Alrijne verleent u de best mogelijke zorg. Om dat goed te laten verlopen, hebben wij afspraken. Daar houden wij ons allen aan.
In onze ziekenhuizen…
- staat het belang van de patiënt centraal;
- bent u als bezoeker welkom tijdens de bezoekuren; maximaal twee bezoekers per patiënt;
- staat veiligheid voorop; volgt u daarom aanwijzingen van het personeel op;
- gaan spoedgevallen voor - graag uw begrip;
- wordt niet gerookt, ook niet op omliggende terreinen; u mag alleen roken in de daarvoor bestemde ruimte buiten de ziekenhuizen;
- zijn huisdieren niet toegestaan (m.u.v. hulp- en blindengeleidehonden).
Vragen wij u…
- uw mobiele telefoon uit te zetten tijdens uw contact met een hulpverlener;
- de wachtruimte schoon en opgeruimd te houden.
Uiteraard kunt u…
- vragen stellen als iets niet duidelijk is of als u twijfelt een ongewenste situatie met ons bespreken.
En geldt dat wij…
- respectvol met elkaar en elkaars bezittingen omgaan;
- de privacy van onze patiënten en medewerkers respecteren;
- fotografie, beeld-, en geluidsopnames - zonder voorafgaande toestemming - niet toestaan;
- agressief, gewelddadig en discriminerend gedrag niet accepteren;
- bij bedreiging, (verbaal) geweld, diefstal, wapen-, en drugsbezit aangifte doen bij de politie.
Uw hulpverlener moet u in begrijpelijke taal vertellen wat er met u gaat gebeuren en waarom. U heeft recht op informatie over uw ziekte of aandoening, over de onderzoeken die u moet ondergaan en over de voorgestelde behandeling. Deze informatie heeft u nodig om toestemming te kunnen geven voor een onderzoek of behandeling. U mag alleen behandeld worden met uw toestemming. U kunt de hulpverlener om nadere uitleg vragen als de verstrekte informatie niet duidelijk is.
Voor alle onderzoeken en behandelingen geldt dat ze alleen mogen plaatsvinden als u daar toestemming voor geeft. Zonder uw toestemming en medewerking zal er geen onderzoek of behandeling plaatsvinden. In acute situaties mag worden gehandeld zonder dat u daarvoor toestemming hebt gegeven. U kunt uw toestemming altijd intrekken. Het is echter niet altijd mogelijk een behandeling die al gestart is stop te zetten.
Toestemming kinderen
Voor kinderen geldt dat ouders/verzorgers beslissen over kinderen onder 12 jaar. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar geven samen met hun ouders/verzorgers toestemming en vanaf 16 jaar mogen kinderen zelf beslissen.
Het kan fijn zijn om informatie uit de spreekkamer nog eens te horen. Zo kunt u nog eens goed luisteren naar wat de zorgverlener vertelde. Hierdoor bent u beter in staat om beslissingen te nemen over onderzoeken of behandelingen of informatie in te winnen over uw ziekte.
U mag daarom voor persoonlijk gebruik altijd een geluidsopname maken van een gesprek met de zorgverlener (let op, zonder beeld!). Wij verzoeken u wel uitdrukkelijk dit vooraf te melden aan uw arts. Als hij/zij weet waarom u het gesprek wilt opnemen, kan hij/zij u ook beter helpen met uw vraag, door bijvoorbeeld het gesprek nog eens samen te vatten.
Tip: In het patiëntenportaal MijnAlrijne is ook veel informatie te vinden, waaronder behandelverslagen, brieven en uitslagen.
Foto’s of video’s
Het maken van foto’s of video’s van een gesprek of behandeling met uw zorgverlener mag alleen met zijn of haar toestemming.
U mag een beeld- of geluidsopname nooit zonder toestemming van uw zorgverlener buiten de privésfeer delen met anderen of openbaar maken (bijvoorbeeld via social media).
Bekijk de infographic van Patiëntenfederatie Nederland over dit onderwerp.
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan tijdig doorgeven aan de polikliniek of verpleegafdeling van de locatie waar het onderzoek of de behandeling plaatsvindt. Als u niet tijdig afbelt, zijn wij genoodzaakt de tijd die voor u is gereserveerd in rekening te brengen. U ontvangt hiervoor een nota van het ziekenhuis.
Uw hulpverlener is verplicht een dossier over u bij te houden. Hierin staan alle gegevens die van belang zijn voor uw behandeling. Niemand anders dan uzelf en de hulpverleners die bij uw behandeling betrokken zijn, heeft het recht uw dossier in te zien. Alleen wanneer u daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft, mogen anderen het inzien.
- Meer informatie: Mijn dossier inzien
Als patiënt heeft u vaak de wens om uw ziekte te genezen of klachten te verlichten. Het kan ook voorkomen dat u een grens wilt stellen aan uw behandeling, bijvoorbeeld als u niet meer gereanimeerd wilt worden. U kunt aangeven wat u wel wilt en niet wilt. Ook uw arts kan grenzen aangeven, bijvoorbeeld omdat de arts twijfelt of een behandeling nog wel zinvol is. We noemen dit een behandelbeperking.
Hier vindt u de folder Behandelbeperking.
Het is mogelijk dat u, voordat u toestemming voor een behandeling geeft, behoefte heeft aan advies van een andere deskundige dan uw arts. Of u aarzelt of de behandeling die u ondergaat wel de juiste is. U kunt dan om een tweede mening vragen. U mag altijd om een tweede mening vragen, toestemming van uw arts is hiervoor niet vereist. De artsen in Alrijne erkennen uw recht op een tweede mening.
We adviseren u met uw arts te bespreken aan wie u een tweede mening vraagt. Indien u dit niet wilt of als dit niet mogelijk is, dan kunt u ook zelf een arts benaderen, of voor advies over wie u zou kunnen benaderen terecht bij uw huisarts, een patiëntenvereniging of uw zorgverzekeraar.
Het oordeel of advies van de deskundige aan wie u een tweede mening vraagt kan overeenkomen met dat van uw arts. Als de tweede mening afwijkt van de mening van uw arts, dan beslist u zelf welk advies u opvolgt en welke behandeling u wilt ondergaan.
De kosten van een tweede mening worden niet in alle gevallen door uw zorgverzekering vergoed. Informeer daarom altijd eerst bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.
Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u uitgebreide informatie over de tweede mening.
Er kunnen situaties zijn, waarin u niet meer in staat bent uw wensen kenbaar te maken. Hiervoor kunt u een wilsverklaring invullen. Er zijn verschillende wilsverklaringen: de euthanasieverklaring, het behandelverbod, de volmacht en de registratie bij het Donorregister. Informatie over deze wilsverklaringen kunt u bij uw (huis)arts of bij het Servicepunt krijgen. Het is verstandig uw behandelend arts te vertellen dat u een wilsverklaring heeft en waar deze te vinden is. Meld het ook aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek.
> Informatie voor opstellen wilsverklaring
Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent. Dat kan te maken hebben met de gang van zaken tijdens een onderzoek, een behandeling, de voorlichting die u hebt gekregen, de wijze waarop men zich tegenover u gedroeg of de manier waarop zaken zijn georganiseerd.
Wij horen dit graag! Uw ervaringen zijn een belangrijk signaal om van te leren en te verbeteren.
In Alrijne wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat is nodig om meer kennis op te doen over ziektes en om betere behandelmethoden te ontwikkelen. De onderzoekers zijn meestal wetenschappers die niets met uw behandeling te maken hebben. U kunt als proefpersoon gevraagd worden om mee te werken aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Deelname aan dit soort wetenschappelijk onderzoek is altijd vrijwillig en vindt alleen met uw schriftelijke toestemming plaats.
Daarnaast gaan wij ervan uit dat we - onder de wettelijke voorwaarden die daarvoor gelden - uw medische gegevens of resterend lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek en kwaliteitstoetsing mogen gebruiken. Heeft u daar echter bezwaar tegen, maakt u dat dan kenbaar aan uw behandelend arts. Dit heeft geen gevolgen voor uw behandeling. Hieronder leest u meer over deze verschillende vormen van wetenschappelijk onderzoek en uw patiëntenrechten daarbij.
Medisch-wetenschappelijk onderzoek met proefpersoon
Uw behandelend arts of een medewerker van Alrijne kan u vragen of u wilt meewerken aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek en uw rechten en plichten worden met u besproken. U krijgt de informatie ook op papier mee, zodat u alles kunt nalezen. Voordat u de beslissing neemt om wel of niet mee te doen, krijgt u bedenktijd. U kunt altijd extra informatie of uitleg vragen.
Bijna elk wetenschappelijk onderzoek vraagt van u meer onderzoeken, controles, bezoeken aan het ziekenhuis, en dus meer tijd en inspanning. Als u bereid bent om mee te doen, ondertekent u een schriftelijk toestemmingsformulier. Wij vinden het fijn als u meedoet, maar u bent dat niet verplicht. Wat u ook kiest, uw beslissing heeft geen nadelige gevolgen voor uw behandeling.
Algemene informatie over dergelijk medisch-wetenschappelijk onderzoek vindt u in deze folder.
Gebruik medische gegevens
In een ziekenhuis is het noodzakelijk dat gegevens over u worden verzameld. Deze gegevens hebben wij nodig om u zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken en/of behandelen. Met deze gegevens mag onder bepaalde voorwaarden wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Ook laten wij de medische dossiers door derden analyseren ter bewaking en verbetering van de kwaliteit van de zorgverlening. Wilt u niet dat wij uw gegevens gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en/of kwaliteitscontrole door derden, geeft u dit dan aan bij uw behandelend arts. Uw medische gegevens worden dan niet voor dit doel gebruikt. Dit heeft geen gevolgen voor uw behandeling.
Gebruik van lichaamsmateriaal
Het kan voorkomen dat voor diagnostisch onderzoek lichaamsmateriaal bij u wordt afgenomen (bloed, urine en lichaamsweefsel). Dit materiaal wordt gearchiveerd door de afdeling Pathologie. Nadat het voor diagnostiek is gebruikt, kan uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Als u niet wilt dat het materiaal gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek, geef dit dan aan bij uw behandelend arts. Uw lichaamsmateriaal wordt dan niet gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft geen gevolgen voor uw behandeling.
Alrijne heeft een belangrijke taak bij het opleiden van artsen, paramedici (bijvoorbeeld fysiotherapeuten) en verpleegkundigen. Voor u als patiënt betekent dit dat u tijdens uw verblijf te maken kunt krijgen met verschillende hulpverleners die nog in opleiding zijn. Mocht u hier bezwaar tegen hebben, kunt u dit kenbaar maken aan uw behandelend arts.
U mag geen alcohol en/of drugs bij u hebben. Bent u onder invloed van alcohol en/of drugs, dan kan u de toegang tot het ziekenhuis worden geweigerd.
Uitgebreidere informatie over uw rechten en plichten als patiënt vindt u op de website van Patiëntenfederatie Nederland.