Afdelingen & Specialismen

Er is u per brief gevraagd om MRSA-kweken bij u zelf af te nemen. In deze folder vindt u de instructies. Let op: kweken mogen alleen worden afgenomen als u geen antibiotica gebruikt of in de afgelopen 48 uur heeft gebruikt.

MRSA-kweken

Bij MRSA-kweken worden standaard kweken afgenomen van keel, neus en perineum (gebied rond de anus). U heeft hiervoor drie kweekstokjes nodig. U ontvangt twee kweekstokjes extra voor eventuele kweken van wonden en of huidbeschadigingen. In deze folder vindt u alle informatie.

Instructie

In de (blauwe) kunststof retourenvelop vindt u:

  • 1 x plastic zakje,

  • 1 x wit velletje,

  • 5 x kweekset bestaande uit wattenstokken en kweekbuisjes gevuld met kweekmedium,

  • 5 x sticker met persoonsgegevens.

foto van het openen van de kweekset

Open de verpakking van de kweekset.

foto van het verwijderen van het dopje

Verwijder voor afname van de kweek het witte dopje van de buis met het kweekmedium.

afbeelding van een open mond

Keelkweek

Neem de keelkweek af door met 1 wattenstok over de beide (tonsillen)bogen achterin de keel te strijken.

Stop na afname van de kweek het wattenstokje in het kweekmedium.

foto van wattenstokje dat in het buisje wordt gedaan

Streep op het etiket met uw naam ‘perineum’en ‘neus’ door zodat duidelijk is dat dit de keelkweek is. Plak de sticker vervolgens op de buis. Noteer ook de afnamedatum op de sticker.

foto van kweekset met etiket

Neuskweek

Open een nieuwe verpakking zoals hierboven is beschreven en verwijder weer het witte dopje van de buis. Neem de neuskweek af. Dit doet u door met 1 wattenstok stevig langs de binnenzijde van beide neusvleugels (neuspeutergebied) te strijken. Stop na afname van de kweek het wattenstokje in het kweekmedium. Streep op het etiket met uw naam ‘perineum’en ‘keel’ door zodat duidelijk is dat dit de neuskweek is. Plak de sticker vervolgens op de buis. Noteer ook de afnamedatum op de sticker.

Perineumkweek

Open een nieuwe verpakking zoals hierboven is beschreven en verwijder het witte dopje van de buis. Neem de perineumkweek af: strijk 1 wattenstok over de huid rondom de anus en de huid tussen anus en scrotum of tussen anus en vagina. Stop na afname van de kweek het wattenstokje in het kweekmedium. Streep op het etiket met uw naam ‘neus’ en ‘keel’ door zodat duidelijk is dat dit de perineumkweek is. Plak de sticker vervolgens op de buis Noteer ook de afnamedatum op de sticker. Neem – indien van toepassing – ook de andere kweken af. Als wonden/huidbeschadigingen (waaronder eczeem) aanwezig zijn, wordt voor elke wond/huidbeschadiging een apart wattenstokje gebruikt waarmee door/over de huid, wond of wondkorsten worden gestreken. Schrijf op de sticker van welke wond/huidbeschadiging het materiaal af komt! Noteer ook de afnamedatum op de sticker.

Verzenden

foto van velletje dat om de buisjes is gerold

Rol het witte velletje om de buisjes.

foto van buisjes die in het plastic zakje gedaan worden

Doe de kweekbuisjes met het witte velletje eromheen in het plastic zakje.

foto van het verwijderen van de strip

Verwijder de witte strip aan de bovenzijde en plak het zakje dicht.

foto van het dichtplakken van het plastic zakje
foto van plasctic zakje dat in de retourenvelop wordt gedaan

Vul de afnamedatum van de kweken in op het (witte) aanvraagformulier ( zie → op het formulier). Gebruikt u antibiotica? Vul dat dan ook in. Doe het dichtgeplakte zakje en het aanvraagformulier voor het laboratorium in de blauwe retourenvelop en sluit de rits.

De retourenvelop kunt u nu in de brievenbus doen. Een postzegel is niet nodig. Belangrijk: de kweek moet binnen 72 uur na afname op het laboratorium zijn! LET OP: in verband met de bezorgdagen van de post op het laboratorium, verzoeken wij u dit pakket alleen retour te zenden op maandag t/m donderdag. U kunt de retourenvelop ook op werkdagen bij ons inleveren: Alrijne Ziekenhuis Leiden, poli laboratorium, route 32, tussen 8.00 en 17.00 uur (dinsdag tot 20.00 uur). Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, poli laboratorium, route 130, tussen 7.30 en 16.30 uur. Alrijne Ziekenhuis Alphen aan den Rijn, polilaboratorium, route 32, tussen 7.30 en 16.30 uur. Hartelijk dank voor uw medewerking.