en achtergrondinformatie.
dr. E.A. (Eveline) Schell - Feith
Kinderarts
drs. T.J. (Thijs) van Hees
KNO arts
T.W. (Thea) Esveldt-Hoving
Physician Assistant
N.M.C. (Nienke) Freund
Logopedist
G.A. (Gabrielle) Stam - van der Lem
Logopedist
N.B. (Nynke) Schulpen
Orthopedagoog/GZ psycholoog
S.J.P. (Stephanie) Philippen
Tandarts
M.L. (Mariëtte) van der Splinter
Orthoptist van Visio
Marlise Andriesen
Arts VG
N.E. (Nora) Sanders
Kinder-fysiotherapeut
J.J. (Jolien) Surink
Kinder- fysiotherapeut
I. (Ilona) van der Jagt - Esveld
Doktersassistent/ planner
A.E.A. (Angela) Stassen
Doktersassistent/ planner
D.E.M. (Diana) Vrijburg
Polikliniekassistent/ planner
Hannah Heesbeen
Vrijwilliger
Margret Peppink
Vrijwilliger
Marian Posthuma
Vrijwilliger
In het Downcentrum locatie West Nederland werkt een team dat gespecialiseerd is in het Downsyndroom aan de gezondheid en kwaliteit van leven van uw kind. Dit team bestaat uit onder andere een kinderarts, KNO-arts, fysiotherapeut, logopedist, orthopedagoog, orthoptist en tandarts. Uw kind kan zo nodig ook buiten het teamverband op consult komen bij de kinderarts.
Kinderarts
Als spil van het team houdt de kinderarts de totale gezondheidssituatie van uw kind in de gaten gehouden. Deze specialist spoort lichamelijke afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen op en betrekt daarbij zo nodig andere specialisten. De kinderarts kan u als ouders ook helpen een oplossing te vinden bij specifieke vragen en twijfels. Als het nodig is kan de arts u helpen bij verwijzingen.
KNO-arts
De keel-, neus en oorarts (KNO-arts) adviseert over onderzoek en behandeling van zowel aangeboren als ontstane gehoorproblemen. Ook geeft de KNO-arts adviezen bij problemen van de bovenste luchtwegen en doet de arts In samenwerking met de akoepedist gehooronderzoek.
Kinderfysiotherapeut
De kinderfysiotherapeut richt zich vooral op de specifieke motorische ontwikkeling van uw kind. Wat kan uw kind, hoe beweegt het? Deze specialist legt u uit hoe u de ontwikkeling van uw kind kunt stimuleren.
(Pre-)logopedist
Goed leren eten en drinken is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondbeweging van uw kind. Vanaf de geboorte kan de (pre-)logopedist hierbij een rol spelen. Zo kan deze specialist u adviseren over het leren zuigen uit de borst en/of de fles. Ook het leren eten van een lepel, leren kauwen en leren drinken uit een (tuit)beker horen tot het aandachtsgebied van de (pre-)logopedist. Daarnaast is de ontwikkeling van de totale communicatie een belangrijk aandachtsgebied. De logopedist kan uw kind al voor het eerst jaar helpen bij luisteren, gebruiken van natuurlijke gebaren en actief communiceren.
Orthopedagoog/GZ-psycholoog
De orthopedagoog/GZ-psycholoog kan u helpen bij opvoedingsvragen. Daarnaast kan deze specialist u adviseren over onderwijs of een passende dagbesteding voor uw kind. Ook helpt de orthopedagoog/GZ-psycholoog bij het vaststellen en behandelen van mogelijke bijkomende gedragsproblemen.
Orthoptist
De orthoptist van Koninklijke Visio (het expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen) onderzoekt de visuele functies van de ogen van uw kind. Verder geeft deze specialist adviezen over het zien van uw kind. Wanneer dat nodig is stuurt deze specialist u door naar de reguliere oogarts of voor een vervolgbehandeling bij Visio.
Tandarts
Aangezien het gebit bij kinderen met het syndroom van Down zich vaak anders ontwikkelt, controleert de gespecialiseerde tandarts het gebit van uw kind en geeft adviezen over (de onderhoud van) het gebit. Ook legt de tandarts uit hoe u problemen aan tanden en kiezen kunt voorkomen.
Vrijwilliger
De vrijwilliger helpt u en uw kind om de dag op de polikliniek soepel te laten verlopen.
CliniClowns
De CliniClowns zorgen voor de nodige afleiding. Ook vormen zij een beeld van uw kind wat wij gebruiken bij de teambespreking. Stoet en Nop zijn de CliniClowns van het Downcentrum.
Het bezoek aan het DS-team
De bezoeken aan de verschillende teamleden zullen zo veel mogelijk op elkaar aansluiten. De kinderarts heeft hierbij een coördinerende functie. Soms wordt er tijdens het bezoek ook een foto gemaakt of bloed afgenomen.
Aan het einde van de dag doet het DS-team verslag van de bevindingen tijdens een teambespreking. Na een aantal weken wordt een telefonische afspraak gemaakt om de uitslagen van de onderzoeken en de teambespreking met u te bespreken. Ook krijgt u een rapportage van het consult toegestuurd. Deze wordt, wanneer dit gewenst is, ook naar andere betrokken hulpverleners verstuurd.
Het Downcentrum locatie West Nederland werkt regionaal en nationaal samen met verschillende groepen die de belangen van patiënten met Downsyndroom behartigen. Het Downcentrum werkt mee aan de landelijke richtlijnen voor de behandeling van het downsyndroom. Ook heeft het Downcentrum goede banden met Stichting Down Syndroom.