De historie van Alrijne is met recht bewogen te noemen. Verhuizingen, gijzelingen, bezetting door de Duitsers en nog meer fusies. Het zijn maar voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen uit onze historie. Een historie die bovendien een kijkje in de ontwikkeling van de zorg in Nederland en bij Alrijne in het bijzonder laat zien: van langdurige verzorging door zusters en nonnen in kleine ziekenhuizen naar een professionele organisatie waar mensen beter worden van goede zorg met persoonlijke aandacht. Benieuwd naar alle feiten over Alrijne en het vroegere Diaconessenhuis in Leiden en Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn? Lees dan verder.
Het Diaconessenhuis Leiden is in 1897 opgericht. Het ziekenhuis werkte vanuit een Protestants Christelijke overtuiging. De zusters die werkzaam waren werden diaconessen genoemd. In het eerste jaar verzorgden één zuster en een hulp 22 patiënten. Gemiddeld bleven patiënten 30 dagen in het ziekenhuis.
De eerste vestiging van het ziekenhuis was in een herenhuis aan het Plantsoen (nummer 101) in Leiden. Het ziekenhuis heeft daarna op verschillende plekken in de stad gezeten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Diaconessenhuis zelfs bezet geweest door Duitsers en werden zieken verzorgd in het Zendingshuis in Oegstgeest. In 1963 is de huidige ziekenhuislocatie in gebruik genomen.
Op 1 januari 1990 is Rijnland Ziekenhuis ontstaan uit een fusie tussen het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Leiderdorp en Rijnoord Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn.
Sint Elisabeth Ziekenhuis
Tot 1892 bevond het Sint Elisabeth Ziekenhuis zich aan de Hooigracht 21 in Leiden. Het Katholieke ziekenhuis werd gerund door nonnen, ook wel franciscanessen genoemd. In 1892 vond de eerste operatie plaats. Er zijn dan badkamers, een operatiekamer en ziekenzalen met in totaal vijftien bedden. In 1972 verhuisde het ziekenhuis naar nieuwbouw in Leiderdorp.
Rijnoord Ziekenhuis
In 1911 heeft Willem van Wermeskerken een huisartsenpraktijk in Oudshoorn, een klein dorp op grote afstand van Alphen aan den Rijn. Oudshoorn was een dorpje met één arts, één school, één dominee, één kerk met een kerkhof en één weeshuis. Dokter van Wermeskerken deed de huisbezoeken bij de zieken per koets en hield spreekuur in zijn praktijk aan huis, Villa Rijnoord. In 1942 werd dokter van Wermeskerken gegijzeld. Vanaf die tijd nam zijn dochter, Margreet van Wermeskerken, de praktijk over, dat uiteindelijk uitgegroeide tot (kraam)kliniek. Op deze plek werd uiteindelijk een compleet ziekenhuis gebouwd. In april 1966 werden de eerste patiënten opgenomen en op 11 november 1966 werd Rijnoord Ziekenhuis officieel geopend.