Of je nu patiënt, zorgprofessional, leidinggevende of bestuurder bent, iedere dag maken we in de zorg keuzes waarbij we ethische waarden afwegen. Als patiënt wegen we af of de last van een behandeling opweegt tegen de winst die deze oplevert. Als zorgprofessional werken we intensief samen met patiënten, cliënten, bewoners en mantelzorgers. Met elkaar proberen we te zoeken naar de beste behandeling. Ethische waarden en normen worden daarbij meegewogen. Bij een specifiek dilemma ‘Wat is, ethisch gezien, goede zorg in deze situatie?’, kan de commissie Ethiek ondersteunen.
Consultatie en advies voor zorgprofessionals
De commissie Ethiek ondersteunt professionals binnen Alrijne om een goede afweging te maken bij ethische vraagstukken. We streven naar oprechte aandacht voor patiënten, bewoners en voor elkaar. Verbindende communicatie* is een taal die we in Alrijne graag willen spreken. Deze taal maakt het mogelijk om meningsverschillen constructief te bespreken en elkaar in een veilig klimaat aan te spreken en te bevragen.
De commissie Ethiek geeft de Raad van Bestuur advies over beleid op basis van hun vragen. De commissie geeft ook gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die de commissieleden belangrijk vinden voor het bieden van goede zorg. Te denken valt aan onderwerpen als zelfzorg, culturele diversiteit, integriteit, omgaan met rouw, seksuele diversiteit en een veilig werk- en leerklimaat.
*Deze communicatie baseert zich op de geweldloze communicatie van Marshall Rozenberg.
Ook voor patiënten
Hulpverleners kijken met u naar wat het beste is voor uw situatie. Zij hebben aandacht voor u, respect voor uw autonomie en stemmen behandelingen met u af. Aandacht, toegankelijkheid en verbinding zijn belangrijke kernwaarden en zij kleuren de basisattitude die we ambiëren in Alrijne Zorggroep.
Er zijn situaties waarin u het misschien belangrijk vindt dat uw hulpverleners expliciet met u meedenken. Bijvoorbeeld:
- als u een bepaalde behandeling niet meer wilt
- als u geen bloed van een ander wilt krijgen
- een duur geneesmiddel nodig heeft, maar niet vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar
- niet meer naar huis kunt na een opname in het ziekenhuis
- (nog) niet zwanger kunt worden
- bescherming nodig heeft tegen uzelf, anderen of uw omgeving
- nadenkt over euthanasie
Heeft u een vraag of suggestie voor ons? Wilt u dat we met u meedenken over een ethisch vragen. Voor een uitgebreidere reeks voorbeelden van ethische vragen: www.zorgethiek.nu
De commissie Ethiek behandelt ethische kwesties en geen individuele klachten. Voor individuele klachten kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris.
Landelijke protocollen en richtlijnen
Er zijn landelijke protocollen en richtlijnen met een ethisch karakter. In Alrijne volgen we deze landelijke procedures. Denk hierbij aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek waar patiënten aan meewerken, of over vraagstukken rond zorg en dwang, abortus, behandelbeperking of het levenseinde. Wat betreft begeleiding bij beslissingen rond het einde van het leven kan er een beroep gedaan worden op het palliatief advies team en geestelijke verzorging.
Commissieleden
Elke Herlaar (ethicus en voorzitter), Reo Donata (zorgmanager en vicevoorzitter),
De leden van de commissie zijn vertegenwoordigers van diverse disciplines zoals manager(s), medisch specialisten, paramedici, verpleegkundige(n) en geestelijk verzorger(s).
Contact
U kunt telefonisch contact met ons opnemen door te bellen naar het secretariaat van de commissie Ethiek: 071-5828477