Voor de dagopname heeft u een gesprek met uw arts gehad. Hij of zij heeft met u besproken wat er tijdens de dagopname gaat gebeuren.
Meenemen
Voor de dagopname is het prettig om gemakkelijke kleding aan te trekken. Verder kunt u meenemen:
- legitimatiebewijs;
- geneesmiddelen die u gebruikt (ook homeopathische) in de originele verpakking;
- dieetvoorschriften;
- ochtendjas;
- pantoffels;
- iets om uzelf mee te vermaken; een boek, tablet, telefoon + oplader;
- leesbril.
Nuchter
Voor operaties en bij sommige onderzoeken is het heel belangrijk dat uw maag leeg is. Een volle maag kan het de behandeling of het onderzoek belemmeren en een gevaar zijn tijdens en na de narcose.
Als u nuchter moet blijven, laat uw arts dit van tevoren weten.
Valpreventie
We willen voorkomen dat u valt tijdens uw bezoek aan ons ziekenhuis. Het kan dus zijn dat wij u voorafgaand aan de opname vragen of u in het afgelopen half jaar gevallen bent of minder mobiel bent. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we u passende begeleiding aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een rolstoel of het inschakelen van een vrijwilliger.
Wat kunt u zelf doen?
- Draag altijd uw bril/gehoorapparaat
- Draag schoenen met stevige, ruwe zolen
- Neem uw eigen loop- en/of hulpmiddelen mee
- Sta niet te snel op als u in een bed heeft gelegen of op een stoel heeft gezeten
- Loop niet over natte vloeren die na het schoonmaken nog niet droog zijn.
Lees voor meer informatie de folder Val(risico)preventie.
Wilt u voor uw opname nadenken over een contactpersoon? Om uw privacy te beschermen, verzoeken wij u om vooraf met uw familie of kennissen af te spreken wie uw contactpersoon is. Wij verstrekken dan alleen aan die persoon informatie over u.
Op de dag van uw opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de informatiebalie van de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen. Daar wordt u naar uw kamer gebracht.
Een verpleegkundige komt vervolgens op uw kamer langs voor het opnamegesprek. Als u dat prettig vindt, mag uw naaste daar bij aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek hoort u wat de gang van zaken op de afdeling is en wat de verwachting van het verloop van uw verblijf in het ziekenhuis is.
Bij uw opname krijgt u een polsbandje om. Daarop staan uw naam en geboortedatum vermeld. Dit lijkt onpersoonlijk, maar het bandje voorkomt onduidelijkheden in situaties waarbij u zelf niet kunt zeggen wie u bent, zoals tijdens een operatie.
Als uw onderzoek of behandeling klaar is, gaat u terug naar uw kamer. Een eventuele narcose of roesje slaapt u eerst uit op de verkoeverkamer. Als u goed wakker bent wordt u teruggebracht naar de afdeling. Hier kunt u rustig bijkomen.
De verpleegkundigen houden u goed in de gaten en helpen u met bijvoorbeeld pijnbestrijding, brengen u wat te eten of drinken en zorgen dat u zich zo comfortabel mogelijk voelt. Uw arts bezoekt u vaak ook om de uitslag van de behandeling of het onderzoek door te spreken. Ook hierbij mag uw begeleider aanwezig zijn, als u dat op prijs stelt.
Tijdens een afspraak op de polikliniek of bij een opname in ons ziekenhuis, kunt u te maken krijgen met diverse medewerkers. Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende medewerkers die (para)medische of verpleegkundige zorg aan u kunnen verlenen.
Hoofdbehandelaar
Uw hoofdbehandelaar is altijd één medisch specialist. Alle vragen die u heeft over uw ziekte of behandeling kunt u met de hoofdbehandelaar bespreken. De hoofdbehandelaar coördineert de medische zorg en informeert u en uw naasten over uw gezondheid. Weet u niet wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag het dan aan de zaalarts of een verpleegkundige.
Medisch specialist
Een medisch specialist is een arts die zich na zijn/haar basisstudie geneeskunde gespecialiseerd heeft in een bepaald deelgebied van de geneeskunde. Een deel van hun werk kunnen de medisch specialisten overdragen aan arts-assistenten, maar de medisch specialist blijft medeverantwoordelijk voor de taken die hij/zij overdraagt.
Arts-assistent
De medisch specialist wordt vaak ondersteund door een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerd arts. Alle arts-assistenten zijn bekwaam om de behandeling die zij doen uit te voeren, en werken altijd onder eindverantwoording van de medisch specialist. Een arts-assistent zal vaak uw behandelend arts of zaalarts zijn.
Behandelend arts/zaalarts
Dit is de arts die u op de polikliniek ziet, uw ingreep verricht of tijdens opname uw zaalarts is. Als u wordt opgenomen in het ziekenhuis, is de zaalarts uw behandelend arts. Vaak zal dat een arts-assistent zijn. Bij de zaalarts kunt u terecht met uw dagelijkse vragen. Als u contact wilt met een andere specialist, kunt u dit kenbaar maken aan de zaalarts of verpleegkundige. Zij zorgen er dan voor dat er zo spoedig mogelijk een afspraak wordt gemaakt.
Coassistent
Een coassistent is een master student geneeskunde die wordt opgeleid tot arts. De student doet tijdens de coschap praktijkervaring op in het ziekenhuis. Hij/zij verricht op de polikliniek en verpleegafdeling vaak het vooronderzoek, zoals het inventariseren van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Als u hier bezwaar tegen heeft, bespreek dit dan met uw behandelend arts. De coassistent werkt altijd onder toezicht van een medisch specialist of een arts-assistent. Omdat zij nog niet afgestudeerd zijn, kunnen coassistenten nog niet op alle vragen antwoord geven. U kunt met uw vragen altijd terecht bij de medisch specialist die eindverantwoordelijk is voor het werk van de coassistent.
Verpleegkundige
Een verpleegkundige is gediplomeerd om patiënten te verplegen, te verzorgen en ze tot hun vertrek uit het ziekenhuis te begeleiden. De verpleegkundige kan zowel op de verpleegafdeling als in de polikliniek werken. De verpleegkundige is werkzaam in verschillende rollen, passend bij werk en opleidingsniveau. Startend als leerling-verpleegkundige, doorontwikkeld naar verpleegkundige, regieverpleegkundige, gespecialiseerd verpleegkundige.
Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarmee altijd bij de verpleegkundige terecht.
Verpleegkundig specialist en physician assistant
Zowel op de polikliniek als op sommige afdelingen werken ook verpleegkundig specialisten en physician assistants. Zij werken onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist en uw hoofdbehandelaar. Een verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen. Een physician assistant richt zich op het zelfstandig uitvoeren van medische taken ter ondersteuning van de medisch specialist.
Paramedici
Er zijn verschillende paramedici waarmee u te maken kunt krijgen bij uw poliklinisch bezoek of tijdens uw opname in het ziekenhuis. Al deze paramedici zullen u ondersteunen om zo veel mogelijk uw eigen zelfstandigheid te bewaren en om u te helpen te leren omgaan met uw aandoening of beperking. In Alrijne zijn onder andere de volgende paramedische beroepen aanwezig: fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, medische psychologie en geestelijke verzorging.