Afdelingen & Specialismen
U heeft een operatie ondergaan en uw lichaam heeft tijd nodig om verder te herstellen. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de operatie. U vindt hierin adviezen die u kunnen helpen om het genezingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.
Algemeen
Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak.
Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar de signalen die uw lichaam geeft. Dan merkt u vanzelf wat u wel en niet kan.
Wondverzorging
U heeft een wond na de operatie. Het wondverband mag u na 48 uur verwijderen. Onder het wondverband zitten soms hechtpleisters. Deze moet u laten zitten. Ze vallen er vanzelf af.
Leefregels
Lichamelijke verzorging -
2 dagen na de operatie mag u weer douchen. De eerste week na de operatie niet te lang en te heet douchen. Na het douchen de wond goed droog deppen met een schone handdoek. De eerste twee weken na de operatie, of als de wonden nog niet helemaal dicht zijn, mag u niet zwemmen of in bad of een sauna bezoeken. De wond kan anders open weken en geïnfecteerd raken.Belasting -
Op geleide van de klachten mag u werkzaamheden en huishoudelijk werk (zwaar) weer hervatten.Voeding -
Het is belangrijk om uw ontlastingspatroon goed in de gaten te houden. We raden u aan om voldoende te drinken en vezelrijk te eten.
Pijn en pijnstilling
Na de operatie kunt u nog enige tijd pijn hebben. U kunt hiervoor paracetamol innemen.Aandachtspunten bij een laparoscopische ingreep
Bij een laparoscopische operatie wordt er koolzuurgas (CO2) in de buik geblazen om goed zicht en voldoende werkruimte te hebben. Het kan daardoor zijn dat u last heeft van schouderpijn. Dit komt door irritatie van het gas bij het middenrif. Deze klachten gaan vanzelf over.Direct contact opnemen
Bij iedere operatie worden uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Als u toch problemen krijgt die te maken hebben met de ingreep of behandeling in het ziekenhuis, kunt u dag en nacht contact opnemen met het ziekenhuis.Neemt u de eerste 30 dagen na de operatie direct contact op als:
- bij een nabloeding;
- u koorts heeft boven 38.5º C;
- u plotseling toenemend kortademig wordt;
- u last krijgt van hevige pijnklachten;
- u flink misselijk wordt;
- het wondgebied rood, warm en opgezwollen wordt, vies ruikt en als u meer pijn krijgt, en/of als er meer vocht uit de wond komt.
Controle-afspraak
Er is een afspraak gemaakt voor een controle. Dit kan telefonisch zijn of een afspraak op de polikliniek.Tot slot
Wat neemt u mee?- uw (geldige) identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs);
- uw zorgverzekeringspas;
- uw medicatie-overzicht. Dat is een lijst met de medicijnen die u nu gebruikt. U haalt deze lijst bij uw apotheek.
Zorgt u ervoor dat u op tijd bent voor uw afspraak? Kunt u onverwacht niet komen? Geeft u dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan maken we een nieuwe afspraak met u.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stelt u deze dan aan de polikliniekassistent of de arts van de polikliniek Chirurgie.De polikliniek Chirurgie is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur te bereiken via telefoonnummer 071 582 8045.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp is bij een spoedeisende zorgvraag buiten kantoortijden te bereiken via telefoonnummer 071 582 8905.
Tijdens kantooruren kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie.