Het Moeder- en Kindcentrum in Alrijne in Leiderdorp is een geboortecentrum waar u in een intieme omgeving veilig kunt bevallen. U en uw baby krijgen deskundige en persoonlijke zorg van onze professionals. Hierbij werken Gynaecologie, Verloskunde en Kindergeneeskunde nauw samen. Ook uw partner krijgt alle aandacht. Wij verlenen gezinsgerichte zorg. Als u om medische redenen in het ziekenhuis bevalt (klinische bevalling), begeleidt een klinisch verloskundige of de gynaecoloog de geboorte van uw kindje. U kunt bij ons ook bevallen onder begeleiding van uw eigen verloskundige (poliklinische bevalling). Soms is het medisch noodzakelijk dat u na de bevalling in het ziekenhuis blijft. U verblijft dan met uw baby op een luxe kraam- of couveusesuite.
De afdeling Neonatologie (couveuseafdeling) is onderdeel van het Moeder- en Kindcentrum. Op deze afdeling worden baby's opgenomen die te vroeg geboren zijn, die tijdens of na de geboorte problemen hebben ondervonden of baby’s die ziek zijn.
Als u het vermoeden hebt dat de bevalling is begonnen, belt u dan eerst naar de verloskamers en wacht u het advies af voordat u naar het ziekenhuis gaat. Als de bevalling onder leiding van uw eigen verloskundige plaatsvindt, dan belt u eerst met uw verloskundige en wacht u het advies af voordat u naar het ziekenhuis gaat.
Bellen met de verloskamers
Bent u zwanger en is afgesproken dat u om medische redenen in het ziekenhuis bevalt? Neem dan contact op met de verloskamers van het Moeder- en Kindcentrum als u:
- gedurende 1 tot 2 uur regelmatige weeën heeft om de 5 minuten
- bloed verliest
- vruchtwater verliest
- minder beweging voelt dan normaal
- de situatie niet vertrouwt.
Telefoonnummer: 071 582 8282 (receptie: vraag naar het Moeder- en Kindcentrum)
Parkeren en melden
Als u vanwege uw bevalling naar het ziekenhuis komt, kunt u parkeren aan de voorzijde (bij de hoofdingang) van Alrijne in Leiderdorp. Tussen 21.30 en 06.30 uur is de hoofdingang gesloten. Gebruik dan de intercom voor de schuifdeur. Het Moeder- en Kindcentrum bevindt zich op de vierde verdieping van het ziekenhuis (routenummer 450).
Vluchtkoffertje: dit neemt u mee
Het moment van de bevalling komt altijd onverwacht. Daarom is het handig om een ziekenhuistas (‘vluchtkoffertje’) klaar te hebben staan met uw identiteits- en verzekeringspapieren en benodigdheden voor uzelf en uw baby. Dat spaart tijd als u naar het ziekenhuis moet.
Persoonlijke gegevens
- Identiteitskaart
- Verzekeringspas
- Verloskundigenkaart (indien in bezit)
Kleding en verzorgingsartikelen
- Kleding om in te bevallen en voor daarna
- Toiletspullen, tandpasta, shampoo e.d. (handdoeken en kraamverband zijn in het ziekenhuis aanwezig)
- Voldoende ruimzittend ondergoed
- Nachtkleding
- Badjas
- Slippers
- Voedingsbeha of bij flesvoeding een goedzittende strakke beha
Vergeet ook de kleding en verzorgingsartikelen van uw partner niet.
En verder
- Fototoestel
- Mobiele telefoon
- Zak voor vuile was
- Eigen muziek
- Papieren voor het aangeven van de baby (legitimatie van beide ouders, indien van toepassing een erkenningsbewijs, indien van toepassing een trouwboekje)
- Kleertjes, rompertjes, mutsjes e.d. (Over het algemeen passen de
meeste baby’s maat 50-56. Verwacht u een groot kindje, neem dan ook iets in maat 62 mee). - Maxicosi of soortgelijk autostoeltje.
- Bij flesvoeding een eigen uitgekookte fles met speen.
Een cordring (navelring), badspullen en luiers zijn aanwezig. Het is verstandig om sieraden en andere waardevolle spullen thuis te laten.
De verloskamer
U bevalt in één van onze zes verloskamers, in een veilige en tevens intieme omgeving. Zo kunt u eigen muziek beluisteren en heeft elke kamer een televisie. Hier kunt u ook uw weeën opvangen onder de douche of in een ligbad. Alle manieren van bevallen zijn bespreekbaar. Wij hebben een baarkruk en er is ook een speciale skippybal aanwezig om te gebruiken tijdens het opvangen van de weeën. Medische zorg is binnen handbereik.
Uw verloskundig team
Op de verloskamers werken gynaecologen, klinisch verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden. U kunt ook coassistenten en leerling-verpleegkundigen aantreffen. Zij zijn alleen bij uw bevalling aanwezig als u daarin toestemt. U bent actief betrokken bij keuzes en beslissingen rondom uw bevalling.
Pijnbestrijding
Pijnstilling tijdens de bevalling krijgt bij ons veel aandacht. Wij werken met de pijnstillers Remifentanil, Pethidine of een ruggenprik, ook wel epiduraal genoemd. U kiest in overleg met de arts of verloskundige welke pijnstilling het beste bij u past. Alle vormen van pijnstilling zijn 24 uur per dag beschikbaar. Dus ook voor de epiduraal of ruggenprik kunt u 24 uur per dag in Alrijne terecht.
Wat als het anders gaat
Bevalling met baby in stuitligging
Als het kind tegen het einde van de zwangerschap met de billen of de benen naar beneden ligt, is sprake van een stuitligging. Soms is draaien van het kind naar hoofdligging mogelijk. Lukt dit niet dan overlegt de gynaecoloog met u of de geboorte vaginaal plaatsvindt of met een keizersnede.
Risico's
Met name de laatste jaren is er veel discussie geweest over de manier van bevallen bij een stuitligging. Inmiddels zijn de meeste Nederlandse gynaecologen echter van mening dat in veel gevallen een gewone, vaginale bevalling wel degelijk verantwoord is. In Alrijne geven de gynaecologen, indien de situatie het toelaat, zelfs de voorkeur aan een stuitbevalling boven een keizersnede. Want hoewel een keizersnede op zich een veilige ingreep is, brengt iedere operatie een kleine kans op complicaties met zich mee. Ook moet men bij een keizersnede de risico’s voor een eventuele volgende bevalling meenemen in de overweging.
Weloverwogen keuze
Uiteraard bespreekt de gynaecoloog de voor- en nadelen van zowel een stuitbevalling als een keizersnede uitgebreid met de aanstaande ouders. Bovendien wordt zorgvuldig onderzocht of in de betreffende situatie aan de voorwaarden voor een veilige stuitbevalling wordt voldaan. Zo kan er gezamenlijk een weloverwogen keuze worden gemaakt en kunnen de ouders de geboorte van hun kind met vertrouwen tegemoet zien.
Geplande keizersnede (sectio caesarea)
Bij een geplande keizersnede gaat u vanuit een kraamsuite naar de operatiekamer voor de bevalling. Uw partner mag erbij blijven. Een kinderarts of assistent is aanwezig voor de opvang van uw kind. Na de operatie gaat u terug naar uw suite.
Gentle sectio
Bij een geplande keizersnede is een gentle sectio mogelijk. Na de geboorte leggen we uw baby (toegedekt) op uw borst voor huid-op-huidcontact. Uw partner blijft bij u. Als u borstvoeding wilt geven, proberen we de baby aan te leggen.
Ongeplande keizersnede (spoedkeizersnede)
De gang van zaken bij een spoedkeizersnede is vrijwel hetzelfde als bij een geplande keizersnede. Het gaat alleen sneller. Uw baby kan na uw geboorte wel even bij u liggen, maar gaat daarna in de reiscouveuse met uw partner en de verpleegkundige mee naar de suite.
Meer informatie
Bekijk onze folders voor meer informatie over Bevallen in Alrijne.
Kraamsuites
Wanneer u na de bevalling in het ziekenhuis moet blijven, gaat u naar een van onze twaalf luxe kraamsuites of drie couveusesuites, samen met uw baby. Ook na een keizersnede. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben elk een eigen badkamer met toilet. In de suite staat een wiegje klaar voor de baby en er is een ruime commode met wastafel en badje. Uw kind blijft gedurende uw hele opname bij u op de suite. De couveusesuites zijn speciaal ingericht om baby's in couveuses de optimale zorg te bieden die ze nodig hebben, waarbij de moeder gedurende haar verblijf bij haar kind op de couveusesuite verblijft. Op deze manier kunt u uw kind op uw gemak leren kennen. De suites zijn bovendien uitgerust met een comfortabel opklapbed waardoor ook de partner bij moeder en kind op de kamer kan verblijven. Daarbij zijn in elke kraamsuite de volgende zaken aanwezig voor extra comfort: twee fauteuils, een flatscreentelevisie, gratis WiFi en een minibar. Onze verpleegkundigen en kraamverzorgenden bieden persoonlijke service en gezinsgerichte zorg.
Wiegen- en couveusezaal
Het Moeder- en Kindcentrum heeft naast de couveusesuites ook een wiegen-/couveusezaal voor baby’s die na de geboorte extra zorg of langdurige zorg nodig hebben. Gespecialiseerde kinderverpleegkundigen observeren uw kindje nauwkeurig met geavanceerde apparatuur. Dat geldt ook voor de couveusesuites. Deze bevinden zich op de afdeling Neonatologie.
Hulp bij borstvoeding
Borstvoeding is de beste start voor uw baby. Onze lactatiekundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden bieden u kundige hulp bij het opstarten en geven van borstvoeding.
Geboorteaangifte
Na de geboorte van uw kind hoort u binnen enkele dagen geboorteaangifte te doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kindje is geboren. U kunt de geboorte digitaal doorgeven via de gemeentewebsite of een afspraak maken om fysiek te geboorte aan te geven. Geboorte aangeven bij Gemeente Leiderdorp.
Algemene regels op de kraamsuites
Indien moeder naar huis zou kunnen m.b.t. haar gezondheid en de pasgeborene om medische redenen nog moet blijven
- Op kraamsuites en couveusesuites:
- Beide ouders mogen tot dag 5 na de bevalling op de kamer blijven. Voor vader geldt het partnerpakket.
Je kunt in ons Moeder- en Kindcentrum bevallen in een speciaal bevalbad. Verloskundige Sanne Kerkdijk beantwoordt een aantal vragen over bevallen in bad.
- Wat is er zo fijn aan bevallen in bad?
Warm water zorgt voor ontspanning. Ontspanning zorgt ervoor dat het hormoon endorfine wordt aangemaakt. Endorfine is een natuurlijk pijnstiller en zorgt dat de weeën beter opgevangen kunnen worden. Hierdoor is de vraag om pijnstilling door middel van medicatie kleiner.
Daarnaast kun je in het bevalbad verschillende houdingen aannemen in tegenstelling tot een ‘gewoon’ bad en in het water zijn alle bewegingen minder zwaar.
Tot slot en ook heel fijn: een bevalling in bad geeft een kleinere kans op inscheuren, omdat het perineum meer doorbloedt wordt.
- Kun je altijd bevallen in bad of zijn er ook redenen waardoor het niet kan?
In principe kun je zonder medische indicatie altijd in bad bevallen. Als je als vrouw met een medische reden in het ziekenhuis bevalt, kan het zijn dat je niet in bad kunt bevallen, maar dit hangt van de situatie af. Dit is altijd te bespreken! Zo kun je bijvoorbeeld zelfs bevallen in bad als je kind continue bewaking krijgt. In het Moeder- en Kindcentrum beschikken we over 2 draadloze CTG apparaten, waardoor ook in bad registratie van de baby mogelijk is.
Er is 1 bevalbad beschikbaar en deze kan mogelijk in gebruik zijn. Om er zeker van te zijn dat je in bad kan bevallen, is er de mogelijkheid om zelf een (gehuurd) bevalbad mee te nemen. Wil je zelf een bevalbad meenemen? Maak dan tijdens je zwangerschap een afspraak om hiervoor een formulier te ondertekenen m.b.t. het eigen risico omtrent de schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van je eigen bevalbad.
- Hoe is het voor het kindje om ter wereld te komen in bad?
Voor de baby is het een rustige overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld. Meestal worden ze zelfs nog even onder water gehouden om rustig te wennen aan hun nieuwe omgeving. Dit is veilig, aangezien ze alle zuurstof nog via de navelstreng krijgen.
- Is het een speciaal bad?
Ja, het bevalbad is een groot rond bad. Het badwater blijft een constante temperatuur en we kunnen zelfs verschillende kleuren licht aanzetten, zodat het water kleurt in de gewenste kleur. Verloskundigen/verpleegkundigen staan of zitten gehurkt/op een kruk om het bad heen.
- Moet je tussendoor uit bad om bijv. je ontsluiting te meten?
Nee hoor, dit kan gewoon in bad. Patiënten kunnen dus zo lang in bad blijven liggen of zitten als ze willen (tenzij er natuurlijk een medische reden is om niet langer in bad te blijven). Je kunt in bad liggen alleen zijn om de weeën op te vangen, maar ook om daadwerkelijk in te bevallen.
Borstvoeding is de beste start voor uw baby Deze natuurlijke manier van voeding geven heeft voor zowel de moeder als het kind voordelen. Wij helpen u direct met de start van het geven van borstvoeding.
De lactatiekundigen geven u graag advies
In Alrijne inLeiderdorp kunt met uw vragen en problemen terecht bij onze lactatiekundigen Mirjam van der Meij en Amanda Turkenburg. Zij zijn zowel persoonlijk op afspraak als telefonisch bereikbaar. Meer informatie kunt u terugvinden in de brochure lactatiekundigen.
Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor een baby?
- Borstvoeding geeft bescherming tegen infecties van het maagdarmkanaal
- Borstvoeding beschermt tegen luchtweginfecties
- Borstvoeding geeft bescherming tegen oorontsteking
- Borstvoeding vermindert de kans op bacteriële infecties en meningitis (hersenvliesontsteking)
- Borstvoeding heeft een beschermende werking bij baby's met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen
- Borstvoeding heeft een positief effect op het centraal zenuwstelsel
- Moedermelk is qua samenstelling, hoeveelheid en temperatuur precies afgestemd op de leeftijd van uw kind.
Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor de moeder?
- Borstvoeding geven bevordert het herstel van het lichaam na de bevalling
- Borstvoeding geven heeft een positieve invloed op het hechtingsproces van moeder en baby
- Borstvoeding geven kan het zelfvertrouwen vergroten voor wat betreft het herkennen van en ingaan op de signalen van de baby
- Moedermelk is altijd voorradig en op de juiste temperatuur
- Borstvoeding geven is goedkoop
- Minder kans op borstkanker
- Minder kans op osteoporose (botontkalking).
Alrijne Baby Friendly Hospital
Alrijne heeft het certificaat Baby Friendly Hospital; een initiatief van UNICEF en WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). Daarmee voldoen wij aan de tien vuistregels voor borstvoeding die geëist worden.
Wanneer u tijdens uw zwangerschap opgenomen moet worden in het ziekenhuis, is dat vaak schrikken voor u en uw omgeving. In veel gevallen voelt u zich niet ziek en komt de opname onverwacht.
Er zijn verschillende redenen waarom een zwangere vrouw in het ziekenhuis moet liggen, bijvoorbeeld:
- Een groeivertraging van de baby
- Hoge bloeddruk
- Vroegtijdig beginnen van de weeën
- Bloedverlies
Voorzieningen
Wanneer u tijdens uw zwangerschap wordt opgenomen komt u te liggen in het Moeder- en Kindcentrum. U krijgt een eigen suite, zodat u optimaal tot rust kunt komen. Uw partner kan gebruik maken van het partnerpakket en kan dus blijven slapen en, indien gewenst, gebruik maken van de maaltijden.
Lees meer over de voorzieningen kraamsuites en de kosten en vergoedingen partnerpakket >
Mobiele telefoon
In het Moeder- en Kindcentrum mag u uw mobiele telefoon gebruiken.
Post
Bij uw opname krijgt u een kaartje met het adres van het ziekenhuis. Ook uw afdeling en kamernummer staan erop. Deze adresgegevens kunnen worden gebruikt om post naar u te versturen. Mocht er na uw ontslag nog post voor u komen, dan sturen we deze door naar uw huisadres.
Bezoektijden
Op de verloskamer is, in verband met de continuïteit van de zorg, geen visite toegestaan. Mocht u hierna naar een kraamsuite gaan, is visite van harte welkom.
Er mogen maximaal twee bezoekers per kind langskomen, altijd met minimaal één ouder erbij. Kom niet naar de afdeling als u ziek of verkouden bent. Kinderen boven de 12 jaar zijn welkom, onder deze leeftijd alleen broertjes en zusjes mits ze niet ziek en geen waterpokkencontact hebben.
Vergoed door ziektekosten verzekeraar
Aan het gebruik van een kraam- en couveusesuite zijn voor moeder en kind geen extra kosten verbonden. Het kan zijn dat uw ziektekostenverzekeraar de kosten voor het verblijf van uw partner niet vergoed. Het is verstandig om dit vooraf na te vragen.
Extra: een partnerpakket
Het partnerpakket kost € 30,- per dag en bestaat uit logies, ontbijt, lunch en een warme maaltijd. Uw partner kan ook losse componenten uit het pakket gebruiken. In de suite is een prijslijst aanwezig, ook voor producten uit de minibar.
J.V.S. (Janneke) van der Does
Gynaecoloog
drs. K. (Karoy) Gludovacz
Gynaecoloog
dr. S. (Suzanne) Hazelbag
Gynaecoloog
dr. H.S. (Helen) Kok
Gynaecoloog
M. (Marieke) Mous
Gynaecoloog
drs. M. (Martin) den Ouden
Gynaecoloog
drs. A. (Anneke) Preys - Bosman
Gynaecoloog
dr. F. (Fleur) Rijcken
Gynaecoloog
drs. M. (Maaike) Stapert
Gynaecoloog
G.A. (Gijs) van Unnik
Gynaecoloog
F. (Fred) Vork
Gynaecoloog
drs. M.J. (Marjolein) de Vries
Gynaecoloog
J.M. (Joyce) Williams
Gynaecoloog
L. (Linda) van Wyk
Gynaecoloog
R.R. (Rowena) Abspoel
Verloskundige
N.P. (Nikki) van Berkel
Verloskundige
F. (Femke) den Boer
Klinisch verloskundige
C.J.P. (Janneke) Hoek - Nijssen
Klinisch Verloskundige
L. (Lisa) Huivenaar
Verloskundige
R. (Renske) Jongejan
Klinisch Verloskundige
S.M. (Sanne) Kerkdijk
Klinisch Verloskundige
E.C. (Dineke) Koolen-Bezemer
Klinisch Verloskundige
A. (Anne) Korevaar
Verloskundige
E.G.C. (Emma) van Mil
Verloskundige
R. (Rowan) van Pelt
Klinisch verloskundige
J. (Jonne) Sterk
Verloskundige
S. (Sifke) Visser - Vendel
Klinisch Verloskundige
M.A.M.Cm (Mariël) Vercoulen
Verloskundige
B. (Beaudine) Wolvers
Verloskundige
M.M.G. (Marina) Zonneveld
Teamleider
M. (Mirjam) Pot - van der Mey
Lactatiekundige
A.G. (Amanda) Turkenburg - Rutte
Lactatiekundige
Wanneer u 7 weken of minder zwanger bent, is er op de echo vaak nog weinig te zien. In die periode een echo doen heeft daarom geen zin. Een beetje bloedverlies is overigens niet erg. Mocht u veel bloed verliezen zoals tijdens uw menstruatie, neemt u dan contact op met de polikliniek.
Op de afdeling Verloskunde van Alrijne krijgt u een vaste behandelend gynaecoloog toegewezen. In ons ziekenhuis zijn ook klinisch verloskundigen werkzaam. Zij houden zwangerenspreekuur en begeleiden bevallingen op de verloskamers zolang deze zonder problemen verlopen. In principe komt u voor zwangerschapscontrole om en om op het spreekuur bij een gynaecoloog en een klinisch verloskundige, tenzij uw situatie vereist dat u uitsluitend bij de gynaecoloog onder controle bent.
Bent u aanstaande ouder? Dan bent u van harte welkom om de maandelijkse informatieavond bij te wonen. Tijdens de bijeenkomst krijgt u informatie over bevallen in ons ziekenhuis, de mogelijkheden van pijnbestrijding en borst- of flesvoeding geven. Uiteraard kunt u uitgebreid vragen stellen, zodat u zich optimaal kunt voorbereiden op de bevalling en de periode daarna. De informatieavond eindigt met een rondleiding langs de kraamsuites en de verloskamers.
Locatie
Ontvangst op de vide (eerste etage) in het restaurant, Alrijne in Leiderdorp.
Programma
- Inloop vanaf 19.15 uur met koffie en thee
- Start om 19.30 uur
- Een verloskundige, kraamverzorgende en verpleegkundige geven informatie over bevallen in het ziekenhuis, pijnbestrijding en borst- en flesvoeding. Uiteraard krijgt u uitgebreid de kans om vragen te stellen.
- Rondleiding langs kraamsuites en verloskamers.
- Afsluiting rond 21.30 uur. U krijgt een informatiepakket met een leuke attentie mee naar huis.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Bekijk ook de video
- Afkolven van moedermelk
- Als je baby in een stuitligging ligt
- Anemie (bloedarmoede) bij kraamvrouwen
- Bevallen in Alrijne Ziekenhuis
- Borstvoeding geven aan een meerling
- Borstvoeding in Alrijne
- Borstvoeding geven met een tepelhoedje
- Cupfeeding
- Een dreigende vroeggeboorte
- Extra begeleiding tijdens de zwangerschap
- Flesvoeding
- Fototherapie bij pasgeboren baby's
- Het inleiden van de bevalling
- Hoge bloeddruk in de zwangerschap
- Keizersnede
- Lactatiekundige
- Naar huis
- Opname op de couveuseafdeling
- Ontslag van uw baby na opname in het ziekenhuis
- Observatie bij verhoogd risico op infectie van uw pasgeborene
- Ontwikkelingsgerichte zorg in het Moeder- en Kindcentrum
- Overplaatsing van een NICU naar Alrijne Ziekenhuis
- Pijnbestrijding tijdens de bevalling
- Polikliniek zwangeren
- Verblijf op de kraam- en couveusesuite
- Verblijf bij uw kind als gezonde kraamvrouw
- Video Interactie Begeleiding
- Voedingsbereidheid van uw baby
- Zwangerschapsbraken (hyperemesis gravidarum)
- allesoverzwanger.nl
-
Rivm.nl/zwangerschapsscreeningen
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vindt u informatie over screeningen tijdens de zwangerschap en net na de geboorte. Het doel van screenen is vroegtijdig opsporen van eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen bij het (ongeboren) kind.
Nieuws
- Baby’s met geelzucht thuis behandeld - 30 nov. 2023