Afdelingen & Specialismen

U wordt binnenkort geopereerd. Deze folder geeft u informatie over hoe u de operatie zo gezond mogelijk in kunt gaan.


Het belang van goede voeding

Het is van belang dat uw conditie voor de operatie zo goed mogelijk is. Hieraan kunt u zelf werken, al voordat u naar het ziekenhuis gaat. U kunt uw conditie verbeteren door zo gezond mogelijk te eten en als het enigszins kan voldoende te bewegen. Voeding levert u energie en allerlei belangrijke voedingstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Wanneer u voldoende eet, bouwt u extra reserves op. Hiermee helpt u uw lichaam om er na de operatie weer snel bovenop te komen.



Hoe ontstaat een voedingstekort?

Als uw lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft dan u met uw maaltijden binnenkrijgt, ontstaat een voedingstekort. Dit is niet goed voor uw lichamelijke conditie en weerstand. Een voedingstekort kan ontstaan doordat u (tijdelijk) minder goed eet, maar het kan ook zijn dat uw lichaam door pijn, koorts of als gevolg van de operatie meer voedingsstoffen verbruikt.



Let op uw gewicht

Hoe fitter u bent, des te makkelijker u kunt herstellen van de operatie. Uw gewicht geeft vaak een goede indicatie van uw voedingstoestand en uw conditie. Zomaar afvallen, zonder dat u daar bewust iets voor doet, is geen goed teken. Indien u gewicht verliest, is dat een risico op ondervoeding, waardoor uw weerstand en conditie vermindert. Weeg uzelf daarom regelmatig als u ziek bent of een operatie moet ondergaan, dan valt het u tijdig op als u opeens gewicht verliest. Doe dit bijvoorbeeld een keer per week, op een vaste dag en een vast tijdstip.



Algemeen advies voor een gezonde voeding

  • eet gevarieerd
  • eet volop groente en fruit
  • eet ruimschoots brood, aardappelen of rijst
  • eet en/of drink genoeg melkproducten, vlees of vleesvervangers
  • drink voldoende

Wat heeft u dagelijks nodig?

In de tabel op de volgende pagina kunt u zien hoeveel voedingsstoffen u nodig heeft, passend bij uw leeftijd.


19-50 jaar51-70 jaarOuder dan 70 jaar
Groente 250 g per dag250 g per dag250 g per dag
Fruit200 g per dag 200 g per dag200 g per dag
Broodman: 6-8 sneetjes
210-280 g per dag
vrouw: 4-5 sneetjes
140-175 g per dag
man: 6-7 sneetjes
210-245 g per dag
vrouw: 3-4 sneetjes
105-140 g per dag
man: 4-6 sneetjes
140-210 g per dag
vrouw: 3-4 sneetjes
105-140 g per dag
Graanproducten en aardappelen*4-5 porties per dag
240-300 g per dag
man: 4 porties per dag
240 g per dag
vrouw: 3-4 porties per dag
180-240 g per dag
man: 4 porties per dag
240 g per dag
vrouw: 3 porties per dag
180 g per dag
Vis1 keer per week/
100 gram per week
1 keer per week/
100 gram per week
1 keer per week/
100 gram per week
Peulvruchten2-3 opscheplepels per week
135 g/week
2-3 opscheplepels per week
135 g/week
2-3 opscheplepels per week
135 g/week
Vlees**max 500 g per week
100 g per keer
max 500 g per week
100 g per keer
max 500 g per week
100 g per keer
Ei2-3 eieren per week
100-150 g per week
2-3 eieren per week
100-150 g per week
2-3 eieren per week
100-150 g per week
Noten25 g per dag man: 25 g per dag
vrouw: 15 g per dag
15 g per dag
Melk en melkproducten2-3 porties per dag
300-450 g per dag
man: 3 porties per dag
450 g per dag
vrouw: 3-4 porties per dag
450/600 g per dag
4 porties per dag
600 g per dag
Kaas40 g per dag 40 g per dag 40 g per dag
Smeer- en bereidingsvettenman: 65 g per dag
vrouw: 40 g per dag
man: 65 g per dag
vrouw: 40 g per dag
man: 55 g per dag
vrouw: 35 g per dag

* Voor graanproducten is het advies wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten
** Voor vlees is het advies niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees

Aanvullende informatie

Indien uw gewicht om wat voor reden dan ook onbedoeld afneemt, is het mogelijk een consult van de diƫtist te krijgen. U heeft hiervoor een verwijzing van uw specialist nodig.