Bij u is een ruggenmergstimulator geplaatst. In deze folder vindt u adviezen voor de periode vanaf 8 weken na plaatsing.

Adviezen

  • Neem contact op met het Pijnbehandelcentrum als u bij de littekens van het ruggenmergstimulatiesysteem tekenen van infectie ziet. Deze kunnen zijn: roodheid, pijn, zwelling, vocht productie en/of warm aanvoelen van het litteken.

  • Bouw lichamelijke activiteiten langzaam op, liefst samen met uw fysiotherapeut.

  • Zorg dat u altijd uw afstandsbediening bij u hebt om het systeem te kunnen aan- en uitschakelen of bijstellen. Zorg ook voor reservebatterijen voor uw afstandsbediening of laad deze tijdig op.

  • Neem tijdig contact op met het Pijnbehandelcentrum als u een operatie moet ondergaan. Informatie over uw ruggenmergstimulatiesysteem wordt dan opgestuurd naar uw behandelend specialist. Het ruggenmergstimulatiesysteem moet tijdens een operatie uit of op de chirurgische modus staan. Neem dus uw afstandsbediening mee. Neem contact op met het Pijnbehandelcentrum voor meer informatie.

  • Neem tijdig contact op met het Pijnbehandelcentrum als u mogelijk een MRI moet ondergaan. Gekeken wordt of uw systeem wel/niet veilig (compatible) is voor de MRI. Als het veilig is, wordt informatie over uw systeem en de voorwaarden voor de MRI doorgegeven aan uw specialist. Vóór en na de MRI moet de Verpleegkundig Specialist of pijnconsulent uw ruggenmergstimulatiesysteem controleren. Het ruggenmergstimulatiesysteem moet tijdens de MRI uit of op de MRI modus staan. Neem dus uw afstandsbediening mee.

  • Neem tijdig contact op met het Pijnbehandelcentrum als uw afstandsbediening en/of oplaadsysteem niet goed werkt. Vervangende artikelen zijn niet altijd op voorraad en moeten soms besteld worden. Dit duurt minimaal één week.

  • Als u naar het buitenland reist: zet uw ruggenmergstimulatiesysteem uit voor u door de veiligheidspoortjes gaat. Op het Pijnbehandelcentrum is zo nodig een verklaring van uw geplaatste ruggenmergstimulatiesysteem in het Engels verkrijgbaar.

  • Wij adviseren u het patiëntenpasje met de gegevens van uw implantaten altijd bij u te dragen.

  • Neem tijdens kantooruren contact op met het Pijnbehandelcentrum als het systeem niet werkt, de stimulatie tintelingen niet meer het pijngebied bereiken of onplezierig aanvoelen. U kunt bij twijfel het systeem altijd uit zetten.

  • Geadviseerd wordt het ruggenmergstimulatiesysteem uit te zetten als u zelf een gemotoriseerd voertuig bestuurt.

Voor bovenstaande vragen en/of klachten kunt u contact opnemen met het Pijnbehandelcentrum van Alrijne Ziekenhuis, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 - 12.00 uur en 13.00 - 15.00 uur via 0172 467 039.